Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Nuoret kisaajat olivat harvassa Lahden Kalaveikkojen juhlapilkeissä, konkarit käyvät jäällä lähes päivittäin

15-vuotias Eetu Jokinen oli yksi kisan nuoremmista osallistujista. Hän sai lähes kilon verran ahventa. Kuva: Chiméne Bavard

Sohjoinen sää verotti sunnuntaina järjestettyjen Lahden Kalaveikkojen ja Riihimäen urheilukalastajien yhteisiä pilkkikisoja. Vesijärvellä Niemen satamassa pidettyyn juhlapilkkiin saapui 53 kisaajaa. Eniten osallistujia oli veteraanisarjoissa.

– Tänä vuonna 70 vuotta täyttävällä seuralla menee muuten hyvin, mutta haluaisimme mukaan enemmän nuoria harrastajia. Kilpailussa oli mukana alle kymmenen nuorta. Vanhin kisaaja on yli 85-vuotias, Kalaveikkojen puheenjohtaja Markku Uusi-Piuhari kertoi.

Eino Peltonen on napannut monta Suomen mestaruutta ja osallistunut 48 vuotta perkkäin pilkkimisen SM-kisoihin. Vieressä Lahden Kalaveikkojen puheenjohtaja Markku Uusi-Piuhari. Kuva: Chiméne Bavard

Sama ongelma on Riihimäelläkin. Riukin puheenjohtajan Pentti Kukkamaan mukaan lapset innostuvat kalastuksesta ja pilkkimisestä, mutta heidän vanhempansa eivät kuljeta tai kannusta heitä harrastuksen pariin.

– Jäältä puuttuu yksi sukupolvi kokonaan. Pilkkiväen vanheneminen on iso juttu, Kukkamaa sanoi.

Kuntoilija saa palkaksi kalaa

Jos nuoret ovat pilkkiporukoissa harvinaisia, ehtivät vanhemmat harrastajat jäälle melkein päivittäin.

– No ainakin useita kertoja viikossa. Pilkillä käyminen on hyvää kuntoilua ja palkaksi saa kalaa. Ahvenesta voi tehdä patakukkoa, keittoa tai paistaa fileinä, Pertti Piiroinen vinkkasi.

Lahden Kalaveikkojen Matti Huomo innostui pilkkimisestä jo pikkupoikana. Pertti Piiroinen kuvailee itseään himopilkkijäksi. Kuva: Chiméne Bavard

Lahden Kalaveikkojen nuorisovastaava Matti Huomo muistelee jääneensä koukkuun heti, kun isä vei hänet kuusivuotiaana pilkille. Sen jälkeen hän on viihtynyt harrastuksen parissa yli 60 vuotta. Osa kavereista kutsuu mies lempinimellä Kaira.

Jalat märkinä kilpailussa

Myös Ritva Kokon on päästävä jäälle kaksi-kolme kertaa viikossa. Kesällä hän käy ongella, syksyllä nainen istuu laiturilla. Omat lapset kulkivat jäällä nuorena mukana, mutta vanhempina he eivät enää innostu.

Ritva Kokko nauttii enemmän ulkona olemisesta kuin television tuijottamisesta. Kuva: Chiméne Bavard

– Minusta kotona on tylsempää vain tuijottaa televisiota ja käydä jääkaapilla. Pilkillä ei ehdi syömään eväitä, kun pitää kairata reikiä ja vaihtaa paikkaa, hän vertaili.

Pilkkijät toivovat kiihkeästi pakkasta, koska jäät ovat olleet tänä talvena surkeita. Sunnuntain kisoissa harva selvisi kuivin jaloin, vaikka järvellä oli hyvin käveltäviä polkuja.

Monen pilkkijän jalat kastuivat Vesijärven jäällä. Kuva: Chiméne Bavard
Chimene Bavard
chimene.bavard@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi