Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Maakuntajohtaja Leppänen: "Jos Päijät-Häme halutaan pitää kasvu-uralla, tarkoittaa se työperäisen maahanmuuton hyväksymistä ja edistämistä"

Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen tulkitsee ennusteen olevan Päijät-Hämeen kunnille Lahtea lukuun ottamatta "kohtuullisen tyly". "Toivottavasti tämä tulos herättelee koko seutua", Timonen sanoo.

Päijät-Hämeen maakuntajohtaja Laura Leppänen suhtautuu MDI:n ennusteeseen rauhallisesti, vaikka myöntääkin maakunnan sijoituksen olevan pettymys. Kuva: Sami Lettojärvi

Päijät-Hämeen maakuntajohtaja Laura Leppänen suhtautuu MDI:n ennusteeseen rauhallisesti, vaikka myöntääkin, että alueen sijoitus on pettymys ja käyrät näyttävät turhan jyrkästi väärään suuntaan.

Päijät-Häme on kymmenen kaupunkiseudun vertailussa väestökehitykseltään heikoin.

– Laskuprosentti (5,8) on toki suuri, mutta se jakautuu eri kuntien välillä kovin eri tavalla. Lahden seudun osalta vertailu muihin on vähän hankalaa, koska meidän seutukuntaamme kuuluu koko maakunta, monella muulla alueella pienempi joukko kuntia.

Päijät-Hämeen ikäpyramidi on kovin epätasapainoinen verrattuna moniin muihin ennusteessa mukana olleisiin alueisiin, Leppänen huomauttaa.

Ennusteen mukaan Lahden seudulla vuonna 2040 asuvista joka kolmas on yli 65-vuotias. Nykyisenkaltaista hyvinvoinnin tasoa ei kyetä ylläpitämään, jos ikääntyneiden osuus jatkaa kasvamistaan pohjamudissa makaavan syntyvyyden vuoksi.

– Jos Päijät-Häme ja koko Suomi halutaan pitää kasvu-uralla, se tarkoittaa työperäisen maahanmuuton hyväksymistä ja sen edistämistä, maakuntajohtaja sanoo.

Leppänen peräänkuuluttaa yhteiskunnallista keskustelua ikääntyneiden, mutta hyväkuntoisten ihmisten asemasta.

– He ovat ikään kuin reservissä ilman järkevää käyttöä. Olisiko meillä mahdollista pidentää vapaaehtoisin toimin työuria tai antaa mahdollisuus tehdä kokonaan toinen työura vielä eläkkeelle jäämisen jälkeenkin? Nämä ovat asioita, joista tässä vauhdilla ikääntyvässä maassa pitäisi käydä yhteiskuntapoliittinen keskustelu. Väestön ikääntymiseen liittyvien haasteiden taklaamiseen tarvitaan ihan uudenlaisia keinoja. Vanhat keinot on jo katsottu.

Leppänen: Valtion toimien looginen seuraus

Kuva: Anssi Hietamaa

Syntyvyyden laskun ja väestön ikääntymisen piikkiin ei voi laittaa kaikkea, mitä tulee Päijät-Hämeen heikkoon sijoitukseen väestöennusteessa, sanoo maakuntajohtaja Laura Leppänen.

Hänen mukaansa ennuste osoittaa osaltaan valtion toimien tuloksen. Kuuden suurimman kaupungin kehittämisen tukeminen on ollut määrätietoista, hän sanoo.

Yhteiskunnan tavoite ei voi olla se, että suurin osa väestöstä asuu Helsingin seudun ydinkaupunkialueella. Päijät-Hämeen maakuntajohtaja Laura Leppänen

– Jos tähän joukkoon ei oteta kasvavia ja kehittyviä kaupunkiseutuja, kuten Lahti, Jyväskylä ja Kuopio, niin suunta on juuri tämä, mitä ennuste osoittaa. On vakavan itsetutkiskelun paikka, halutaanko Suomea keskittää oikeasti kuuteen suurimpaan kaupunkiin vai otetaanko joukkoon muut yli 100 000 asukkaan kaupungit.

Leppäsen mukaan Suomessa pitää olla enemmän kuin kolme kasvavaa ja hyvinvoivaa kaupunkiseutua viitaten Helsingin, Tampereen ja Turun seutuihin.

– Jos katsotaan pelkästään asuntojen hintakehitystä ja ympäristökysymyksiä, niin yhteiskunnan tavoite ei voi olla se, että suurin osa väestöstä asuu Helsingin seudun ydinkaupunkialueella.

Lahden kaupunginjohtaja: Ennuste ei saa toteutua

Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen tulkitsee ennusteen olevan Lahdelle "ihan ok" ja muulle Päijät-Hämeelle "kohtuullisen tyly". Kuva: Aatu Raninen

Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen kuvaa Lahden ennustetta sanoilla "ihan ok".

– Ei sitä kovin synkäksi voi mitenkään sanoa. Käytännössä vuoden 2040 ennuste on sama kuin väkiluku on nyt. Tavoitteet ovat luonnollisesti ihan eri lukemissa.

Lahden kaupungin strategiaan on kirjattu tavoitteeksi 150 000 asukkaan raja vuonna 2030 ja välitavoitteeksi 125 000 asukkaan raja vuonna 2022.

Muun maakunnan puolesta Timonen sen sijaan on huolissaan. Lahti ei pärjää yksin, jos muu maakunta ympäriltä kuihtuu jatkuvasti.

– Ennuste on muille kuin Lahdelle kohtuullisen tyly. Toivottavasti tämä tulos herättelee koko seutua.

Suomessa on käynnissä väestön "isojako", Timonen kuvailee. Vielä ei ole selvää, onko Lahden seutu häviäjien vai voittajien kelkassa.

– Kun väestö näyttää kaikissa ennusteissa joka tapauksessa keskittyvän kaupunkeihin, meidän on pidettävä huolta siitä, että Lahden seutu on yksi kasvavista. Meidän pitää pystyä alueena yhdessä tekemään huomattavasti parempi suoritus kuin ennustaja indikoi.

Lue myös: Lahdella kesti 113 vuotta kasvaa 120 000 asukkaan kaupungiksi – miten se tapahtui?
 

Timosen mukaan Päijät-Hämeessä on ymmärrettävä unohtaa kuntarajat "oikeasti isoissa asioissa".

– Päijät-Hämeessä kuntien pitää ymmärtää, että emme kilpaile keskenämme vaan muita alueita vastaan.

Kilpailu Helsingin seutua vastaan on luonnollisesti kisa, jota ei voi voittaa. Timosen mukaan Lahden seudun on kuitenkin kyettävä ottamaan Helsingin seudun valtavastasta kasvusta osansa.

– Meidän pitää olla pääkaupunkiseudun koillinen kasvusarvi. Meidän on rohkeasti satsattava vetovoimaan ja tehtävä investointeja myös tuleville asukkaille, eikä vain niille, jotka jo ovat täällä.

Yliopistokaupunkien seudut edellä

Kuva: Anssi Hietamaa

Timonen ei malta olla huomauttamatta, että vertailussa Lahden seudun edellä olevien alueiden keskukset ovat kaikki yliopistokaupunkeja. Lahdesta on vasta sellainen tullut, eikä yliopiston mahdollisia hyötyjä ole voitu ottaa huomioon ennusteita tehtäessä. Tämä myönnetään ennusteen laatineessa MDI:ssäkin. Työperäisen maahanmuuton lisäämisen ohella yliopiston merkitystä ei pidä vähätellä, kun väärään suuntaan osoittavia ennusteita lähdetään kumoamaan.

– Yliopisto on se yksi yksittäinen tekijä, joka voi vaikuttaa eniten siihen, mikä on todellisuus 20 vuoden päästä, Timonen sanoo.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi