Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Järjettömän kokoinen lahna mahtui savustuspönttöön vain kolmessa osassa

Tämän vuoden kalakisan erikoisuistin on väritykseltään tavallista räväkämpi.

Janne Tinnilä, Niilo Jokinen ja Pasi Katajainen saivat palkintonsa ESS:n vuoden 2018 kalakisasta tiistaina. Kuva: Janne Ranne

Etelä-Suomen Sanomien vuoden 2018 kalakisan kokonaiskisavoitto irtosi maakuntakala lahnalla.

Erikoista kokonaiskisassa oli, että kolme neljästä palkinnosta meni kalastajille, jotka saivat saaliinsa aktiivisilla kalastustavoilla.

Toinenkin erikoisuus voittajakaartissa oli – viime vuoden voittajissa ei ollut ainoatakaan naista, vaikka aiemmissa kisoissa se on ollut enemmänkin sääntö kuin poikkeus.

Lahna mahtui savustuspönttöön vain kolmessa osassa

Viime vuoden kalakisan voittokala oli kokonaiskisan palkituista ainoa verkkokala, mutta se ei himmennä voiton arvoa.

Asikkalalaisen Pasi Katajaisen Auttoisissa sijaitsevasta Palehjärvestä saama lahna painoi 6 300 grammaa. Katajaisen kesäkuussa verkolla saamalla lahnalla oli pituutta 73 senttiä.

– Kokoa oli sen verran, että kala täytyi leikata kolmeen osaan, että mahtui savustuspönttöön, Katajainen kertoi.

Suomen suurin lahna on Imatralta saatu ennätyskala, joka painoi 7,4 kiloa.

Kovin yleistä saalista lahnat eivät Palehjärven kalastajille ole, sillä Katajaisen saama lahna oli hänen ensimmäisensä.

Voittopalkinnoiksi kalastaja sai Etelä-Suomen Sanomien vuosikerran sekä Rapalan lahjoittaman kalapakin.

Hauella ja taimenella noustiin palkintokorokkeelle

Kovatasoisen kalakisan kakkonen oli lahtelainen Janne Tinnilä, joka uisteli niin ikään kesäkuussa Päijänteestä hauen, joka painoi 13 800 grammaa. Tinnilä mittasi punnituksen jälkeen hauen pituudeksi 126 senttiä ja vapautti suurhauen sen jälkeen jatkamaan sukua omaan elementtiinsä.

– Voivat omat pojat yrittää samaa ja katsoa, jos kala olisi kasvanut lisää kokoa, Tinnilä mainitsi.

Tinnilä on erikoistunut viime vuosina suurkalojen pyyntiin ja tulostakin on tullut. Ahkera kalamies pääsee testaamaan palkintopakin uistinkirjoa keväällä Päijänteelle, kun vedet vapautuvat.

Kokonaiskisan kolmannen palkinnon saanut mankalalainen Kari Koskinen nappasi voittokalansa pilkillä. Kymijoen Perolahdella pilkkiin iski helmikuussa taimen, joka painoi komeasti 5 300 grammaa. Mittaa taimenella oli 81 senttiä.

Kaikkien viime vuoden kisan osanottajien kesken arvottu Finlandia-Uistimen lahjoittama kalapakki meni madepilkkijätriolle. Niilo (7) ja Janne Jokinen sekä Hannu Sundelin tavoittelivat heti alkuvuodesta Hollolan Kutajoelta pilkkimadetta, mutta madetta ei ryhmä saanut.

Sen sijaan Vesijärvellä pilkkiin iski hauki, joka oli mittava kala myös kokonaiskilvassa. Särkisyötillä varustettuun kolmikoukkuun iskenyt hauki painoi 12,2 kiloa. Nuori kalastaja aikookin hyödyntää saamansa pakin antimia heti, kun tilanne sen vain sallii.

– Huomenna ehkä mennään taas illalla pilkille, Niilo Jokinen vakuutti.

ESS:n uniikkiuistin räväyttää värillään

Etelä-Suomen Sanomien vuoden 2019 kalakisaa varten valmistetut 12 uniikkiuistinta ovat tällä kertaa tavallista räväkämpiä väritykseltään.

– Hain uistimiin hieman rajumman perusvärin punaisesta. Väri toimii hyvin etenkin kesäaikaan ja iltapäivän auringossa, jossa sirorakenteinen ja -liikkeinen uistin pääsee oikeuksiinsa, kertoo uistimen suunnittelija ja tekijä Kalevi Kangas.

Sähäkkä punainen ja hieman kultaa kupeissa ovat tämän vuoden ESS:n kalakisassa kuukausittain jaettavan erikoisuistimen tunnusmerkkejä.

Uistimet on valmistettu ESS:n kalakisan kuukausipalkinnoiksi, ja niitä on tehty vain kaksitoista kappaletta. Myyntitiskeiltä uistimia ei löydy. Uistimet on myös signeerattu tekijänsä nimikirjaimilla.

Uistimet toimivat hyvin niin joki- kuin järvielementissäkin. Kalevi Kangas testasi mallikappaleita viime kesänä ja tulokset olivat rohkaisevia.

– Uistin kelpasi hyvin niin taimenille kuin hauillekin, Kangas kertoi.

Matti Turpeinen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi