Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahti on aikeissa keskittää vuorohoitoa – yöhoitoa ei enää järjestettäisi Nastolassa

Iltahoito loppuisi Ahtialan, Launeen ja Villähteen päiväkodeissa. Muutoksia vastustetaan nettiadressissa.

Sairaanhoitajana työskentelevän Siru Heromaa-Karjalaisen kolmivuotias tytär Ilse Karjalainen käy Villähteen päiväkotia. Iltahoitoa perheessä on tarvittu noin kerran kuukaudessa. Kuva: Mirja Hussain

Lahdessa saatetaan keskittää varhaiskasvatuksen vuorohoitoa. Iltahoito loppuisi mahdollisesti Ahtialan, Launeen ja Villähteen päiväkodeissa. Yöhoito loppuisi Nastolan Aurinkorinteen päiväkodissa ja jatkuisi ainoastaan Kaarikadun päiväkodissa.

Lahden päiväkodeissa tarjotaan ilta-, viikonloppu- ja yöhoitoa selvästi enemmän kuin muissa suurissa kaupungeissa. Hoidon tarve vaihtelee yksiköittäin ja on osassa vähäistä.

Päivähoitojohtaja Mika Harjun mukaan ajatuksena on ollut selvittää, voitaisiinko vuorohoitoa järjestää nykyistä harvemmassa paikassa.

– Tämä mahdollistaisi joustavamman henkilöstön käytön. Tässä vaiheessa kartoitetaan vanhempien kokemuksia. Sivistyslautakunnalle tehtävän esityksen pohjaksi selvitetään, millaisia tilanteita perheille syntyisi, hän kertoo.

Yöhoidon tarve ei ole monillakaan lapsilla kauhean säännöllistä. Sivistyslautakunnan varapuheenjohtaja Sari Niinistö (kok.)

Vuorohoidossa paljon lapsia

Päiväkodit keräävät parhaillaan vanhemmilta palautetta suunnitelluista muutoksista.

– Perheillä voi olla mahdollisuuksia yhdistellä hoitoa työpaikan mukaan. Osassa paikoista, joissa laajempaa hoitoa järjestetään, ei välttämättä työpaikkoja ole lähellä. Voi olla, että vanhemmat muutekin liikkuvat keskustaan päin, Harju pohtii.

Lahdessa on vuorohoidossa noin 560 lasta. Vuorohoidossa olevien lasten osuus on Lahdessa moninkertainen verrattuna pääkaupunkiseutuun, Tampereeseen ja Ouluun.

Harju vakuuttaa, että hoitopaikka järjestetään jatkossakin sellaista tarvitseville.

– Keskittämisellä saataisiin käyttäjämääriä suuremmiksi hoitoa tarjoavissa yksiköissä. Henkilöstöä ei tarvitsisi pitää iltaisiin niin useassa paikassa.

Kunnallisia päiväkoteja Lahdessa on yhteensä 33. Vuorohoito jatkuisi ennallaan tai laajenisi Humpulan, Kaarikadun, Kanervan, Kilpiäisten ja Paavolan päiväkodeissa. Aurinkorinne jatkaisi ilta- ja viikonloppuhoitoa tarjoavana päiväkotina.

Jos muutoksiin päädytään, vuorohoitoa alettaisiin keskittää näihin päiväkoteihin elokuusta lähtien.

– Siirto olisi joustava. Aikataulu täsmentyy myöhemmin, Harju ennakoi.

"Pitää pystyä katsomaan"

Muutosten taloudelliset vaikutukset tarkentuvat sivistyslautakunnalle tehtävässä esityksessä. Asia on tarkoitus tuoda lautakunnan käsittelyyn 19. maaliskuuta. Varapuheenjohtaja Sari Niinistö (kok.) korostaa, että vuorohoidon muuttamisesta ei ole vielä päätetty mitään.

– Homma perustuu siihen, että Lahdessa on vuorohoidon kustannuksia enemmän kuin muissa kaupungeissa. Nyt on erilaisia esityksiä, että miten tilannetta voisi järkeistää.

Niinistö näkee, että päivähoidon henkilöstöresursseja on tarpeen tasata. Hänen mielestään etenkin yöhoitoa pitäisi keskittää.

– Yöhoidon tarve ei ole monillakaan lapsilla kauhean säännöllistä. Tarve saattaa olla muutamia kertoja joidenkin kuukausien aikana. Näitä pitää pystyä katsomaan.

Vuorohoitoa tarjoavassa päiväkodissa saattaa olla hoidossa vain muutamia lapsia.

– Kaikki esitykset varmaan kuulostavat jonkun yksittäisen lapsen tai perheen kannalta negatiivisilta. En halua ottaa kantaa yksiköihin, mutta meidän pitäisi pystyä katsomaan kaupunkitasoisesti objektiivisesti.

Villähteen päiväkodissa päättyisi iltahoito. Kuva: Mirja Hussain

Adressi muutoksia vastaan

Vuorohoidon muutoksia vastaan avattiin lauantaina nettiadressi, johon oli maanantai-iltapäivään mennessä kertynyt 182 allekirjoitusta.

– Haluamme, että Lahden kaupungin suunnittelemia muutoksia arvioidaan hyvin tarkkaan ja ainakin osa, ellei kaikki alustavat esitykset hylätään, adressin laatineet Siru Heromaa-Karjalainen ja Saara Aaltonen toteavat.

Adressissa huomautetaan, että yöhoidon keskittäminen Kaarikadulle voi tarkoittaa jopa 30 kilometrin yhdensuuntaista matkaa päiväkotiin.

– Joukkoliikennekään ei ole sillä tasolla, että voitaisiin kohtuullisesti olettaa vanhempien tuovan lapsiaan Nastolasta Lahteen vuorohoitoon iltaisin, öisin ja viikonloppuisin.

Adressit.com-sivustolta löytyvässä vetoomuksessa muistutaan, että Nastolassa on paljon tehtaita, joissa töitä tehdään kolmessa vuorossa. Adressin tekijät toivovat, että vuorohoitoon pohdittaisiin joustavia ratkaisuita kuten varahenkilöstön hyödyntämistä.

Vuorohoito

Vanhemmilta halutaan palautetta

Päiväkotien yleinen aukioloaika on kello 6–18. Iltahoitoa antavissa päiväkodeissa aukioloaika on kello 5–23.

Lisäksi järjestetään tarvittaessa viikonloppu- ja yöhoitoa.

Lahdessa ilta-, viikonloppu- tai yöhoitoa tarvitsee noin 560 lasta. Vuorohoitoa järjestetään nykyisin yhdeksässä päiväkodissa.

Kaupunki suunnittelee vuorohoidon keskittämistä kuuteen päiväkotiin. Yöhoitoa tarjottaisiin jatkossa vain Kaarikadun päiväkodissa.

Vanhemmilta on pyydetty palautetta mahdollisista muutoksista. Vastata voi oman päiväkodin johtajalle keskiviikkoon 6. maaliskuuta mennessä.

Tarkoituksena on, että mahdolliset muutokset tehtäisiin joustavasti elokuusta alkaen.

Lahdessa on ollut pulaa päivähoitopaikoista. Päivähoitojonossa parisataa lasta. Tilannetta helpottaa maaliskuussa Kerinkallioon avattava satapaikkainen lisätila.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi