Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Kolaaminen loppui vihdoin ja ilmakin lauhtui - helmikuu oli Lahdessa harvinaisen lämmin

Helmikuu merkitsi Lahdessa ja muuallakin Etelä-Suomessa melkoista muutosta säätilassa. Talvi ei silti ihan vielä aio antaa periksi.

Kolaamista riitti: enimmillään Lahdessa mitattiin helmikuussa 63 sentin lumikerros. Kuva: ESS/Arkisto

Päättynyt helmikuu Lahdessa oli edeltänyttä kuukautta lämpimämpi ja vähäsateisempi. Helmikuun keskilämpötila oli -1,3 astetta, kun vielä tammikuussa pakkasherra rymisteli -8,1 asteen keskilämpötiloilla.

Helmikuu saavutti pakkashuippunsa 15. päivänä, jolloin lämpötila oli -12,2 astetta. Vain kaksi päivää myöhemmin elohopea nousi yli seitsemän plusasteen. Kuukauden lämpimin vuorokausi oli 25. päivä, jolloin keskilämpötila oli 4,7 astetta.

Vielä tämänvuotistakin lauhempaa helmikuuta vietettiin vuonna 2014, jolloin keskilämpötila oli -0,7 astetta. Sen jälkeen saadaan mennä vuoteen 2008, jolloin saman kuukauden keskimääräiseksi pakkaslukemaksi kirjattiin -0,9 astetta.

Koko 2000-luvun kylmin helmikuu kirjattiin vuonna 2011, jolloin keskilämpötila vajosi -12,8 asteeseen. Vuotta aikaisemmin oli niin ikään erittäin kylmää.

Vuoden 1961 jälkeen kaikkein hyytävintä helmikuuta vietettiin Lahdessa vuonna 1985, jolloin vuoden toisen kuukauden keskilämpötila tipahti -16,8 asteeseen.

Perinnöksi paksu lumipeite

Erittäin runsasluminen tammikuu jätti tämän vuoden helmikuulle perinnöksi vahvan lumipeitteen vaikka lumen kolaamisessa saatiinkin vähitellen jo vetää henkeä. Lahden Launeen säähavaintoasemalla mitattiin 15. helmikuuta lumen syvyydeksi 49 senttimetriä. Kaksi viikkoa aikaisemmin lumikerros oli 52 senttimetrin paksuinen.

Vahvin lumikerros helmikuussa saavutettiin 8. päivänä, jolloin paksuutta mitattiin 63 senttimetriä. Kuukauden lopussa sama luku oli enää 43.

Koko 2000-luvun tähän asti paksuin lumivaippa oli Lahdessa talvella 2011, jolloin helmikuun 15. päivänä mitattiin enimmillään 65 senttimetriä paksu lumensyvyys. Lunta riitti reippaasti myös kahtena seuraavana talvena.

Tammikuun loppupuolella lunta tuli Lahdessa vaihtelevasti, mutta helmikuun alku oli lähes yhtämittaista myräkkää aina 11. päivään asti, jolloin ilmat alkoivat rauhoittua. Sen jälkeen seurasi useita sateettomia tai melkein sateettomia päiviä.

Kuva: Juha Peurala

Sademäärät vähenivät

Sadetta tämän vuoden helmikuussa kertyi Lahdessa vedeksi muutettuna 43,5 millimetriä. Pudotus oli huomattavan rankka, sillä vielä tammikuussa sadetta kertyi 68 millimetriä. Tosin tammikuu jäi runsaan lumentulon vuoksi tilastoihin tavallistakin sateisempana kuukautena.

Helmikuussa sadetta eli tässä tapauksessa lumisadetta tuli erityisen runsaasti helmikuun toisena, kolmantena ja viidentenä päivänä. Niistä viimeksi mainittu oli sateisin.

Talven tunnelmaa riittääainakin toistaiseksi, sillä Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan ajoittaiset lumisateet ovat Päijät-Hämeessä mahdollisia lauantaina sekä ensi viikon tiistaina. Lämpötila pysyttelee suurimmaksi osaksi nollan alapuolella ja kylmimmillään noin -10 asteessa.

Lauhaa koko maassa

Helmikuu oli talvikuukaudeksi lempeämmästä päästä suuressa osassa maata. Etelä-Suomessa vuoden toinen kuukausi oli jopa kuusi astetta keskimääräistä lämpöisempi.

Vaikka Lahdessa kirjattiin laskua sademäärissä, niin koko maan tasolla tilanne oli päinvastainen. Pohjois-Karjalasta Lappiin ulottuvalla alueella lunta oli 50–70 senttimetriä.

Petri Koivisto
petri.koivisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista FC Lahden tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi