Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Runsas sohjo on vaikeuttanut kulkemista Lahden alueella ja aiheuttanut ylimääräisiä pulmia esimerkiksi kotihoidon työntekijöille – "Hankalaa on ollut ja autoja on jäänyt jumiin"

Lahden kaupungin ylläpitovalvonnan mukaan auraamattomista alueista pyydetään urakoitsijoiden selvitystä ja annetaan tarvittaessa sanktioita.

Launeella maanantaina postia jakaneen Sari Soinalan mukaan Myllytie oli yksi hänen kierroksensa huonokuntoisimmista kaduista. Kuva: Sami Lettojärvi

Plussakelien sulattama lumi ja runsas sohjo ovat aiheuttaneet harmia viime päivinä. Lahden kaupungin ylläpitovalvoja Pasi Leppäaho kertoo, että vaikeakulkuisista ja loskaisista kaduista tuli sähköisiä palautteita viikonlopun aikana toistasataa. Tukalinta on ollut asuinkaduilla.

Plussakelit ovat sulattaneet lumen laajoilta alueilta sohjoksi. Kuva: Sami Lettojärvi

– Palautteesta päätellen hankalaa on ollut, ja autoja on jäänyt varmasti jumiin. En tiedä, minkä verran hinausautoja on tarvittu, mutta tiedän, että naapurit ovat auttaneet toisiaan.

Maanantaina aamupäivällä katuja oli viikonlopun jäljiltä yhä aurauksen tarpeessa esimerkiksi Launeella, Kariniemessä, Kärpäsessä, Jalkarannassa ja Karistossa. Katujen kunnossapito on Lahden eri alueilla eri urakoitsijoiden vastuulla. Kaupungin projekti-insinöörin Jani Tuhkasen mukaan monet urakoitsijat reagoivat muuttuneisiin sääolosuhteisiin lauantaina jo hyvissä ajoin. Joillakin alueilla ensimmäinen aurauskierros ei kuitenkaan poistanut kaikkia tien polanteita.

– Ihan kaikki eivät ole lähteneet, ja nyt tarvitaan uutta kierrosta.

Leppäahon mukaan auraamattomista alueista pyydetään urakoitsijoiden selvitystä.

– Tarvittaessa sanktioidaan tekemättömästä työstä

Sohjo on vaikeuttanut ihmisten ja eläinten kulkua esimerkiksi Ruoriniemessä. Kuva: Sami Lettojärvi

Palautetta kannattaa antaa

Leppäaho kehoittaa kaupunkilaisia antamaan palautetta huonokuntoisista kaduista tai puutteellisesta aurauksesta. Hänen mukaansa maltti kannattaa kuitenkin säilyttää.

– Jos on tilanne, että loskaa on joka puolella, yhteydenotto ei auta. On hyväksyttävä, että toimenpiteet ovat käynnissä ja aura tulee kun tulee, Leppäaho sanoo.

Jos kotikadulla ei lumiauraa näy, vaikka lähialueen muut tiet ovat asiallisesti hoidetut, kannattaa Leppäahon mukaan soittaa tai laittaa viestiä kadunhoidon palvelunumeroon. Palautetta voi antaa myös verkossa. Tällöin kannattaa käsittelyn nopeuttamiseksi merkitä palvelun karttaan, missä katu sijaitsee.

– Kun merkitsee sijainnin, palaute ohjautuu alueellisen urakoitsijan päivystäjän sähköpostiin.

Loska vaikeutti viikonloppuna kulkemista esimerkiksi Lahden Pursimiehenkadulla. Kimmo Liikola aurasi aluetta maanantaina. Kuva: Sami Lettojärvi

"Kenen vastuulla on, että kotihoito pääsee asiakkaan luo?"

Sohjoiset kadut ovat herättäneet myös huolta kotihoidon piirissä olevien avunsaannista. Lahtelainen Juha Mälkiä huolestui sunnuntaina äitinsä puolesta vierailtuaan tämän luona Hollolan Kumpulassa. Kotihoito käy Mälkiän äidin luona neljä kertaa päivässä.

– Tiellä oli sellaiset 20–30 senttiä loskaa. Minulla on suhteellisen iso auto, joten pääsin nippa nappa kulkemaan. Jos katujenhoito on tällaista, kenen vastuulla on, että kotihoito pääsee asiakkaan luo, hän miettii.

Hyvinvointikuntayhtymän kotiin vietävien palveluiden tulosaluejohtaja Pirkko Peltomaa kertoo, että sääolosuhteet ovat viivästyttäneet aikatauluja, kun kotihoidon työntekijät ovat saattaneet joutua asiakkaiden pihalla lumitöihin. Jotkut ovat joutuneet jättämään auton normaalia kauemmas asiakkaan kotitalosta.

– Autoja on juuttunut asiakkaiden pihaan, ja on voinut mennä 15 minuuttiakin, ennen kuin on päästy liikkeelle. Muutama hinauskin on ollut, kun on ajettu penkkaan.

Peltomaan mukaan asiakaskäyntejä ei ole kuitenkaan jäänyt väliin.

– Työntekijöillä on autoissa lapiot ja hiekkaa. He ovat sinänsä tottuneet näihin tilanteisiin, eikä sormi mene suuhun.

Janne Nieminen
janne.nieminen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi