Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Matin muistokummulle viety paljon kynttilöitä ja muutamat tikkarit – mäkikotkan kuolema toi monelle lahtelaiselle muistot pintaan

Muistokummun päällä on kuva nuoresta Matti Nykäsestä. Kuva: Mirja Hussain

Torille mäkihyppääjä Matti Nykäsen muistoksi rakennetulle lumikummulle vietiin perjantain aikana useita kynttilöitä ja kukkia.

Muistukummulla on myös kauniita kukkia ja pieniä lippuja. Kuva: Mirja Hussain

– Halusimme ehdottomasti tuoda omat kynttilämme Matin kunniaksi. Lisäksi saimme viereisestä ravintolasta mukaan tikkaritkin, jotka jätämme tähän, lumikummulla alkuillasta piipahtaneet Johanna Pynnönen ja Janita Rautiainen kertoivat.

Maisa Jussilaa ei häirinnyt muistokummulle tuotu oluttölkki. Hän itse toi perinteisen kynttilän. Kuva: Mirja Hussain

Torille tehty lumikumpu on naisten mielestä hieno ele, ja he toivoivat, ettei kukaan tuhoa sitä ennen aikojaan. Johanna Pynnösellä on paljon Matti Nykäseen liittyviä lämpimiä muistoja. Hän ehti nähdä monta mäkimiehen voittohyppyä paikan päällä Salpausselän kisoissa.

"Ehkä otin - enkä en." Kuva: Mirja Hussain

– Lopetin lajin seuraamisen, kun Nykänen päätti oman uransa. Se ei tuntunut enää miltään. En koskaan käynyt hänen musiikkikeikoillaan, mutta seurasin sitäkin uraa. Matti oli aina Matti. Toivottavasti hänen omaisensa näkevät, miten paljon täälläkin Mattia muistellaan, Johanna Pynnönen sanoo.

Matti Nykäsen kunniaksi tehty lumikumpu keräsi väkeä muistelemaan mäkilegendaa. Johanna Pynnönen, Janita Rautiainen sekä Aino ja Saara Rautiainen toivat paikalle kynttilät ja tikkarit. Kuva: Mirja Hussain

Maisa Jussila on myös sitä mieltä, että torin muistokumpu on kaunis idea ja että paikkana tori on sille sopiva.

– Eräs ystäväni pahoitti mielensä, kun joku oli tuonut kummulle oluttölkin. Minusta sekin kuvasi tavallaan Matin elämää, eikä se häiritse minua.

Horoskooppeihin uskovan Maisa Jussilan mukaan Matti Nykäseen vaikuttivat hänessä yhdistyneet kiinalaisen jäniksen ja länsimaisen ravun merkit, joihin liittyy vahvoja riippuvaisuuksia.

– Matin elämään sopii mielestäni hienosti sitaatti: parempi päivä kotkana kuin vuosi variksena.

Etelä-Suomen Sanomat ja Radio Voima ovat mukana muistopaikan toteuttamisessa. Lumikummulla on ESS:n valokuvaajan Vesa Tapiolan kuva nuoresta mäkikotkasta Lahdessa helmikuussa 1986.

Chimene Bavard
chimene.bavard@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi