Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Kohdunkaulan syöpäseulonnat alkavat Päijät-Hämeessä

Papa-näytteen otossa tarvittavaa välineistöä arkistokuvassa. Fimlab aloittaa Päijät-Hämeessä maaliskuussa kohdunkaulan syöpäseulonnat 30- 60-vuotiaille naisille. Kuva: Mirja Hussain

Joukkotarkastusten piiriin kuuluvat 30–60-vuotiaat naiset saavat jatkossa kutsun kohdunkaulan syöpäseulontaan Fimlabista, ja seulontanäytteet otetaan Fimlabin laboratoriossa.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä on sopinut Fimlab Laboratorioiden kanssa kohdunkaulan syöpäseulonnan toteuttamisesta, ja näytteenotto alkaa maaliskuun alussa. Sopimuksen vaikutusalueella on noin 8 200 seulottavaa.

Ensimmäiset kutsut Päijät-Hämeen alueen seulottaville lähtevät viikolla 7. Seulontatutkimus on maksuton.

Uusi-Lahti kertoi loppuvuodesta, että Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän laboratoriotoiminnot yhdistyivät joulukuun alussa Fimlab Laboratorioihin. Pääosa laboratoriotoiminnoista sijaitsee Päijät-Hämeen keskussairaalassa. Yhtymän laboratorion henkilöstö, noin 160 henkeä, siirtyi yhdistymisessä Fimlabin palvelukseen vanhoina työntekijöinä.

Fimlabin muut pääomistajat ovat Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirit.

Uusi HPV-testi käyttöön

Fimlab-yhteistyön myötä hyvinvointiyhtymän alueella otetaan käyttöön uusi ja tarkempi korkean riskin HPV-seulonta. Samalla käynnillä otetaan jatkossa kaksi näytettä: HPV-näyte ja perinteinen papanäyte. Papanäyte tutkitaan vain, jos HPV-näyte on positiivinen. Tutkimusten mukaan HPV-testillä on selkeitä etuja perinteiseen papatestaukseen verrattuna.

Kohdunkaulan syövän ja sitä edeltävien solumuutosten syynä on pitkittynyt papilloomavirus- eli HPV-infektio, jonka HPV-testi tunnistaa erittäin tarkasti jo ennen mikroskoopilla näkyviä solumuutoksia. HPV-infektio on yleinen erityisesti nuorilla aikuisilla. Väestöstä 75–80 prosenttia saa infektion jossain vaiheessa elämäänsä.

– Kohdunkaulan syövän kehittyminen vie useita vuosia, joten säännöllisellä seulonnalla syövän esiasteet voidaan tehokkaasti havaita ja hoitaa ajoissa, kertoo Fimlabin palvelujohtaja, LT Anu Mustila.

HPV-testi otetaan kohdunkaulan kanavasta papakokeen harjanäytteen kaltaisesti. Testillä etsitään näytteestä HPV-viruksen dna:ta tai rna:ta. Jos testi on positiivinen, tutkitaan myös kohdunkaulan irtosolunäyte eli papanäyte, jonka perusteella tehdään päätös mahdollisesta jatkohoidosta.

– Pelkkä positiivinen HPV-tulos ei vielä merkitse riskiä sairastua kohdunkaulan syöpään, mutta se kertoo tarpeesta kontrolloida infektion kehittymistä uudella seulonnalla 12–24 kuukauden kuluessa, Mustila sanoo.

Useita näytteenottopaikkoja

Päijät-Hämeessä näytteenottopaikkoja ovat Asikkala, Hollola Salpakangas, Iitti, Kärkölä, Lahti kaupunginsairaala, Lahden eteläinen lähiklinikka Launeella, Lahden itäinen lähiklinikka Ahtialassa, Nastola ja Orimattila. Sysmä ja Heinola eivät kuulu Fimlab-sopimuksen piiriin.

Seulontanäytteessä on hyvä käydä noin kuukauden sisällä kutsun saapumisesta, mutta viimeistään seulontavuoden loppuun mennessä. Jos kutsua ei ole saanut lokakuuhun mennessä, kannattaa olla yhteydessä Fimlabiin.

Kutsun mukana tulee ohje laboratorion ajanvaraukseen. Seulontanäytteitä otetaan ainoastaan ajanvarauksella. Näytteenoton yhteydessä ei tehdä muuta terveystarkastukseen liittyvää. Fimlab lähettää tutkituille kirjallisen tiedon tutkimustuloksesta kahden kuukauden sisällä näytteenotosta.

Kunnilla on kansanterveyslakiin perustuva velvollisuus järjestää kohdun kaulaosan syövän ehkäisevää joukkotarkastustoimintaa 30–60-vuotiaille naisille. Tavallisesti seulonnat järjestetään viiden vuoden välein. Seulonnan ansiosta vältytään yli 200 syöpäkuolemalta ja kaikkiaan noin 500 syöpätapaukselta joka vuosi.

Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi