Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Vuorohoidon muutoksia vastustavassa nettiadressissa 180 nimeä – "Ikävä kuva siitä, että ihmiset ovat epätasa-arvoisessa asemassa"

Siru Heromaa-Karjalaisen kolmivuotias tytär Ilse Karjalainen on päivähoidossa Villähteen päiväkodissa. Iltahoitoa on tarvittu noin kerran kuukaudessa. Kuva: Mirja Hussain

Lahdessa pohditaan parhaillaan vuoropäivähoidon keskittämistä. Iltahoito loppuisi mahdollisesti Nastolan Villähteen, Ahtialan ja Launeen päiväkodeista. Yöhoito päättyisi Nastolan Aurinkorinteen päiväkodissa ja jatkuisi ainoastaan Kaarikadun päiväkodissa Launeella.

Vuorohoidon muutoksia vastaan avattiin lauantaina nettiadressi, johon oli maanantain alkuiltaan mennessä kertynyt 183 allekirjoitusta.

– Haluamme, että Lahden kaupungin suunnittelemia muutoksia arvioidaan hyvin tarkkaan ja ainakin osa, ellei kaikki alustavat esitykset hylätään, adressin laatineet Siru Heromaa-Karjalainen ja Saara Aaltonen toteavat adressissa.

"Epätasa-arvoinen asema asuinpaikan mukaan"

Siru Heromaa-Karjalainen tekee sairaanhoitajana osin kolmivuorotyötä. Kolmivuotias tytär Ilse Karjalainen käy Villähteen päiväkotia, ja iltahoitoa on perheessä tarvittu noin kerran kuussa.

Muutos ei siis valtavasti perheeseen vaikuttaisi, mutta Heromaa-Karjalaiselle kyse on myös arvokysymyksestä – sekä siitä, että kaikki saavat äänensä kuuluviin.

Hän on huolissaan Nastolasta tilanteessa, jossa hoitoa keskitetään Keski-Lahteen.

– Se antaa aika ikävän kuvan siitä, että ihmiset ovat epätasa-arvoisessa asemassa asuinpaikan mukaan.

Mikäli iltahoito Villähteen päiväkodista poistuu, Heromaa-Karjalainen luultavasti suunnittelee työaikojaan niin, ettei iltahoitoa tarvita. Apua on myös lähellä asuvista vanhemmista. Mahdollisten muutosten jälkeen Aurinkorinteen päiväkoti jatkaisi Nastolassa ilta- ja viikonloppuhoitoa tarjoavana päiväkotina.

Heromaa-Karjalaista harmittaa myös se, että tieto mahdollisesta muutoksesta ja palautepyyntö tuli nopealla aikataululla hiihtolomien alla.

– Ja entä ne, jotka vasta hakevat vuoropaikkoja? hän kysyy.

Hän on huolissaan myös siitä, mitä tapahtuu aamuviiden ja aamukuuden väliselle hoidolle. Sen menettäminen olisi hänen mukaansa monelle kipeä paikka.

Jopa 30 kilometrin matka

Adressissa huomautetaan, että yöhoidon keskittäminen Kaarikadulle voi tarkoittaa jopa 30 kilometrin yhdensuuntaista matkaa päiväkotiin.

– Joukkoliikennekään ei ole sillä tasolla, että voitaisiin kohtuullisesti olettaa vanhempien tuovan lapsiaan Nastolasta Lahteen vuorohoitoon iltaisin, öisin ja viikonloppuisin.

Adressit.com-sivustolla olevassa vetoomuksessa muistutetaan, että Nastolassa on paljon tehtaita, joissa töitä tehdään kolmessa vuorossa. Adressin tekijät toivovat, että vuorohoitoon pohdittaisiin joustavia ratkaisuita kuten varahenkilöstön hyödyntämistä.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Marjaana Lahola
marjaana.lahola@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi