Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Tunteet kuumenivat kirkon hiippakuntakiistassa – kuhmoislaiset kirkkovaltuutetut väläytelleet eroa Hollolan seurakunnasta

Hollolan seurakunnan kirkkoneuvosto on kääntynyt vastustamaan seurakunnan siirtämistä Tampereen hiippakunnasta Mikkelin hiippakuntaan. Keskustelu on käynyt sen verran kuumana, että seurakunnan yhtenäisyyskin on ollut koetuksella.

Hollolan kirkkoneuvoston varapuheenjohtaja Pekka Kotiaho pitää tärkeänä, että hankala ja tunteita herättänyt hiippakuntajako saadaan seurakunnassa käsitellyksi pois päiväjärjestyksestä. Kuva: Armi Salonen

Hollolan evankelisluterilainen seurakunta haluaa pysyä Tampereen hiippakunnassa. Seurakunnan kirkkoneuvosto päätti 5. helmikuuta pidetyssä kokouksessaan lähettää kirkolliskokoukselle kirjelmän, jossa vastustetaan siirtoa Mikkelin hiippakuntaan.

Kirkolliskokous päättää tämän vuoden keväällä uudesta hiippakuntajaosta, joka siirtäisi kaikki päijäthämäläiset seurakunnat Mikkelin piispanistuimen alaisuuteen. Päijäthämäläiset kirkollispäättäjät ovat enimmäkseen suhtautuneet torjuvasti uudistukseen.

Hollolan seurakunnan kanta hiippakuntajakoon muuttui nyt ratkaisevasti. Vielä viime vuoden keväällä kirkkoneuvosto arvioi, että Hollolassa voidaan yhtä hyvin pysyä Tampereen hiippakunnassa kuin siirtyä Mikkelin piispan vallan alle. Hiippakuntamuutoksessa nähtiin kuitenkin hyviä puolia.

Uudet päättäjät äänessä

Kirkkoneuvoston varapuheenjohtajan Pekka Kotiahon mukaan linjanmuutos hiippakuntajaossa johtuu siitä, että viime seurakuntavaalien jälkeen kärköläläiset, padasjokelaiset ja kuhmoislaiset kirkkovaltuutetut ovat saaneet lisää sananvaltaa. Hiippakunta-asia haluttiin uudelleen käsiteltäväksi, sillä etenkin Kärkölän ja Kuhmoisten edustajilta on kuulunut vahvoja puheenvuoroja nykyisen hiippakunnan puolesta.

– Kovimmat äänenpainot olivat sellaisia, että he joutuvat joutuvat jättämäään meidän seurakuntamme ja siirtymään Pirkanmaalle päin. Näitä keskusteluja tuli Kuhmoisten suunnalta.

Kotiahon mukaan luottamusmiesorganisaation toiminnan ja työilmapiirin kannalta oli tärkeää, että hankala kysymys saadaan pois päiväjärjestyksestä.

– Saadaan kivi pois kengästä. En tiedä, tuliko toisenlainen kivi kenkään, mutta nyt asia on käsitelty.

Erimielinen päätös

Kirkkoneuvoston tiistainen päätös kirjelmän lähettämisestä ei mennyt aivan soraäänittä, sillä kaksi neuvoston jäsentä ilmaisi eriävän mielipiteensä. Näkemysten hajontaa esiintyi jo helmikuun viidennen päivän kokouksessa, kun kirkkoneuvostossa alettiin kallistua hiippakuntajaon muutosta vastaan. Tällöin kirjelmää vastusti kolme neuvoston jäsentä.

Hollolan kirkkoneuvoston enemmistön mielestä Päijät-Hämeellä ei ole sellaisia luontaisia siteitä Etelä-Savoon, että ne puoltaisivat hiippakuntavaihdosta. Maakunnan yhteydet ovat vahvempia länteen eli Tampereen hiippakuntaan.

Pekka Kotiaho huomauttaa, että Hollolan seurakunnan alueellinen laajeneminen sopii yhteen nykyisen hiippakuntajaon kanssa.

– Olemme siirtyneet Lahti–Tampere-akselilla Tampereen suuntaan, kun Padasjoki ja Kuhmoinen ovat tulleet mukaan. Kärkölä taas on lähellä Uudenmaan rajaa.

Useita perusteita

Päijät-Hämeen siirtymistä toiseen hiippakuntaan on perusteltu muun muassa seurakuntien ja viranomaisten välisen yhteistyön kehittämisellä. Samanlainen yhteistyötavoite on asetettu myös seurakunnille ja järjestöille.

Uudistuksessa halutaan lisäksi ottaa huomioon kunkin alueen historialliset, kulttuuriset ja sosiaaliset ominaispiirteet, joiden mukaan hiippakuntarajat asetetaan.

– Meidän historialliset, kulttuuriset ja sosiaaliset ominaispiirteemme tulevat Hämeestä ja Pirkanmaalta enemmän kuin Savosta, kuittaa Pekka Kotiaho.

Hiippakuntamuutoksen vastustajat ovat niin ikään tuoneet esiin epäilyn, että hallintorajojen muutoksilla pyritään saamaan lisää väkeä Mikkelin hiippakuntaan. Päijät-Hämeen seurakuntien siirto Mikkelin hiippakuntaan merkitsisi samalla, että maakuntien ja hiippakuntien rajat eivät osuisi yksiin.

Tosin rajat eivät osu yksiin tälläkään hetkellä, sillä Päijät-Hämeen seurakunnista Heinolan sekä Sysmässä ja Hartolassa toimivan Tainionvirran seurakunnat kuuluvat Mikkelin hiippakuntaan. Tampereen hiippakunnan seurakunnista suurin osa toimii Päijät-Hämeessä, Kanta-Hämeessä tai Pirkanmaalla.

Kirkolliskokous ottaa kantaa

Kirkkohallituksen hallinto-osaston johtaja Pirjo Pihlaja ei ota kantaa, paljonko Hollolan kirkkoneuvoston kirjelmällä on merkitystä, kun kirkolliskokous tekee omat päätöksensä.

– Kirkolliskokouksen hallintovaliokunta ratkaisee sen (kirjelmän) painoarvon.

Hallintovaliokunnan puheenjohtaja, Lapuan hiippakunnan piispa Simo Peura ei tiistaina ollut ESS:n tavoitettavissa.

Juttua päivitetty 20.2. kello 16.07: Korjattu, että hiippakuntavaihtoon liittyvää kirjelmää vastusti tiistaina kaksi eikä kolme neuvoston jäsentä. Korjattu myös, että kirjelmän lähettämisestä päätettiin jo 5.2. käydyssä kokouksessa, jossa kolme neuvoston jäsentä oli asiasta eri mieltä.

Petri Koivisto
petri.koivisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi