Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Jännite yhtymän ja kuntien välillä kasvaa – "Jos avoimuutta ei ole, pohja yhteistoiminnalle on aika hutera ja heikko"

Yhtymän toimitusjohtaja ei ole kohdellut kuntien edustajia asianmukaisesti, väittää sisäpiiriläinen. "Luulin, että näistä ongelmista on jo päästy eroon", työvaliokuntaa johtava Hollolan kunnanjohtaja Päivi Rahkonen sanoo.

Ilman avoimuutta pohja yhteistoiminnalle on hutera ja heikko, sanoo hyvinvointiyhtymän työvaliokunnan puheenjohtaja, Hollolan kunnanjohtaja Päivi Rahkonen. Kuva: Pertti Louhelainen

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän virkajohdon menettelytavat otetaan tarkasteluun yhtymän työvaliokunnassa, ennakoi puheenjohtajana toimiva Hollolan kunnanjohtaja Päivi Rahkonen.

Omistajakuntien kunnanjohtajista muodostuvan työvaliokunnan tehtävänä on tukea toimitusjohtajaa erityisesti yhtymän taloudellisten toimintaedellytysten suunnittelussa.

Lahden kaupungin teettämä konsulttiselvitys paljasti yhtymän muuttaneen kustannusten jakoperusteita viime vuoden aikana 36 kertaa ilman, että asiasta olisi informoitu kuntia. Lahden maksuosuus kasvoi muutosten seurauksena 2,7 miljoonalla eurolla. Perussopimuksen mukaan kunnilta perittävien maksujen määrää ei voi muuttaa, ellei siitä erikseen sovita.

Kustannusjaon muutokset on hyväksytetty toimialoilla ja talousjohdossa. Niitä ei kuitenkaan viety yhtymän hallituksen käsiteltäviksi. Virallisia viranhaltijapäätöksiä ei myöskään tehty.

Iitti ei pyynnöistään huolimatta ole saanut johdonmukaista kuvaa siitä, miten kustannukset yhtymässä jaetaan, kertoo kunnan hallinto- ja talousjohtaja Jarkko Salonen. Kuva: Juha Peurala

"Melkoisen iso ristiriita"

Tilintarkastusyhteisö BDO:n tekemä selvitys on Rahkosen mukaan keskustelun aiheena työvaliokunnassa 13. helmikuuta.

– Tottakai on ihan selvää, että jo hyvän hallinnon ja luottamuksen näkökulmasta tässä on melkoisen iso ristiriita ja menettelytapa, jota ei voida pitää hyväksyttävänä, Rahkonen sanoo.

Täytyy sanoa, että aivan ymmyrkäisenä olen asiasta. Hyvinvointiyhtymän työvaliokunnan puheenjohtaja Päivi Rahkonen

Yhtymä on vuoden 2017 alusta saakka vastannut kaikista sote-palveluista kymmenessä Lahden alueen kunnassa. Rahkosen mukaan alkuvaiheen vaikeuksiin osattiin varautua, koska yhtymä perustettiin nopealla aikataululla.

– Oletusarvo oli, että vuonna 2018 palikat alkaisivat jo olla kohdillaan. Toki on asioita, joita joudutaan käymään läpi ja hakemaan balanssia.

Rahkosen mukaan yhtymältä ei edellytetä mahdottomia, mutta ratkaisuista on pystyttävä sopimaan yhdessä.

– Perussopimuksessa on aika kovat kirjaukset asioista. Oletusarvo on, että jos näitä ei pystytä noudattamaan, ne tuodaan avoimesti käsittelyyn.

Kohtelu ei aina asiallista

Yhtymää perustettaessa asetettiin kovat taloustavoitteet, jotka eivät ole toteutuneet. Yhtymän ja omistajakuntien välisen luottamuksen vahvistamista on pidetty tärkeänä. Rahkonen kertoo, että aiheesta käytiin syksyn aikana monta keskustelua. Tässä valossa voi pitää yllättävänä, että jännite vain kasvaa yhtymän virkajohdon omavaltaisen toiminnan takia.

– Täytyy sanoa, että aivan ymmyrkäisenä olen asiasta ja ihmettelen, miten tämän perusasian kuntoon saaminen on näin vaikeaa. Ihan aa ja oo luottamuksen rakentamisessa on avoimuus ja johdonmukaisuus. Jos tätä ei ole, pohja yhteistoiminnalle on aika hutera ja heikko.

Yhtymän sisäpiiristä tulevan näkemyksen mukaan toimitusjohtaja Eetu Salunen ei olisi kaikissa tilanteissa kohdellut kuntien edustajia asianmukaisesti. Rahkonen myöntää, että tällaista keskustelua on aika ajoin ollut.

– Luulin, että näistä ongelmista on jo päästy eroon. Tiedän ja tunnistan kommentin. Näistäkin asioista on käyty sisäistä keskustelua. Hallitus on tässä avainroolissa oleva toimielin. Me (omistajakunnat) olemme lainausmerkeissä vain yhteistyötahoja. Varmasti asian käsittely jatkuu hyvinkin intensiivisesti seuraavien viikkojen ja kuukausien aikana.

Toimitusjohtaja Salunen toteaa Rahkosen vastaavan työvaliokunnan esityslistan lisäksi puheenvuorojen jaosta ja ilmapiiristä.

– Minun näkökulmastani Päivi on tehnyt hyvää työtä, hän kommentoi.

Yhtymän hallitus käsittelee BDO:n selvitystä 11. helmikuuta pidettävässä kokouksessa.

Iitin lisälasku yhä riidanalainen

Yhtymän kustannusten jakoperusteet ovat herättäneet keskustelua ennenkin. Iitissä hyvinvointiyhtymän laskutusperusteet nousivat tapetille, kun kunta sai noin 2 miljoonan euron lisälaskun vuoden 2017 sote-palveluista.

– Lahti käy samaa keskustelua kuin me olemme käyneet yhtymän kanssa. Pidämme laskutusta edelleen riidanalaisena. Nyt seuraamme, millainen raportointi kulujen kehityksestä saadaan vuodelta 2018, Iitin hallinto- ja talousjohtaja Jarkko Salonen toteaa.

Salosen mukaan kunta ei pyynnöistään huolimatta ole saanut johdonmukaista kuvaa siitä, miten kustannukset yhtymässä jaetaan. Vuonna 2017 Iitin kustannukset kasvoivat esimerkiksi kotihoidossa 500 000 eurolla laskennallisten muutosten takia.

– Niistä ei ole etukäteen kerrottu. Perussopimukseen oli kirjattu, että yhtenäisillä suoritehinnoilla laskutetaan. Laskutusperiaatetta muutettiin kuitenkin siten, että jokainen kotihoidon yksikkö on omansa. Kustannuksia on kaadettu jollakin laskukaavalla, joista on jaettu suoritekohtainen hinta.

Kaikista laskennan ja kulujen kohdistamisen muutoksista Iitin kunnalla ei ole edes tietoa.

– Pienellä kunnalla ei ole samanlaisia resursseja laittaa selvittelyyn kuin suurella, Salonen sanoo viitaten Lahden teettämään konsulttiselvitykseen.

Salonen kertoo, että viime keväänä kunnalla oli hyvä keskusteluyhteys yhtymän silloisen talousjohtajan kanssa.

– Valitettavasti vastaava yhteydenpito ei ole enää jatkunut.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi