Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Juttuseuraa ja kuntoilua – pysäkkikävelijät lähtevät Nastolassa liikkeelle vaikka tiukassa lumituiskussa

Nastolassa pysäkkikävelijät lähtevät liikkeelle torstaiaamuisin kello 10 Salen aukiolta. Kuva: Juha Peurala

Taivaalta sataa isoja lumihiutaleita, ja auraamattomalla pyörätiellä saa tarpoa nilkkojaan myöten lumessa. Haastava keli ei hätkähdytä Nastolan Salen aukiolle torstaiaamuisin kokoontuvia pysäkkikävelijöitä, jotka aikovat viime syksynä aloitettuun tapaan kävellä porukassa noin tunnin mittaisen lenkin.

– Mikään keli ei ole niin huono, etteikö me lähdettäisi sovitusti liikkeelle. Suunnittelemme aina yhdessä, mihin suuntaan lähdemme. Joskus matkan varrella tulee vastaan tuttuja, jotka liittyvät porukkaamme, Pysäkkikävelyn alkumetreiltä mukana ollut Oili Tyrmi kertoo.

Oili Tyrmi, Marjatta Tikander ja Terttu Karjalainen sanovat, että tunnin reippailun tärkein anti on sosiaaliset kontaktit. Kävelyn aikana ehtii jutella monen lenkkikaverin kanssa. Aiheet vaihtelevat omista kuulumisista, luonnon ilmiöihin ja päivän uutisiin.

– Olen ehtinyt kyllästyä yksin kävelemiseen. Itsekseen tulee aina kierrettyä samoja reittejä. Tässä saa vaihtelevia maisemia ja juttuseuraa, Terttu Karjalainen kehuu.

Jokainen saa kävellä pysäkkikävelyllä omaa tahtiaan ja porukka voidaan jakaa tarvittaessa pienempiin ryhmiin. Kuva: Juha Peurala

Omaa tahtia, koiratkin mahtuvat mukaan

Paikallisten yhdistysten yhdessä toteuttamalle ja Lahden kaupungin liikuntapalveluiden tukemalle pysäkkikävelylle voi lähteä kuka tahansa. Nastolan Reumayhdistyksen sihteeri Tuula Leppälä-Koivunen kertoo, että välillä paikalle on saatu opiskelijoita Pajulahden opistolta vetämään alkuverryttelyä. 9-vuotiaan Riemu-koiran kanssa liikkeellä ollut Tuula Leppälä-Koivunen muistuttaa, että porukkaa voidaan jakaa pienempiin ryhmiin, ja jokainen saa kävellä omaa tahtiaan.

Nastolalaiset pysäkkikävelijät eivät välitä pienestä lumituiskusta. Kuva: Juha Peurala

– Yleensä meitä on noin 10 naista ja pari koiraa liikkeellä. Mukana on ollut pari nuorempaakin kävelijää ja yksi mies. Kaikki ovat tervetulleita, Leppälä-Koivunen lisää.

Pysäkkikävelyä harrastetaan muuallakin Lahdessa. Maanantaisin (kello 14) kävelylle lähdetään Jalkarannan pysäkiltä, tiistaiaamuisin (klo 10) Paavolasta Wanhan Herran pysäkiltä (klo 10) ja keskiviikkoaamuisin (klo 10) Onnelanpolun ja Harjulan pysäkiltä.

Pysäkkikävelyvastaava Eine-Tuulikki Rantamaula Lahden liikuntapalveluista on kuullut, että moni on löytänyt kävelyporukoista uusia ystäviä.

Chiméne Bavard
chimene.bavard@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi