Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

"Muilla ei ole näin hyviä" – Orimattilassa kehitetään robottikäsiä nettikaupan avuksi

Yrityksiä tukeva Business Finland avustaa orimattilalaista Orferia 621 000 eurolla. Teknowaren valohanke sai yli puoli miljoonaa.

Orfer on kokenut robottiautomaation kehittäjä. Ari Mannukka koeajoi pari vuotta sitten pakkaustehtaalle Kanadaan myytyä robottijärjestelmää. Kuva: Janne Riikonen

Päijät-Hämeeseen tuli viime vuonna muutamia isohkoja yritystukia Business Finlandin ja Hämeen ely-keskuksen kautta.

Innovaatiorahoittaja Business Finlandin rahoitus maakuntaan supistui hieman edellisvuodesta, mutta seitsemän miljoonan euron potti oli kuitenkin selvästi suurempi kuin romahdusvuonna 2016.

Kaksi yritystä sai yli puolen miljoonan euron avustuksen.

Suurin summa, 621 000 euroa myönnettiin Orferille Orimattilaan.

– Kehitämme robottiautomaatiota erikokoisten laatikoiden pakkaamiseen kuormalavalle. Nettikaupan kasvu on tuonut siihen kovan paineen, kertoo Orferin toimitusjohtaja Jussi Muikku.

Ammattikielellä sanottuna kyse on sekalavauksesta ja sekalavan purkamisesta. Siihen on maailmalla tarjolla ratkaisuja, mutta Muikun mukaan ”ei niin hyviä kuin me nyt kehitämme”.

Orfer osallistuu Postin ja lähes kymmenen muun yrityksen kanssa Intralogistixx-hankkeeseen, jossa on mukana myös VTT. Kehitystyö hyödyntää muun muassa konenäköä ja neuroverkkoja.

Asiakkaat vaativat nettikaupalta entistä nopeampia toimituksia, ja siihenkin tässä etsitään vastauksia.

Kuva: Anssi Hietamaa

Kasvua valosta ja energiaa puusta

Toiseksi suurin avustus tulee Lahteen Teknowarelle, joka tunnetaan muun muassa junien ja linja-autojen valaistuksista sekä turvavalaistuksista.

Teknowaren toimitusjohtaja Kai Kauto kertoo, että Growth from Light (Kasvua valosta) on hanke, jossa avustus käytetään "teollisen internetin ratkaisujen tuomiseen tulevaisuuden valaistukseen ja palvelubusinekseen".

Nykyään Lahti Energian omistama Koskipower sai 434 000 euron avustuksen.

Koskisen osakeyhtiön Mäntsäläntien tehdasalueelle rakennettava biolaitos korvaa loppuvuodesta 2019 alkaen kolme polttoöljyllä käyvää varakattilaa. Alueella toimii myös 15 megawatin biokattila.

Helsingin yliopisto ja Accanto Systems ylitse muiden 2010-luvulla

Helsingin yliopisto ja pk-yritys Accanto Systems ovat 2010-luvun aikana saaneet eniten innovaatiorahoitusta Päijät-Hämeeseen.

Helsingin yliopiston Lahteen saama rahoitus on merkittävä, mutta kokonaisuutena päijäthämäläinen tutkimusrahoitus jää niukaksi monien muiden alueiden rinnalla. Viime vuonna myönnetty 700 000 euroa nosti yliopiston tutkimusrahoituksen vuosina 2011–2018 Lahdessa yli 4 miljoonaan euroon.

Kasvavalle LUT-yliopistolle on kirjautunut Päijät-Hämeeseen tutkimusrahoitusta runsaat 2,5 miljoonaa euroa.

Lahtelaiselle Accantolle myönnettiin viime vuonna 1,1 miljoonan euron laina, joka nosti yritykselle 2010-luvulla myönnetyn Tekes- ja Business Finland -rahoituksen yhteensä 5 miljoonaan euroon. Valtaosa rahoituksesta, 3,3 miljoonaa euroa on ollut lainaa.

– Viime vuonna käytimme tuotekehitykseen yhteensä noin viisi miljoonaa euroa, kertoo Accanton toimitusjohtaja Jarkko Multanen.

Noin 30 henkeä Suomessa ja Britanniassa työllistävä Accanto yritys on yksi pala siinä valtavassa muutoksessa, jossa yritysten tiloissa olevat tietoverkkolaitteet muuttuvat valtavien datakeskusten pilvipalveluiksi. Juuri näihin palveluihin Accanto kehittää ohjelmistoja. Tuotteita markkinoidaan osana suuryritys IBM:n tuotevalikoimaa.

Elyn kehittämisavustus kaksinkertaistui

Hämeen ely-keskus kertoi viime viikolla edistäneensä yritysten toimintaa vuonna 2018 Hämeen kahdessa maakunnassa yhteensä 24,5 miljoonalla eurolla. Runsas puolet ohjautui palkkatukeen.

Kehittämisavustusten kasvua siivitti hyvä suhdannetilanne. rahoitusyksikön päällikkö Sinikka Kauranen, Hämeen ely-keskus

Starttirahaan käytettiin 2,3 miljoonaa euroa ja yritysten kehittämisrahoitukseen 5,5 miljoonaa euroa kattaen yritysten kehittämispalvelut, kehittämisavustuksen ja toimintaympäristötuen.

Yhteensä 3,6 miljoonan euron kehittämisavustuksista Päijät-Häme sai 2,3 miljoonaa euroa. Summa lähes kaksinkertaistui edellisvuoden 1,2 miljoonasta eurosta.

– Yritysten kehittämisavustusten kasvua siivitti hyvä suhdannetilanne. Yritysten on mahdollista kasvaa ja kehittää palveluitaan, kun kysyntä on kasvussa, kertoi rahoitusyksikön päällikkö Sinikka Kauranen Hämeen ely-keskuksesta.

Kuva: Anssi Hietamaa

Kylmälaatikko ja porkkanoita

Suurimman kehittämisavustuksen, hiukan alle puoli miljoonaa euroa sai ely-keskukselta Lahden Kestobetoni. Yritys kasvattaa tuotantokykyään uuden tuotantotilan ja laitteiston turvin. Hanke maksaa ”useita miljoonia euroja”.

Suomen Kotikylmiö sai 200 000 euroa hankkeelle, jonka tavoitteena on saada uudenlainen keittiökalusteisiin integroitava kylmävetolaatikko kotimaassa ja viennissä kuluttajien saataville.

Koulutuskeskus Salpauksen kuntayhtymä ja osatoteuttajat tekevät Ketun eli ketterän uraohjauksen toisen asteen oppilaitosten ohjaajille ja opettajille runsaa 400 000 euron rahoituksella.

Maaseudun yritysrahoituksen kahdesta miljoonasta eurosta leijonanosan nappasi Kanta-Häme, jossa naposteluporkkanoista tuttu Karotia nostaa jalostusastettaan Forssassa yli 300 000 euron tuen turvin.

Päijät-Hämeessä eniten saivat orimattilalainen Pekkalan Korjaamo, 162 000 euroa raskaan kaluston pesuhallille ja Sysmän Ikkunan ja Ovi 146 000 euroa CNC-ovijyrsinkoneen automatisointiin.

Yritystuki

Veteen piirretty viiva

Suoria yritystukia maksetaan Suomessa arviolta 1,4 miljardia euroa vuodessa. Se ei ole läheskään koko kuva monitahoisesta tukiviidakosta.

Yli puolet Hämeen ely-keskuksen maksamista yritystuista on palkkatukea, joka on osa työllisyyden hoitoa.

Päijät-Hämeessä ely-keskus rahoitti viime vuonna maatalouden investointeja kahdella miljoonalla eurolla.

Tuki esimerkiksi navetan rakentamiseen on välillistä tukea elintarviketeollisuudelle ja työllisyydelle.

Yritysten keskeinen rahoittaja Business Finland painottaa nykyisin yritysten yhteishankkeita, joista hyöty leviää laajalle yhteiskuntaan.

Kalle Puttonen
kalle.puttonen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista FC Lahden tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi