Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Liukkaudesta varoittavia tekstiviestejä on lähetetty Lahdessa tiuhaan – miten pysyä pystyssä jäisellä kadulla?

Liukkaudesta varoittavia testiviestejä on viime päivinä sadellut kännyköihin. Asikkalassa uskotaan lihaskunnon ja liukuesteiden ehkäisevään vaikutukseen. ESS testasi kehutun pingviini-tyylin aidossa asussa, mutta taaperrustyyli ei vakuuttanut mäessä.

Asikkalan kunta tarjoaa eläkeikäisille ilmaiset liukuesteet, joiden malleja liikunnanohjaaja Aku Laaksonen esittelee Erkki Luukkaselle. Kuva: Sami Lettojärvi

Vanha sananlasku varoittaa Liisan liukkaista ja Kaisan kaljamista. Liisan ja Kaisan nimipäivät ovat marraskuussa, mutta liukkautta riittää nykyisin kaikkina talvikuukausina.

Kaupunkien kunnossapito ei tänä talvena ole pysynyt perässä, kun lämpötila sahaa edestakaisin saman vuorokauden aikana. Pelkästään kuluneen helmikuun aikana Lahdessa lähetettiin kahdeksan liukkaudesta varoittavaa tekstiviestiä, loppukuusta lähes päivittäin.

Varoitusviesti lähetetään, kun talvihoidon päivystäjä huomaa kelin muuttuneen vaarallisen liukkaaksi.

Liikenneturvan kysely joulukuussa kertoi, että peräti 40 prosenttia suomalaisista kertoo joutuneensa viimeisen vuoden aikana vaaratilanteeseen liikenteessä käveltyään liian liukkailla kengillä.

Nastat ja sauvat

Erkki Luukkanen ei ole yksi heistä, eikä hänen tuttavapiirissäkään kukaan ole kaatuillut. Hänen kotikunnassaan Asikkalassa riittää mäkiä ja jäätä, mutta Luukkanen on hyvin varautunut.

– Minulla on vaelluskengät, joissa on liukuesteet, ja nyt kunnan antamat toiset liukuesteet, sekä nastakengät.

Anja Salminen ei säikähdä Vääksyn jäisiä teitä. Kuva: Pirjo Kamppila

Jokapäiväinen ulkoilu on opettanut hänelle, että irrotettavista liukuesteistä paras malli on koko kengänpohjan mittainen.

Myös Anja Salminen kävelee päivittäin useita kilometrejä. Hänen salaisuutensa ovat liukuesteet kengissä sekä teräväpiikkiset kävelysauvat.

Kannattava sijoitus

Asikkalan kunta on viime viikkoina jakanut ilmaiseksi jo 840 liukuesteparia yli 65-vuotiaille kuntalaisille. Kysyntä yllätti, ja osa koko- ja mallivaihtoehdoista pääsi loppumaan. Lisää on tilattu, mutta joistain vaihtoehdosta maahantuojakin myy ei-oota, kertoo kunnan hyvinvointikoordinaattori Saila Juntunen.

Kaatumiset käyvät yhteiskunnalle kalliiksi. Ilmaiset liukuesteet ovat kunnalle tuottava investointi, sillä yksi lonkkamurtuma maksaa jopa 30 000 euroa. Liukuesteisiin on varattu 10 000 euroa. Käyttäjiltä kysytään keväällä, onko nastoista ollut apua.

Luukkanen pystyy pystyssä myös hyvän lihaskunnon ja tasapainon ansiosta. Niitä harjoitetaan kunnan järjestämissä liikuntaryhmissä, joihin osallistuu satoja henkilöitä.

Liikunnanohjaaja Aku Laaksonen antaa vinkkejä kotiharjoitteluun: yhdellä jalalla seisomista, jalan heiluttelua, jalkojen nostoja tuolilla istuen, kyykkyjä.

– Pienikin harjoittelu auttaa, hän vakuuttaa.

Viiden millin ura minimi

Suomen Punainen Risti on koonnut Kotitapaturma.fi-verkkosivulle Pysy pystyssä -kampanjan. Siinä on listattu vinkkejä, jotka auttavat pysymään pystyssä pääkallokelilläkin.

Lue myös: Tiedätkö, miksi pakkaslumi narskuu ja kimaltaa? Entä kannattaako lunta sulattaa juomavedeksi - lue talviset faktat
 

Niissä suositellaan varaamaan matkaan aikaa, tarkkailemaan tietä, huolehtimaan lihaskunnosta ja valitsemaan pitävät kengät tai liukuesteet. Kengänpohjien on oltava materiaalia, joka ei kovetu pakkasella. Urakuvion on oltava vähintään viisi millimetriä syvä, mieluummin kahdeksan.

Ensiapua saa jo siitäkin, että vaihdattaa suutarilla muovisen korkolapun kumiseen. Parhaan avun saa nastakengistä. Liukuesteiden parhaat mallit peittävät koko kengänpohjan.

Pingviinityyli ei vakuuta

Sosiaalisessa mediassa suositellaan jäällä kulkijoille pingviinikävelyä, siis jalalta toiselle huojumista. Luukkanen ei ymmärrä ohjetta: hänen mielestään turvallisempaa on kävellä polvet hiukan koukussa.

Laaksonen kuulee asiasta ensi kertaa, mutta hänkään ei ryhtyisi tyyliä suosittelemaan.

Asikkalan liikuntahallin pihassa oli sopiva jäinen mäki testaamiseen ja toimituksen vaatekaapista löytyi rekvisiitaksi pingviinipuku. Koekävely nastakengät jalassa päätyi ratkaisemattomaan: tavallinen ja pingviinikävely onnistuivat yhtä hyvin.

Puvun käyttö antoi ylimääräistä hyvitystä, sillä sen jalkapohjat tarttuivat kiinni jäähän.

Ilman nastakenkiä koe olisi kuitenkin ollut liian uhkarohkea.

Vastuut ja korvaus

Kaatuminen käy kalliiksi

Kiinteistön omistajalle kuuluu torjua liukkaus pihoilta ja tontin kohdalla olevan jalkakäytävän kohdalta.

Taloyhtiöllä on vastuu turvallisuudesta, vaikka huoltotyöt olisi ulkoistettu.

Katujen ja yleisten alueiden kunnossapidosta vastaa kunta.

Jalankulkijoiden liukastumiset ovat erittäin yleisiä. Usein nilkka nyrjähtää ja erityisesti ranteen ja lonkan seudun luut murtuvat helposti.

Selkä saattaa venähtää jo pelkän äkillisen horjahtamisen takia.

Riski vammautua kasvaa iän myötä. 40–50-vuotiaan riski on jopa kaksinkertainen 20-29-vuotiaisiin verrattuna.

Lahti ja viisi muuta kaupunkia on tilannut asukkailleen liukkaudesta varoittavan tekstiviestipalvelun.

Varoituksen voi tilata lähettämällä teksti: varoitus lahti numeroon 16130. Palvelu on ilmainen.

Lähde: Vakuutus- ja rahoitusneuvonta; www.liukastumisvaroitus.fi
Pirjo Kamppila
pirjo.kamppila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista FC Lahden tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi