Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Influenssaepidemia jyllää nyt Päijät-Hämeessä – huippu ajoittuu hiihtoloman tienoille

Mikäli ei ole vielä ottanut influenssarokotetta, ja haluaa suojautua epidemialta, rokotteen ehtii vielä ottaa ennen epidemian huippua. Arkistokuva. Kuva: Sami Lettojärvi

Influenssaepidemian raja on ylitetty Päijät-Hämeessä tällä viikolla, kertoo Päijät-Hämeen keskussairaalan infektioylilääkäri Ville Lehtinen. Valtakunnallisella tasolla epidemian kynnys ylitettiin viime viikolla.

Keskiviikkoon 6. helmikuuta mennessä Päijät-Hämeen alueella oli varmistettu yhteensä 88 influenssatartuntaa, joista 26 on vaatinut sairaalahoitoa. Kaksi henkilöä on ollut tehohoidossa ja kaksi valvontatasoisessa hoidossa. Valvontatasoisella hoidolla tarkoitetaan tehostettua sydänvalvontaa tai valvontaa aivohalvausyksikössä.

Lue myös: Yksityisten terveyspalvelujen hinnoissa roimaa nousua Lahden seudulla - katso vertailu
 

Lehtisen mukaan lähes kaikki varmistuneet tartunnat ovat olleet A-influenssaa.

– Testi ei kuitenkaan erota viruksen alatyyppiä, mutta Suomessa valtaviruksena on ollut H1N1-virus. Kyseessä on sikainfluenssaviruksen peruja oleva viruskanta, Lehtinen tarkentaa.

Vielä tiedossa ei ole, että kukaan Päijät-Hämeessä tartunnan saaneista olisi kuollut influenssaan.

Huippu kuun vaihteessa

Lehtisen mukaan epidemia on tällä hetkellä Päijät-Hämeessä kiihtymisvaiheessa, jossa tapauksien määrä lisääntyy.

Juuri nyt näyttäisi kuitenkin siltä, että tämän influenssakauden epidemia ei tule olemaan yhtä aktiivinen kuin viime vuonna, jolloin Päijät-Hämeessä oli helmikuun alussa jo yli 500 varmistettua influenssatapausta. Lehtinen toivookin, että rokote tehoaa ja virus jää vähemmän aktiiviseksi kuin viime kaudella.

– Tänä vuonna rokotuksen pitäisi tehota erityisesti Suomessa kiertävään valtavirukseen. Ainakin Kanadasta ja Hong Kongista tulleiden alustavien tulosten mukaan rokotteen pitäisi tehota paremmin kuin viime vuonna, Lehtinen kertoo.

Epidemian huippu saavutettaneen Päijät-Hämeessä helmi-maaliskuun vaihteessa. Huippu, jolloin tartuntoja on eniten, kestää Lehtisen mukaan yleensä pari viikkoa, jonka jälkeen tartuntojen määrä alkaa laskemaan.

– Influenssaepidemiat eivät kuitenkaan ole samanlaisia, joten joskus nousu voi olla hitaampi ja huippu jää matalammaksi. Joskus taas huippu on korkea ja se saavutetaan nopeasti. Tämä riippuu paljolti siitä, minkälaisia kiertävät virukset ovat ja miten rokote tehoaa siihen, Lehtinen lisää.

Koska rokotesuojan kehittymisessä kestää yleensä pari viikkoa, Lehtinen muistuttaakin, että päijäthämäläiset ehtivät vielä suojaamaan itsensä rokotteella ennen kuin epidemia saavuttaa huippunsa.

Sohvi Auvinen
sohvi.auvinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi