Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Luonnollisuus on nyt valttia juhlinnassa - kun sulhanen marssii parturiin ja 9 muuta faktaa häiden vietosta

Keskiverto budjetti on 10 000 euroa. Avioehto ja muut rajaamiset säästävät liiton ikäviltä yllätyksiltä.

Macarons-leivokset pitävät pintansa ja voileipäkakut ovat tulleet takaisin, tietää Jenna Peltola Pikku Tiikerin Kakkupuodista. Kuva: Pirjo Kamppila

Lahti Love -messutapahtuma keräsi Sibeliustaloon viikonloppuna juhlatunnelman luojia ja yleisöksi juhlia suunnittelevia. Pääpaino oli häissä, mutta kampauksia, kukkia ja kuvia tarvitaan muidenkin merkkipäivien juhlistamiseen.

1 Tavallinen hääbudjetti on noin 10 000 euroa

Sillä saa 80–100 hengen juhlat, arvioi asiakasneuvoja Marika Veikkola Helmi Säästöpankista. Häihin saa pankista lainaakin, mutta asiakkaat säästävät mieluummin, mikä on pankin kannalta hyvä juttu. Kannattaa aloittaa ajoissa ja tehdä samalla muitakin tulevaisuuden taloussuunnitelmia, Veikkola opasti. Hänen mukaansa nuoret ovat hyvin perillä raha-asioista.

2 Avioehto tuo suojaa

Puolisoilla on avio-oikeus toistensa omaisuuteen, mikä voi yllättää eron tai kuoleman kohdatessa. Automaattisen puolituksen voi estää avioehdolla, neuvoo Helmi Säästöpankin pankkilakimies Kati Nikkilä.

Avioehtoja on monenlaisia. Sen voi tehdä ennen tai jälkeen häiden, mutta se pitää rekisteröidä maistraatissa. Vanhemmat voivat puolestaan liittää antamaansa lahjaan tai perintöön ehdon, jolla lapsen puoliso rajataan pois hyödyn saajista.

– Näin vanhemmat tekevät nyt lähes aina, eikä rajaamisessa ei ole mitään noloa. Todennäköisesti vävyn tai miniän vanhemmat ovat tehneet samoin.

Paula Kirvesmäki on Mennään naimisiin -lehden päätoimittaja. Häät halutaan nyt juuri oman näköisiksi, hän tietää. Kuva: Pirjo Kamppila

3 Järkilinja ja oman näköiset häät ovat trendi

Mennään naimisiin -lehden päätoimittaja Paula Kirvesmäki kuvaa, että oman näköiset häät voivat tarkoittaa maistraattivihkimystä ja yötä hotellissa kahdestaan tai 30 000 euron juhlaa.

Hääsuunnittelijan palkkaus on uusi ilmiö, joka voi maksaa itsensä takaisin, sillä suunnittelija pitää sovitun budjetin kurissa. Monet alkavat suunnitella häitä jo 18 kuukautta ennen juhlaa.

Ekku Mäkinen loihtii vanhoista vaatteista muodikkaita. Kuva: Pirjo Kamppila

4 Vaatteissa trendi on ekologisuus

Ekologinen elämäntapa on nouseva trendi, näkee Eko-Ompelimo Ekun ompelija Ekku Mäkinen. Hän muodistaa vanhoja vaatteita uudelleen juhlakelpoisiksi ja valmistaa koruja ja muita tarvikkeita kierrätysmateriaalista.

– Olen kasvissyöjä ja seuraan myös ravintolapuolta. Joka ravintolasta saa nykyisin kasvisruokaa.

Hääkuviin halutaan myös maisemaa, tietää Riikka Helläkoski-Piipponen. Kuva: Pirjo Kamppila

5 Hääkuvat otetaan useimmiten ulkona

Paikka voi olla vihkipaikan edustalla tai erikseen katsottu paikka kauempaa, kertoo Riikka Helläkoski-Piipponen Valokuvaamo Helläkoskesta. Lahdessa suosittu paikka on Pikku-Vesijärven ympäristö.

Hän toivoisi, että ammattitason kuvia otettaisiin perheestä myöhemminkin.

Naimisiin voi menna vaikka saunassa, kertovat Markku Yli-Kaitala ja Helena Kekäläinen. Kuva: Pirjo Kamppila

6 Luontojuhlat ovat trendi

Ilmiön tunnistaa Markku Yli-Kaitala iittiläisestä Yli-Kaitalan mökki- ja juhlatilayrityksestä. Samalla juhlista halutaan oman näköiset.

– Naimisiin mennään luonnon alttarilla tai jopa saunassa. Ohjelmaa voidaan järjestää luontopoluille tai kirkkoveneellä soutua.

Hääruokien valmistus aurinkosähköllä korostaa ekologisuutta.

7 Hääkakku on valuva

Drip cake eli valukakku on nyt suosittu, kertoo Jenna Peltola Pikku Tiikerin Kakkupuodista. Tällöin kakun koriste nimensä mukaan valuu kerroksesta toiseen.

Toinen ilmiö on voileipäkakkujen uusi tuleminen. Majoneesin ja sulatejuuston sijaan niissä on täytteenä tuorejuustoja. Monenlaiset ruokarajoitteetkaan ovat tuttuja, mutta eivät mahdottomia toteuttaa.

– Kakkutarjoilu maksaa 5-8 euroa hengeltä.

Uusia kakkujuhlia ovat esimerkiksi odottavan äidin baby shower -kakku ja masukakku. Lapsille tehdään kakku television suosikkihahmojen mukaan.

Vihreys, seppeleet ja kukkasidontakurssit ovat suosittuja, tietää floristi Tanja Lähdeaho. Kuva: Pirjo Kamppila

8 Kukissa on paljon vihreää

Luonnolliset kukat ovat suosittuja tai yhdistelmä luonnonkukkia ja eksotiikkaa, kertoo Floramoren floristi Tanja Lähdeaho kukkamuodista. Myös kukkien kotimaisuutta halutaan suosia. Hän viljelee itse puutarhassaan Porvoossa tarvitsemiaan ruiskaunokkeja, krasseja ja silkkikukkia.

Vihermuoti näkyy seppeleissä. Kukansidontakurssit ovat aina olleet suosittuja, mutta nyt ne ovat suorastaan räjähtäneet.

Kampaaja ja kirkko varataan häitä varten ensin, tietävät Tiina Nyman ja Outi Kyllönen. Kuva: Pirjo Kamppila

9 Mies käy parturissa viikkoa ennen

Kun häitä aletaan suunnitella, kirkko ja kampaaja varataan ensin, tietävät kampaajat Tiina Nyman ja Outi Kyllönen The Sparkling Hair -kampaamosta.

Sulhanen selviää tukkahuolistaan, kunhan käy parturissa viikkoa ennen juhlaa. Morsianten suosima tyyli on nyt rento, jopa boheemi, tai ainakin pehmeä ja rento.

– Halutaan, että kampaus on laitettu, mutta silti huoleton. Perustana ovat hyvät pohjatuotteet. Niiden avulla kampaus kestää, selittää Kyllönen.

10 Ensi vuoden suosikkihääpäivä on tiedossa

Se on 20. helmikuuta eli 20.02.2020.

Pirjo Kamppila
pirjo.kamppila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi