Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Uunituore kuntavertailu: "itseruoskijoiden" Lahti loikkasi kuuden parhaan joukkoon, Päijät-Hämeelle kahden pykälän parannus

Lahtelainen kauppias kiittää ”älyttömän hyvää" työvoimaa ja sijaintia. Yrittäjän mielestä kaupungin pitäisi tuoda esiin todelliset vahvuutensa eikä etsiä keinotekoista pönkitystä imagolleen.

Yrittäjä, osaomistaja Henrik Viitala näkee Preeco Tradingin jatkavan noin 30 prosentin vuosikasvuaan. Verkkokauppayritys kuuluu usean yrityksen ryhmään, joka tekee 40 hengen voimin noin 15 miljoonan euron liikevaihdon. Torstaina keskusvarastolla piipahti myös toimistokoira Pepita. Kuva: Kalle Puttonen

Lahti ei ole (vielä) Suomen paras paikka yrittää, vaikka sellainenkin tavoite joskus on asetettu.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n tuoreessa Kuntaranking-raportissa Lahden seutukunta, johon luetaan tässä koko Päijät-Häme, on 25 seutukunnan joukossa sijalla 13. Aiemmissa vertailuissa vuosina 2015 ja 2017 seutukunnan sijoitus oli 15:s.

Lahden kaupunki oli edelliskerralla sijalla 10. Tällä kertaa sijoitus 20 suurimman kaupungin joukossa on jo kuudes.

Tulokset ovat Lahden Seudun Kehitys Ladecin toimitusjohtaja Jukka Rantasen mielestä rohkaisevia.

– Neljän sijan nousu Lahdessa oli Jyväskylän jälkeen koko maan toiseksi suurin, hän toteaa.

Yrittäjä Henrik Viitala ja varastopäällikkö Jouni Lindgren tarkastelevat kasvavaa kevättavaroiden varastoa verkkokauppayritys Preeco Tradingin tiloissa Lahden entisellä lasitehtaalla. Kuva: Kalle Puttonen

Lasitehdas oli "onnenpotku"

Keskuskaupunki Lahti nauttii parantuvista tieoloista ja näkymistä vahvempana yliopistokaupunkina kenties enemmän ympäristökunnat. Eikä siinä kaikki.

– Täällä on älyttömän hyvää työvoimaa hyvin saatavilla. Tilat ovat erittäin edullisia, jos vuokria vertaa pääkaupunkiseutuun. Konttien kuljetus satamasta Lahteen maksaa suunnilleen saman kuin satamasta Espooseen, kertoo verkkokauppa Preeco Tradingin yrittäjä, osaomistaja Henrik Viitala.

Lahtelaisen Viitalan juuret ovat Kärkölässä, kuten monen yhtiökumppaninkin. Kotiseuturakkaus oli kuitenkin sivuosassa, kun Preeco siirsi vuoden 2017 lopulla keskusvarastonsa Oulusta Lahteen.

Entiseltä lasitehtaalta löytynyt korkea 7 500 neliön tila oli Viitalasta "onnenpotku". Onnea avitti Ladecin vinkki.

– Postin runkolinja kulkee vieressä, se on iso etu. Tavarat ovat asiakkailla seuraavana päivänä.

Sijainti onkin avaintekijä yritykselle, jonka läpi kulkee paljon ja isohkoa tavaraa pihaan ja puutarhaan.

Kevätaikaan täyttyy helposti kolme puoliperävaunua päivässä verkkokaupan paketeilla. Posti tuo vaunut aamulla ja hakee iltapäivällä osaksi illan kuljetuksia.

Kilta-henkilöstöpalvelun yrittäjä Kirsi Naamanka osallistui Työ ei syrji -kampanjan tapahtumaan viime vuoden lokakuussa Lahdessa. Kuva: Mirja Hussain

Kynnys kilpailutuksiin alenee

Päijäthämäläiset ovat viime vuosina tiivistäneet yhteistyötä.

– Hankintayksiköt käyvät yritysten kanssa vuoropuhelua ennen kuin kilpailutuksia järjestetään. Tämä vuoropuhelu on lisääntynyt, Rantanen tietää. Ladec välittää tietoa kilpailutuksista alueen yrityksille.

Ja vaikkei asia kuntasidonnainen olekaan, pienyritysten mahdollisuuksia parantaa myös hankintalain muutos, joka helpottaa hankintojen pilkkomista.

Seudullinen yhteistyöhalu näkyy kehittämisyhtiön toimialueen laajentumisena. Vuodenvaihteessa Ladeciin tulivat mukaan Asikkala, Hartola, Iitti ja Padasjoki aiempien Lahden, Hollollan ja Orimattilan rinnalle.

Kuntaranking-kysymyksiin vastasi Päijät-Hämeessä 29 yritystä, joten tilastopohja päätelmille on ohut. Vertailu aiempiin tutkimuksiin ja muihin alueisiin on kuitenkin kiinnostavaa, joskin kysymyksiä herättävää.

– Seinäjoen sijainti on ihan napakymppi ja Kajaaninkin sijainti koetaan paremmaksi kuin Lahden, Rantanen ihmettelee.

Tämänsuuntaisia tuloksia on saatu toki aiemminkin. Syynä voivat olla yritysten erilaiset markkina-alueet, arvelee johtava asiantuntija Jari Huovinen EK:sta.

Lahden seudulla on runsaasti ulkomaankauppaa käyviä pk-yrityksiä, kun esimerkiksi Itä-Suomessa ja pohjoisessa on suhteellisesti enemmän yrityksiä, joiden markkinat ovat lähellä, kotimaassa.

Kuva: Anssi Hietamaa

Ei itseruoskijoiden vaan yrittäjien kaupunki

Ei se tiedosta kiinni jää, jos Lahden seutu ei nouse Suomen parhaaksi paikaksi yrittää.

Kuntaranking 2019 nojaa pieneen joukkoon, mutta tammikuussa julkaistun yrityskysely 2018:n kysymyksiin vastasi Lahdessa peräti 500 yrittäjää.

Yritysten sijaintiin vaikuttavat erityisesti työntekijöiden asuinpaikka ja alueen laaja asiakaspohja. Lahti sai kiitosta myös saavutettavuudesta.

Silti yritysten halu suositella Lahtea muille on melko vähäinen: suosittelijoiden osuus vastaajista oli 15 prosenttia, kriitikoiden 44 prosenttia. Joka kymmenes ei suosittelisi Lahtea lainkaan.

Neljän sijan nousu Lahdessa oli maan toiseksi suurin. Toimitusjohtaja Jukka Rantanen

– Itseruoskinta näyttää olevan erityisesti lahtelainen ilmiö. Tämä näkyy myös muissa Taloustutkimuksen tekemissä kyselyissä. Monen kaupungin imago saattaa olla heikohko, mutta silti omasta kotikaupungista ollaan ylpeitä ja sen mainetta halutaan puolustaa, arvioi tutkimuspäällikkö Kari-Pekka Töyrylä yrityskysely 2018:n toteuttaneesta Taloustutkimuksesta.

Lahti on yrittäjien kaupunki vailla isoja valtionyhtiöitä ja metsäjättejä.

– Monet suuret ja merkittävät yritykset ovat lähtöisin Lahdesta. Täällä on yhä paljon vakavaraisia pk-yrityksiä, varsinkin teollisuudessa. Tätä kaupunki ei tuo viestinnässä niin hyvin esiin kuin asia ansaitsisi. Imagoa on pyritty etsimään, joskus hieman keinotekoisestikin muualta, vaikkapa Business Citystä, huomauttaa henkilöstöpalvelu Killan yrittäjä Kirsi Naamanka.

Yhä ylös yrittää

Seuraavassa vertailussa parin vuoden kuluttua voi Lahden, ehkä seutukunnankin sijoitus parantua.

– Oman yliopiston merkitys ei näy heti, mutta pitkällä tähtäimellä se parantaa työvoiman saatavuutta ja myös tutkimustoimnta hyödyttää yrityksiä, Ladecin Jukka Rantanen arvioi.

Tilasto ja kysely

Kuntaranking 2019

Kahden vuoden välein toteutettava Kuntaranking mittaa Suomen eri alueiden vetovoimaisuutta yritystoiminnan kannalta.

Vuonna 2019 kärjessä porskuttaa kestomenestyjä Seinäjoki. Autojen ja laivojen imussa kasvavat Rauma ja Turku miehittivät muut mitalisijat.

Eniten parannettavaa näyttäisi olevan Kotkan–Haminan seudulla, joka jäi jumboksi 25 seutukunnan vertailussa.

Kuntaranking 2019 hyödynsi kahdenlaista aineistoa: aluekohtaisia kuntatalous- ja yrittäjyystilastoja sekä yritysjohtajille suunnattua kyselyä.

Seutukunnan sijoitukseen vaikutti yritysjohtajien arvioissa erityisesti neljä tekijää: yritysten mahdollisuudet osallistua julkiseen palvelutuotantoon, yritysten tasapuolinen kohtelu riippumatta koosta, toimialasta tai elinkaaren vaiheesta, yritysvaikutusarviointien systemaattinen hyödyntäminen osana kuntapäätöksentekoa sekä lupa- ja kaavoitusprosessien nopeus ja sujuvuus

Kalle Puttonen
kalle.puttonen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi