Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Uusi väestöennuste on päijäthämäläisittäin karua luettavaa: Lahti sinnittelee, muu maakunta sukeltaa rajusti

Konsulttiyhtiö MDI julkaisi ennusteensa kymmenen suurimman kaupunkiseudun väestökehityksestä. Lahden seutu on koko joukon heikoin.

Lahti sinnittelee, muu maakunta syöksyy. Näin ennustaa aluekehitysyhtiö MDI tuoreessa raportissaan. Kuva: Katja Luoma / Etelä-Suomen Sanomat

Päijät-Hämeen asukasluku laskee peräti 11 600 asukkaalla vuoden 2017 tasosta vuoteen 2040 mennessä, jos aluekehittämisen konsulttiyhtiö MDI:n perjantaina julkistama väestöennuste toteutuu.

Lahden seudun väestökehitys on ennusteen mukaan heikointa kymmenestä tutkitusta kaupunkiseudusta. Tarkastelussa olivat Lahden seudun lisäksi Helsingin, Tampereen, Turun, Oulun, Jyväskylän, Kuopion, Seinäjoen, Joensuun ja Vaasan kaupunkiseutujen väestökehitykset vuosina 2017–2040.

Ennusteen perusteella Suomessa on 20 vuoden kuluttua vain kolme selvästi kasvavaa kaupunkiseutua: Helsingin, Tampereen ja Turun seudut.

Lahden seudun väkiluku laskee koko ennustejakson ajan

Kuva: Anssi Hietamaa

MDI:n ennuste antaa paljon synkemmän kuvan Lahden seudun väestökehityksestä kuin Tilastokeskuksen vuoden 2015 ennuste. Tilastokeskuksen neljän vuoden takaisessa ennusteessa Päijät-Hämeessä ennustettiin asuvan vuonna 2040 yli 200 000 asukasta, kuten tälläkin hetkellä.

Tuoreen ennusteen perusteella Päijät-Hämeen yhdeksässä kunnassa on vuonna 2040 yhteensä alle 190 000 asukasta. Ennusteen mukaan Lahden seutukunnan – johon kuuluvat kaikki Päijät-Hämeen kunnat – väkiluku vähenee koko ajanjakson ajan.

Lahden seutu ei ole ainoa alue, jossa vuoden 2015 Tilastokeskuksen ennuste näyttää olevan kaukana siitä, mihin MDI:n ennuste osoittaa. Merkittävin selitys Tilastokeskuksen neljän vuoden takaisen ja MDI:n uunituoreen ennusteen välillä on syntyvyyden ennakoitua dramaattisempi putoaminen. Tilastokeskus julkistaa uuden alueellisen väestöennusteensa syksyllä.

MDI:n väestöennuste perustuu Tilastokeskuksen tuoreimpiin tilastoihin väestörakenteesta, syntyvyydestä, kuolleisuudesta sekä maan sisäisestä ja kansainvälisestä muuttoliikkeestä.

Lahden kaupungissa lasku alkaa vuonna 2028

MDI:n ennusteen mukaan Lahden kaupungin väkiluku kasvaa vuoteen 2027 saakka, mutta laskee vuoden 2017 tasosta noin tuhannella asukkaalla vuoteen 2040 tultaessa.

Ennusteen luvut ovat rajussa ristiriidassa Lahden kaupungin strategiaan verrattuna. Strategiaan on kirjattu tavoitteeksi 150 000 asukkaan raja vuonna 2030 ja välitavoitteeksi 125 000 asukkaan raja vuonna 2022.

"Lahden kaupunki sinnittelee, mutta Päijät-Häme kokonaisuudessaan sukeltaa rajusti"

Kuva: Anssi Hietamaa

Muiden ydinkaupunkiseudun kuntien eli Hollolan, Orimattilan ja Asikkalan väkiluku laskee yhteensä liki 4 800:lla. Muiden seutukuntien eli Hartolan, Sysmän, Heinolan, Padasjoen ja Kärkölän väkiluku laskee ennusteen mukaan yhteensä liki 6 000:lla.

Verrokkikaupunkiseuduista Lahden seutu ottaa ennusteessa takkiin esimerkiksi Jyväskylän, Kuopion ja jopa Joensuun seutukunnilta.

Lahden seutu sukeltaa yllättävänkin nopeasti, sanoo MDI:n kehitysjohtaja Janne Antikainen.

– Lahden seudun tilanne on kokonaisuudessaan huolestuttava. Jos ennusteesta pitäisi valonpilkahduksia suurennuslasilla etsiä, niin Lahden kaupungin data ei ole niin huolestuttava kuin Päijät-Häme kokonaisuudessaan. Lahden kaupunki sinnittelee, mutta Päijät-Häme kokonaisuudessaan sukeltaa rajusti pääasiassa syntyvyyden romahtamisen takia.

Lue myös: Yllätys tilastoista: Päijät-Häme hyötyy muuttoliikenteestä, kun lähtijöiden tilalle tulee varakkaampaa väkeä
 

Mahdollisuudet maahanmuutossa ja yliopistossa

Lahden seutukunnan syntyneidein määrä on vähentynyt noin viidenneksellä vuosina 2017–2018. Syntyneiden määrä vähenee tasaisesti ennustejakson aikana, sillä hedelmällisessä iässä olevien naisten määrä vähenee merkittävästi.

Päijät-Hämeen nykyinen ikärakenne yhdistettynä syntyvyyden romahtamiseen on hankala yhtälö. MDI:n kehitysjohtaja Janne Antikainen

Ennusteen mukaan työikäistä väestöä Päijät-Hämeessä on vuonna 2040 enää 55 prosenttia, kun se vielä vuonna 2017 oli 60 prosenttia. Yli 65-vuotiaiden osuus kasvaa nykyisestä 25 prosentista 33:een prosenttiin vuoteen 2040 mennessä, eli ennusteen mukaan joka kolmas Lahden seudulla asuva on yli 65-vuotias vuonna 2040. Alle 15-vuotiaiden määrä laskee sen sijaan neljänneksellä nykyisestä.

– Päijät-Hämeen nykyinen ikärakenne yhdistettynä syntyvyyden romahtamiseen on hankala yhtälö. Raportissamme emme tee toimenpide-ehdotuksia, mutta on helppo todeta johtopäätöksenä, että ainoa varma ratkaisu Päijät-Hämeen käppyrän oikaisemiseen on kansainvälisen muuttoliikkeen lisääminen, MDI:n Antikainen sanoo.

Antikaisen mukaan maahanmuuton lisäksi Lahden seudun toinen ilmeinen oljenkorsi on yliopisto.

– Opiskelumahdollisuudet ovat houkutelleet muualla nuoria muuttajia. Miksei niin kävisi Lahdenkin tapauksessa, Antikainen sanoo ja myöntää auliisti, ettei vastikään Lahteen rantautuneen yliopiston vaikutuksia ole voitu laskea mukaan ennustetta tehtäessä.

Alueet

Kaupunkiseudut ja ydinkaupunkiseudut

Helsinki

Kaupunkiseutu: Helsinki, Espoo, Hyvinkää, Järvenpää, Karkkila, Kauniainen, Kerava, Kirkkonummi, Lohja, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Sipoo, Siuntio, Tuusula, Vantaa ja Vihti

Ydinkaupunkiseutu: Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen

Tampere

Kaupunkiseutu: Tampere, Hämeenkyrö, Kangasala, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Pälkäne, Vesilahti ja Ylöjärvi

Ydinkaupunkiseutu: Tampere, Kangasala, Lempäälä, Nokia, Pirkkala ja Ylöjärvi

Turku

Kaupunkiseutu: Turku, Kaarina, Lieto, Masku, Mynämäki, Naantali, Nousiainen, Paimio, Raisio, Rusko ja Sauvo

Ydinkaupunkiseutu: Turku, Kaarina, Lieto, Masku, Naantali, Paimio, Raisio ja Rusko

Oulu

Kaupunkiseutu: Oulu, Hailuoto, Kempele, Liminka, Lumijoki, Muhos ja Tyrnävä

Ydinkaupunkiseutu: Oulu, Kempele ja Liminka

Lahti

Kaupunkiseutu: Lahti, Asikkala, Hartola, Heinola, Hollola, Kärkölä, Orimattila, Padasjoki ja Sysmä

Ydinkaupunkiseutu: Lahti, Asikkala, Hollola ja Orimattila

Jyväskylä

Kaupunkiseutu: Jyväskylä, Hankasalmi, Laukaa, Muurame, Petäjävesi, Toivakka ja Uurainen.

Ydinkaupunkiseutu: Jyväskylä, Laukaa ja Muurame

Kuopio

Kaupunkiseutu: Kuopio ja Siilinjärvi

Ydinkaupunkiseutu: Kuopio ja Siilinjärvi

Seinäjoki

Kaupunkiseutu: Seinäjoki, Ilmajoki, Kauhava, Kurikka ja Lapua

Ydinkaupunkiseutu: Seinäjoki, Ilmajoki ja Lapua

Joensuu

Kaupunkiseutu: Joensuu, Ilomantsi, Juuka, Kontiolahti, Liperi, Outokumpu ja Polvijärvi

Ydinkaupunkiseutu: Joensuu, Kontiolahti ja Liperi

Vaasa

Kaupunkiseutu: Vaasa, Korsnäs, Maalahti, Mustasaari ja Vöyri

Ydinkaupunkiseutu: Vaasa ja Mustasaari

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi