Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Yhtymän palveluverkossa rankka karsinta? – "Havahduttava ja lähdettävä miettimään, mitä vaihtoehtoja on"

Yhtymähallituksen puheenjohtaja Ville Skinnari muistuttaa Päijät-Hämeen 40 miljoonan euron laskennallisesta rahoitusvajeesta. "Budjetissa pysyminen edellyttää tosi radikaaleja toimenpiteitä", sanoo varapuheenjohtaja Sari Niinistö.

Ville Skinnarin (sd.) mukaan kuntien on käytävä arvokeskustelu sote-palveluiden tasosta. Helmikuussa 2017 otetussa kuvassa Skinnarin juttukavereina ovat Veli Penttilä ja Eetu Salunen. Kuva: Lauri Rotko

Päijät-Hämeessä joudutaan pohtimaan sosiaali- ja terveydenhuollon palveluverkon supistamista. Vaihtoehtoja selvitetään maaliskuuhun mennessä, jolloin ne tuodaan Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän hallituksen käsiteltäviksi.

Yhtymää kahden vuoden ajan luotsannut toimitusjohtaja Eetu Salunen jätti maanantaina eronpyyntönsä vedoten rahoituksen ja palvelutarpeen epätasapainoon. Salunen katsoo, että talousarviossa pysyminen edellyttää palveluverkon rankkaa karsimista ja satojen ihmisten irtisanomista.

Yhtymähallituksen puheenjohtajan Ville Skinnarin (sd.) mukaan kuntien on käytävä arvokeskustelu siitä, millainen palveluverkko ja keskussairaala päijäthämäläisille halutaan.

– Varmasti kevään aikana tulemme kertomaan, mitä budjettiraami tarkoittaisi esimerkiksi palveluverkon osalta. Vaihtoehdot tuodaan pöytään.

Alijäämäinen budjetti

Yhtymän valtuusto hyväksyi joulukuussa talousarvion, jonka 7,7 miljoonaan euron alijäämää on määrä kattaa hankerahoituksella ja omistuksien myynnillä. Yhtymävaltuuston puheenjohtaja Hannu Rahkonen (kok.) pitää hämmentävänä, että toimitusjohtajan usko budjetin pitämiseen loppui jo helmikuun alussa.

– Nyt on havahduttava asiaan ja lähdettävä miettimään, mitä vaihtoehtoja on, hän toteaa.

Rahkosen mukaan Salusen eropäätös oli hänen oma ratkaisunsa.

– Salunen totesi, ettei ole kahdessa vuodessa saanut yhtymää toimimaan toivotulla tavalla. Parannuksia ja tehostamista on tehty, mutta taloudellisessa raamissa ei ole pysytty. Hän teki siitä johtopäätökset.

"Radikaaleja toimenpiteitä"

Yhtymä supisti palveluverkkoa vuonna 2017 sulkemalla vuodeosastot Lahden Nastolasta, Iitistä, Asikkalassa ja Padasjoelta. Pitkän tähtäimen tavoitteena on ollut keskittää vuodeosastohoitoa edelleen.

Palveluverkkoa tarkastellaan kriittisesti, ennakoi yhtymähallituksen varapuheenjohtaja Sari Niinistö (kok.). Kuva: Mirja Hussain

Yhtymähallituksen varapuheenjohtajan Sari Niinistö (kok.) ennakoi, että budjetissa pysyminen edellyttää "tosi radikaaleja toimenpiteitä". Henkilöstön määrän merkittävää vähentämistä hän ei pidä mahdollisena.

– Palveluverkkoa voidaan tarkastella kriittisesti. Voidaanko sulkea joitakin yksiköitä ilman, että se vaikuttaa oleellisesti toimintaan? Mitään vaihtoehtoa en toisaalta halua poissulkea. On tarkasteltava tosi kriittisesti kaikki mahdolliset välineet, Niinistö pohtii.

Päijät-Hämeessä rahoitusvaje

Yhtymä on vuoden 2017 alusta lähtien vastannut kaikista sote-palveluista kymmenessä Lahden alueen kunnassa. Yhtymä perustettaessa lähtökohtana oli, että menot saisivat kasvaa vain yhdellä prosentilla vuodessa. Tähän ei ole ylletty.

Toisaalta palvelut on järjestetty Päijät-Hämeessä edullisemmin kuin valtakunnassa keskimäärin. Yhtymä on myös parantanut peruspalveluiden saatavuutta Lahdessa.

– Tosiasia on, että rahoituspohjamme on alle 40 miljoonaa euroa sen, mitä valtiovarainministeriön laskelmat osoittavat. Olemme nähneet jo pidemmän aikaa, että Päijät-Hämeessä on erittäin haastavaa, jopa mahdotonta ylläpitää edes lakisääteisiä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita, Skinnari huomauttaa.

Skinnarin mukaan esimerkiksi kotihoitoon tarvittaisiin välittömästi 5 miljoonaa euroa, jotta Suomen tiukimpia kotihoidon kriteereitä voitaisiin lieventää.

Luottamuspula?

Salusen eroilmoitusta edelsi yhtymän viranhaltijajohdon toimintatavoista syntynyt keskustelu. Lahden kaupunginhallitus päätti viikko sitten pyytää yhtymältä selvitystä hyvän hallintotavan vastaisesta toiminnasta.

Nyt on rakennettava luottamus, että jatkossa pystytään toimimaan mahdollisimman hyvässä yhteishengessä. Yhtymävaltuuston pj. Hannu Rahkonen (kok.)

Kaupungin teettämä konsulttiselvitys kertoi, että yhtymän virkajohto muutti kuntien maksettaviksi tulevien kustannusten jakoperusteita vuoden aikana 36 kertaa ilmoittamatta siitä omistajakunnille. Lahden kaupungin maksuosuus kasvoi muutosten seurauksena 2,7 miljoonalla eurolla.

Yhtymän virkajohdon ja kuntien edustajien välillä on ollut kitkaa aiemminkin. Vaikuttiko luottamuspula Salusen eropäätökseen?

– Kaikki olemme nähneet, että kyse on ollut tietynlaisesta luottamuspulasta, Rahkonen kommentoi.

"Sääntökirjan mukaan"

Yhtymän mukaan kuntien maksuosuudet ovat toteutuneet asianmukaisesti. Konsulttiselvityksessä mainitut 36 tilikauden aikaista muutosta ovat yhtymän mukaan sellaisia, että ne kuuluvat operatiiviseen toimintaan, eikä niitä tarvitse käsitellä toimielimessä.

– Virkamiehemme ovat tuottaneet hyvinkin seikkaperäisen selvityksen siitä, mitä on tapahtunut ja mitä esimerkiksi yhtymävaltuustossa 13. joulukuuta linjattiin. Käsityksemme on, että asioita on käsitelty työvaliokunnassa ja kuntien talousjohtajien kanssa. Kysymys on ollut päätösten käytännön toimeenpanosta, Skinnari toteaa.

Vuonna 2017 yhtymä sulki vuodeosaston muun muassa Nastolasta. Kuva: Sami Kuusivirta

Niinistön mukaan yhtymän virkajohto on toiminut "sääntökirjan mukaan".

– Asioilla, jotka selvityksessä nousivat, ei ole ollut haitallisia taloudellisia vaikutuksia Lahdelle. On ollut operatiivista toteuttamista, joka on tehty linjapäätösten mukaisesti.

Lahti teetti yhtymän taloudesta selvityksen, koska ei mielestään saanut riittäviä perusteluita menojen noin 11 miljoonan euron ylitykselle.

– Se, että Lahden kaupunki tilaa selvityksen, siihen liittynyt keskusteluilmapiiri ja luottamuskeskustelu on varmasti ollut taustavaikuttimena, muttei mitenkään ratkaiseva tekijä, Niinistö pohtii Salusen eroon johtaneita syitä.

Uusi johtaja haussa

Yhtymän hallitus nimitti maanantaina vt. toimitusjohtajaksi yhtymän hallintojohtajan Veli Penttilän. Penttilä hoitaa tehtävää kunnes uusi toimitusjohtaja on valittu. Hallitus päätti ulkopuolisen asiantuntijan (muutosjohtajan) rekrytoinnista kuuden kuukauden määräajaksi.

Niinistön mukaan yhtymän toimitusjohtajaan tietysti kohdistuu paljon odotuksia, "jopa epärealistisia messiastoiveita".

Lue myös: Hyvinvointiyhtymän virkajohdon omavaltaisuus hämmentää päättäjiä – nauttiiko toimitusjohtaja luottamusta?
 

Skinnarin mukaan hyvän johtajan löytäminen edellyttää, että Päijät-Hämeessä uskalletaan katsoa sosiaali- ja terveydenhuoltoa tarpeeksi pitkälle.

– Varoitan lyhytnäköisesti tekemisestä. Siitä saattaa seurata julkisen sosiaali- ja terveydenhuollon alasajo, josta ei ole paluuta.

Rahkosen mukaan yhtymän johtoon tarvitaan ammattilainen, osaava ja yhteistyökykyinen henkilö, joka osaa toimia niin omistajien kuin henkilöstönkin kanssa.

– Nyt on rakennettava luottamus, että jatkossa pystytään toimimaan mahdollisimman hyvässä yhteishengessä.

"Väistämätöntä"

Lahden kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Juha Rostedt (kok.) katsoo, että yhtymän johtajavaihdos oli väistämätön. Hänen mukaansa luottamusta kuntien ja yhtymän kesken on vahvistettava.

– Tämä edellyttää yhtymän hallitukselta ja varsinkin sen puheenjohtajalta nykyistä huomattavasti suurempaa aikaresurssia hallinnon tehostamiseksi ja talouden kuntoon laittamiseksi.

Rostedtin mielestä yhtymän johtamista ja henkilöstön hyvinvointia on kohennettava.

– On vahvasti näyttänyt siltä, että yhtymä vain ajelehtii kriisistä kriisiin.

Toimitusjohtaja Salunen tekee viimeisen työpäivänsä tiistaina 12. helmikuuta. ESS ei tavoittanut Salusta.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi