Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahden suurhallissa valmistauduttiin viikonlopun Finlandia-hiihtoon - voitelijan urakka kestää koko viikonlopun

Tuhannet sukset ovat valmiina lähtöön viikonloppuna hiihdettävään Finlandia-hiihtoon. Suurhallissa voideltiin suksia, tehtiin viime hetken ostoksia ja haettiin voitelussa olleita suksipareja.

Andrei Teremtievillä on tavoitteet korkealla. Kuva: Sami Kuusivirta

Sveitsiläinen Karl Ruckstuhl katseli perjantaina tarkoin Finlandia-hiihdon karttaa ja latuprofiilia. Kaikki on hänelle kuitenkin ennestään tuttua, sillä nyt hiihdettävä Finlandia-hiihto on hänelle jo 20. kerta. Tarkoitus on nytkin suksia 50 kilometriä perinteisellä tyylillä.

– Yhdeksän kilometrin kohdalla on pahin paikka, jyrkkä lasku ja nousu, hän viittasi karttaan. Konkarihiihtäjällä on tänä talvena takanaan jo 900 kilometriä.

Suksien kehitysvaiheita viime vuosilta. Kuva: Sami Kuusivirta

Lahden suurhallin tunnelma oli perjantaina kuin suuressa latumajassa, vaikkakin ruokailuhallissa ei vielä saanut edes kahvia.

Muuta ostettavaa löytyi satojen eurojen elektronisista mittareista proteiinipatukoihin.

– Eniten myydään voiteita. Myös lämpöhanskoja menee ja naisille villakerrastoja. Ulkomaalaiset ostavat neuleita, kertoi Intersport Lahden Launeen kauppias Minna Toivonen.

Helena Nenosen päähineissä tyyli on vapaa. Kuva: Sami Kuusivirta

Helena Nenosen valmistamissa päähineissä tyyli on vapaavalintainen.

Lauantaina ja sunnuntaina suurhalli toimii myös vaatenaulakkona.

Työkaverit hiihtävät

Hallin perällä voidellaan suksia hollolalaisen Start-voidevalmistajan nimissä koko viikonlopun ajan. Teemu Rantavaara tuli hakemaan peräti neljää suksiparia, mutta niistä kolmet oli tarkoitettu hänen työtovereilleen. Lahden Kestobetonin runsaan 50 henkilön vahvuudesta seitsemän halusi hiihtää Finlandian.

– Osa perinteistä, osa vapaata, miehiä ja naisia, erilaisia matkoja, hän selitti.

Hänellä itsellään oli tavoitteena hiihtää sunnuntaina eli vapaalla tyylillä 50 kilometriä.

Jarmo Salomaa voitelee suksia kellon ympäri Finlandia-viikonloppuna. Kuva: Sami Kuusivirta

Jarmo Salomaan voitelu-urakka alkoi perjantai-aamuna ja loppuu sunnuntaina puolenpäivän jälkeen. Voitelupajasta valmistuu tuona aikana juuri sopivia suksia luvatulle lämpimälle kelille. Toiveittensa mukaan hiihtäjä saa suksiin perinteisen tai luisteluhiihdon voiteet, ja molemmat joko kilpa- tai kuntohiihtotasoisina. Voitelu ei ole pelkkää pintakiiltoa, vaan lähtee liikkeelle pohjustuksesta.

Karvapohjat saavat jatkoa

Voitelu on helppoa, Salomaa vakuuttaa vuosien kokemuksella. Sitä on kertynyt kilpahiihtoa harrastavassa perheessä. Voiteet ovat nykyisiin nestemäisiä ja levittyvät korkkipalalla pyyhkäisten. Plus-asteille tarvitaan liisterivoidetta, jonka päälle tulee sipaus purkkivoidetta. Salomaan käsittelyn jälkeen suksilla hiihtää mukavasti sata kilometriä, hän lupasi. Hankalin voitelukeli olisi räntäsade.

Lue myös: Finlandia-nimellä sivakoidaan Kiinassa tammikuussa 2020 – Hiihtoliitto sopi kiinalaisten kanssa maratonhiihdon järjestämisestä vuosina 2020–2024
 

Karvapohjasukset ovat yleistyneet vauhdilla, mutta Salomaa veikkaa, etteivät nekään ole kehityksen huippu.

Halliin on varattu pitkät vastaanottopöydät sekä jälki-ilmoittautujille, joita odotetaan tulevan sadoittain, että etukäteen tulonsa varmistaneille, joita on runsaat 4 000.

Hiihtointo näkyy Venäjällä

Esimerkiksi moskovalainen Tatjana Fedosijeva sai pakkauksensa, jossa oli muun muassa osallistumisnumero, ajanottosiru, ruokalippu ja suksitarrat. Edessä on 20 kilometriä molemmilla tyyleillä eli kahtena päivänä.

Tatjana Fedosijevalle sopii sekä vapaa että perinteinen tyyli. Kuva: Sami Kuusivirta

Samoin Moskovasta oli saapunut Andrei Teremtiev, joka tähtää 50 kilometrin sivakointiin luistelutyylillä alle kolmen tunnin. Moskova on ruuhkainen suurkaupunki, jossa on ainakin 12 miljoonaa asukasta, joten hiihtomaastoa joutuu etsimään kaukaa. Teremtieville matka ei ole ongelma, sillä hän asua kaukana keskustasta. Siellä on jopa mäkiä.

– Hiihto on nyt todella suosittua Venäjällä, hän vakuutti.

Konkarit kokoontuvat

Perjantain viralliseen ohjelmaan kuului Uusien hiihtoneuvosten palkitseminen. Arvonimen saa 15 täysmittaisen Finlandia-hiihdon jälkeen. Samoin perjantai-iltana kokoontuivat Worldloppet Masters Finland -yhdistyksen jäsenet. He ovat hiihtäneet vähintään 10 pitkää matkaa kaikilla mantereilla, joilla hiihtoa voi harrastaa.

Pirjo Kamppila
pirjo.kamppila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi