Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Vanhojenpäivä lähestyy ja vuokrafrakkeja menisi, mutta vuokraamot ovat harventuneet

Glamourista viimeiset vuokrafrakit menivät lokakuussa, Kostyymissä menisi tuplasti se määrä jota liikkeestä löytyy.

Moni viettää vanhojenpäivänsä frakissa, mutta sellaisen vuokraaminen voi olla Lahdessa hankalaa. Mikael Menna sovittaa frakkia Glamourissa. Kuva: Juha Peurala

Lahden lyseossa opiskeleva, vanhojentansseihin valmistautuva Mikael Menna sovittaa päälleen frakkia morsius- ja juhlapukuliike Glamourissa. Tansseihin oli ensin tarkoitus hankkia vuokrafrakki, mutta Menna päätyi omaan, koska vuokrafrakkia ei löytynyt.

Glamourin omistaja Jenny Nilsson kertookin, että viimeiset vuokrafrakit menivät jo lokakuussa.

Liike on nykyisellään yksi vain parista kivijalkaliikkeestä Lahdessa, joista miehet voivat vuokrata asun vanhojentansseja varten.

– Toden teolla saa tehdä hommia, että saa kaikki nuoret vaatetettua, Nilsson kuvailee.

Miesten juhlapukuja vanhojentansseja varten vuokraa myös pukuvuokraamo Kostyymi. Puvustonhoitaja Päivi Semeri toteaa, että frakeista ja smokeista vuokralle lähtevät kaikki, jotka vain ovat pojille oikeaa kokoa.

Lahden lyseossa opiskeleva Mikael Menna osti frakin itselleen, kun vuokrafrakkia ei löytynyt. Kuva: Juha Peurala

– Frakkeja menisi tuplasti se määrä, mikä meillä on.

Semerillä on pukuvuokraamosta yli kahden vuosikymmenen kokemus, ja sinä aikana alan tilanne on Lahdessa muuttunut. Hän laskee, että hänen aikanaan kaupungista on hävinnyt ainakin neljä pukuvuokraamoa.

Viimeisin poistuneista on Juhla-asu Kavaljeeri, joka vaihtoi omistajaa ja siirtyi toiselle paikkakunnalle. Semerin mukaan miesten juhlapukuja haetaankin usein Helsingistä.

Tyttöjen trendi kääntyy kohti iltapukuja

Tyttöjen vanhojentanssipuvuissa vuokraaminen olisi myyjien mukaan hankalaa. Jenny Nilsson nimeää syyksi pukujen materiaalin.

– Ne ovat niin ohuita ja hentoisia, ettei niitä pysty muokkaamaan vuokrakäyttöön soveltuvaksi.

Tyttöjen vanhaintanssipukujen trendi ehti jo pidempään olla leveät ja kevyet tylliunelmat, mutta nyt suunta on kääntynyt kohti iltapukutyyppisiä pukuja.

– Iltapukutyyppinen mekko on sellainen, jota voi käyttää myöhemminkin, Nilsson sanoo.

Myös Lahdessa sijaitseva Boutique F. Irman omistaja Irma Thyni on samoilla linjoilla – hän ei vuokraa mekkoja. Hänen mukaansa tyllimekot pitävät edelleen pintansa, mutta puolet vanhoista haluaa nyt sifonkia tai iltapukumaisen mekon.

– Aiemmin kaikki halusivat prinsessamekon. Iltapukua on aina enemmän ja enemmän.

Frakki on klassikko, smokkiakin käytetään

Miesten puvuissa frakki on Nilssonin mukaan edelleen ykköstrendi.

– Niin kauan kuin minä muistan, on käytetty frakkia. Jonkin verran menee myös smokkia. Se on uusi ilmiö, Nilsson kertoo.

Lue myös: Abit tuovat karkkisateen Lahteen ystävänpäivänä – katso penkkariautojen aikataulut
 

Sitä Nilsson ei osaa arvioida, kuinka moni vanha tanssii tanssinsa tummassa puvussa. Se ostetaan yleensä omaksi.

Sekä Nilsson että Semeri kehuvat frakin jälleenmyyntiarvoa. Semerin mukaan jotkut saattavatkin myydä omansa, ja joku saattaa vuokrata sitä seuraavina vuosina myös eteenpäin.

Huonot verkkokokemukset tuovat asiakkaan kivijalkaliikkeeseen

Vanhojentanssien mekkoja tilataan edelleen myös netistä, mutta Nilssonin mukaan sen suosio näyttäisi jopa vähentyneen. Hän uskoo, että syynä ovat ihmisten huonot kokemukset.

– Liikkeessä näkee heti, mitä ostaa.

Myös Irma Thyni on törmännyt siihen, että ihmisillä on huonoja kokemuksia verkkotilaamisesta. Hän kertoo jonkun ehtineen maksaa jo tullimaksunkin, mutta mekkoa ei koskaan tullut.

– En ole ikinä myynyt vanhojentanssimekkoja tammikuussa niin paljon kuin nyt, Thyni sanoo.

Kaikki eivät tietysti ole verkko-ostokseensa tyytymättömiä.

Thyni kuitenkin ihmettelee, miten mekkojen tilaaminen verkosta onnistuu niinkin hyvin, sillä liikkeessä asiakas sovittaa keskimäärin viittä mekkoa.

– Netissä mekkoa katsoo vain kuvan perusteella ja istuvuus on sitä ja tätä. Moni on sanonut, ettei uskalla tilata netistä.

Kannaksen lukiossa opiskeleva Nea Hukka tilasi vanhojentanssipukunsa verkkokaupasta jo kesällä ja on tyytyväinen ostokseensa. Ennen tansseja hän kävi lyhennyttämässä mekon sopivan mittaiseksi. Kuva: Juha Peurala

Glamourissa mekkoaan lyhennyttävä Kannaksen lukion opiskelija Nea Hukka tilasi oman mekkonsa suuresta suomalaisesta verkkokaupasta. Kolmesta sovitukseen valitusta mekosta tansseihin valikoitui hennon vaaleanpunainen, kimalteleva tanssiaismekko.

Hän on tyytyväinen ostokseensa: väri sopii hänelle, mekko tuli muutamassa päivässä ja sen sai kesällä edullisesti. Hänkin on kuitenkin kuullut, ettei kaikkien kokemus verkko-ostoksista ole ollut positiivinen.

– Moni on valittanut, että väri tai koko on väärä.

Osa tilaa mekkonsa ulkomailta, osa Suomesta.

Varsinaisten mekkojen lisäksi moni on Hukan mukaan tilannut verkosta myös vannehameen pukuunsa.

Abien pukeutumisessa näkyvät uudet elokuvat

Pukuvuokraamoissa asioivat tähän aikaan vuodesta myös penkkarehin valmistuvat abiturientit – tai ainakin ne, jotka eivät osta asua kokonaan itselleen.

Lahtelaisen Pukuvuokraamo Kostyymin puvustonhoitajan Päivi Semerin mukaan penkkariasuissa tilanne on kaksijakoinen. Toisaalta asukokonaisuuksia vuokrataan edelleen, mutta toisaalta verkkokauppojen suosio näkyy myös.

Kostyymi onkin nyt tavallaan osa molempia puolia, sillä se on samalla muun muassa naamiaisasuja myyvän Pilailupuodin verkkokaupan noutopiste ja myy sen tuotteita.

Semerin mukaan penkkarivuokralle on nytkin menossa muutamia kymmeniä asuja. Silti hänen mukaansa asujen ostaminen itselle on selkeästi lisääntymässä.

Usein kouluilla tai luokilla on penkkareissa yhtenäinen teema, jonka mukaan abit pukeutuvat. Klassikoitakin on: merirosvot ovat Semerin mukaan ikuisuustuote.

Paljolti teemat riippuvat Semerin mukaan siitä, mikä elokuva milloinkin on pinnalla.

– Viime vuonna oli aika monta prinsessa Leiaa, kun on tullut uusi Tähtien sota -elokuva ja vanhoja on näytetty, hän kertoo.

Välillä kuorma-autoajelut jättävät jälkensä asuihin.

– Kun auton lavalla riekutaan ja keikutaan, ne tulevat välillä aika huonossa kunnossa takaisin, Semeri kertoo.

Abit panostavat penkkaripukuihin Semerin mukaan hyvin eri tavoin.

– Toiset panostavat tosi paljon, tytöt etenkin. Ja kohta tulevat viimeiset kysymään, että onko sinulla mitään, kaikki käy, hän naurahtaa.

Marjaana Lahola
marjaana.lahola@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi