Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Orimattilan uusi urheilutaivas avautuu puoliksi – tiloissa on väliaikainen, ikävä puute

Monitoimisali muuntuu kolmasti viikossa ampumaradaksi. Viimeistelytöitä katsastaa Orimattilan kaupungin liikunta- ja nuorisotoimenjohtaja Teija Nevalainen. Kuva: Anssi Hietamaa

Hevospitäjän liikkujille avautuu uusi elämä, kun he saavat käyttöönsä upouuden urheiluhallin ensi viikonvaihteessa. Siitä eteenpäin tiloista voivat nauttia vuorollaan niin koululaiset kuin moninaisten lajien harrastajat.

Lauantaisen Virtaa palloon! -perheliikuntatapahtuman järjestävät yhdessä Kymenlaakson Sähkö ja urheiluseura Orimattilan Jymy.

– Jymy arvioi, että siihen osallistuu ehkä 500 henkilöä, arvioi Orimattilan nuoriso- ja liikuntatoimen johtaja Teija Nevalainen.

Viralliset avajaiset ovat vuorossa vasta 11. huhtikuuta.

– Harrastevuorot on arki-iltaisin jo lähes täyteen varattu.

Kuva: Anssi Hietamaa

Uimarit joutuvat odottamaan omaa vuoroaan vielä pitkään, ehkä vuoden 2021 loppuun. Tuolloin pitäisi valmistua uusi uimahalli urheiluhallin jatkeeksi.

Kahdessa vaiheessa tapahtuva rakentaminen sai vetoavuksi kaksinkertaisen valtion avun, eli kaksi kertaa 700 000 euroa. Koko hankkeen kustannus on arviolta 17 miljoona euroa, josta uimahalli vie 10 miljoonaa. Tämän hintaluokan rakennuksia ei Orimattilaan ole noussut sitten pääterveysaseman yli neljännesvuosisata sitten.

Rakentamisaikaan liittyy erityistä jännitystä, kun rakennusyhtiö teki konkurssin runsas vuosi sitten. Hankkeen vei loppuun YIT-yhtiö eikä viivästyminen ollut merkittävä.

Urheilutalon matala julkisivu hämää. Kuva: Anssi Hietamaa

Kahville kadun yli

Kun koko urheilukokonaisuus on valmis, voidaan urheilu-uimahallin yli 40-vuotiaat tilat purkaa. Paikalle suunnitellaan uutta koulua.

Kaksivaiheisuus tuo kuitenkin mukanaan ongelman, joka korostuu yleisötilaisuuksissa. Nykyisessä rakennuksessa ei nimittäin ole lainkaan kahviota eikä yleisö-wc:tä. Nämä palvelut pitää hakea kadun toiselta puolelta vanhasta hallista. Uusissa pukuhuoneissa tosin on normaalit mukavuudet, mutta niihin pääsevät vain harrastajat omilla koodinumeroillaan.

Katsomoon saadaan yhteensä 841 istumapaikkaa, kun käyttöön otetaan kiinteä ja siirtokatsomo sekä 300 irtotuolia. Lisämaustetta saadaan siitä, että hallissa ei saa liikkua ulkokengillä ainakaan normaaliharjoituksissa. Esteetön pääsy tiloihin onnistuu.

Tanssijoille riittää peiliseinää. Kuva: Anssi Hietamaa

Ulos keinonurmikenttä

Miljoonien eurojen urheiluhalli näyttää ulkoa päin yllättävän pieneltä. Se johtuu nykyisestä kulkusuunnasta, joka kätkee taakseen korkean palloiluhalliosan. Kun kokonaisuus on valmis, sisäänkäyntikin vaihtuu.

Nevalainen on toiminut kaupungin palveluksessa vasta vuoden, eikä tunne hallin suunnittelun historiaa kovin hyvin. Hän on kuitenkin kuullut, että alun perin hallista haviteltiin suurempaa kuin nyt toteutunut. Itse hän on erittäin tyytyväinen esitellessään tiloja.

Eri palloilulajeja varten on lattiaparkettiin piirretty rajoja monilla väreillä. Monitoimisalin peiliseinä saattaa olla maakunnan pisin, katsomon käytävää voidaan käyttää juoksuratana ja pukuhuoneistakin löytyy erikoisuuksia: erilliset lukittavat lokerot arvoesineille ja seinään kiinnitetyt fläppitaulut.

Kesän myötä ulos valmistuu vielä skeittipuisto ja keinonurminen jalkapallokenttä. Lumen sulatuslämpöä ei kuitenkaan ole luvassa.

Orimattilan palloilijat pääsevät uuden sulkupolven tilohin. Kuva: Anssi Hietamaa

Uudet ampumaradat

Kauko Vilander pääsi suunnittelemaan halliin tiloja Orimattilan seudun urheiluampujille. Toiveena oli 30 ampumarataa, mutta sen sijaan monitoimisaliin saatiin vain yhdeksän.

– Uskon, että toiminta onnistuu näinkin. Se on järjestelykysymys.

Uudet, elektroniset laitteet näyttävät heti ampumatuloksen. Ampumaseurassa on runsaat 200 harrastajaa. Ampumarata on heidän käytössään kolmena iltana viikossa.

Vilander käy myös kerran viikossa ohjatussa miesten kuntosalipiirissä. Salin laitteet pysyvät vanhassa urheilutalossa uimahalliosuuden valmistumiseen asti.

Keijo Vilander pääsee ampumaan uudessa salissa, mutta hänen kuntopiirinsä jatkaa vielä vanhassa urheilutalossa. Kuva: Anssi Hietamaa

Perinteinen toimintatapa

Uusi urheilurakennus sai nimikilpailussa nimekseen Orimattila Areena. Nimi kuvaa myös toimintaperiaatetta, sillä rakennuksen omistaa ja sitä pyörittää perinteiseen tapaan Orimattilan kaupunki. Sponsoreita, leasing-mallia tai ostopalveluita ei käytetä.

Orimattilassa toimii myös täysin yksityinen palloiluhalli Nikke-Areena, joka on rakennettu salibandyn ehdoilla ja käyttöön. Entisessä ammattikoulussa pyörii puolestaan parkour-halli yrityspohjalta.

Hallissa voidaan järjestää esimerkiksi elokuvanäytöksiä. Kuva: Anssi Hietamaa
Kaikki uutta

Ensin palloilu, sitten vesi

Orimattilan vanha urheilutalo uimahalleineen on vuodelta 1978.

Rakennuksessa ei ole tehty peruskorjausta.

Vuonna 2015 todettiin, että rakennus on elinkaarensa lopussa.

Uudisrakennus Orimattila Areena valmistuu kahdessa osassa: nyt avataan palloiluhalli ja monitoimisali.

Sen jatkeeksi aletaan ensi vuonna rakentaa uimalliosaa, jonka pitäisi valmistua vuonna 2021.

Kokonaisuuden hinta on noin 17 miljoonaa euroa, johon saadaan valtion apua 1,4 miljoonaa.

Kaupunkilaista kohden omaa laskua kertyy noin 970 euroa.

Pirjo Kamppila
pirjo.kamppila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista FC Lahden tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi