Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Pakolaiskorvausten maksussa reilu kasvu Lahdessa ja Heinolassa

Valtion kunnille maksamat pakolaiskorvaukset on tarkoitettu käytettäväksi pakolaisten kotouttamista tukevaan toimintaan. Arkistokuva. Kuva: Katja Luoma

Lahden kaupungin valtiolta saamat pakolaiskorvaukset kasvoivat vuodesta 2017 vuoteen 2018 reilusta kahdesta miljoonasta reiluun kolmeen miljoonaan euroon, joten kasvua kertyi vuodessa noin 40 prosenttia. Euromääräisesti mitattuna kasvu oli Hämeen ely-keskuksen alueen suurin, kertoo ely-keskus tiedotteessaan.

Päijät-Hämeessä prosentuaalisesti eniten kasvua pakolaiskorvausten määrässä puolestaan oli Heinolassa, jossa kasvua vuodesta 2017 vuoteen 2018 kertyi noin 61 prosenttia. Viime vuonna Heinola sai valtiolta pakolaiskorvauksia reilut 170 000 euroa, kun vuonna 2017 vastaava summa oli reilut 105 000 euroa.

Asikkalassa ja Kärkölässä korvausten määrä puolestaan laski huomattavasti. Asikkala sai vuonna 2018 pakolaiskorvauksia reilut 17 000 euroa, kun vuonna 2017 vastaava summa oli noin 45 000 euroa. Kärkölään puolestaan maksettiin vuonna 2017 korvauksia noin 1 000 euroa, kun taas viime vuonna korvauksia ei maksettu laisinkaan.

Orimattilaan korvauksia maksettiin vuonna 2018 reilut 64 000 euroa, Hartolaan reilut 53 000 euroa ja Hollolaan reilut 51 000 euroa. Yhteensä valtio maksoi pakolaiskorvausta Päijät-Hämeen kunnille viime vuonna noin 3,4 miljoonaa. Vuonna 2017 vastaava summa oli noin 2,4 miljoonaa euroa.

Korvaukset maksetaan automaattisesti siihen kuntaan, missä pakolaistaustainen henkilö on kirjoilla. Ely-keskuksen mukaan maksettujen korvausten määrästä voikin päätellä, että vuoden sisällä Päijät-Hämeessä erityisesti Lahteen ja Heinolaan on muuttanut paljon pakolaistaustaisia henkilöitä.

Sen sijaan esimerkiksi Asikkalasta ja Kärkölästä on nähtävissä pakolaisten poismuuttoa.

Hämeen ely-keskuksen mukaan lukujen valossa näyttää siltä, että suurin osa pakolaisista muuttaa kuntiin omatoimisesti, sillä Hämeen kuntiin sijoitettiin vuonna 2018 ely-keskuksen kautta vain 56 uutta kiintiöpakolaista.

Pakolaiskorvaukset on tarkoitettu käytettäviksi pakolaisten ohjaukseen ja neuvontaan sekä muuhun kotoutumista tukevaan toimintaan.

Sohvi Auvinen
sohvi.auvinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi