Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Työelämään liittyvässä paneelikeskustelussa esillä kestävä kehitys ja ilmastonmuutos

Panelisteina Lahdessa olivat EK:n asiantuntija Tuuli Mäkelä, Akavan yhteiskunta-asioiden päällikkö Vesa Vuorenkoski, STTK:n yhteiskuntavaikuttamisen vt. johtaja Taina Vallander, SAK:n kansainvälisten asioiden asiantuntija Pia Björkbacka ja KT Kuntatyönantajien neuvottelupäällikkö Sari Ojanen. Kuva: Sami Lettojärvi

Kestävä kehitys nousi etualalle tiistai-ltana, kun työmarkkinakeskusjärjestöjen Ääni työlle -paneelikiertue saapui Lahteen. Yhdessätoista kaupungissa käyvällä kiertueella järjestöjen asiantuntijat keskustelivat erilaisista työllisyyteen ja osaamiseen liittyvistä teemoista.

Kiertueella keskusteluiden teemoina ovat muun muassa maahanmuutto, tekoäly ja tasa-arvoinen työelämä. Lahdessa teemaksi oli valikoitunut kestävä kehitys.

Kiertueen tarkoitus on herättää keskustelua työelämään liittyvistä teemoista ennen kevään eduskuntavaaleja. Tapahtumassa ovat mukana viisi työmarkkinakeskusjärjestöä eli EK, Kt Kuntatyönantajat, SAK, Akava ja STTK, jotka järjestävät eri kaupunkien keskustelut vuorotellen. Lahdessa järjestysvuorossa on EK.

Panelisteina olivat EK:n asiantuntija Tuuli Mäkelä, KT Kuntatyönantajien neuvottelupäällikkö Sari Ojanen, Akavan yhteiskunta-asioiden päällikkö Vesa Vuorenkoski, SAK:n kansainvälisten asioiden asiantuntija Pia Björkbacka sekä STTK:n yhteiskuntavaikuttamisen vt. johtaja Taina Vallander.

Paikalle tapahtumaan odotettiin myös eduskuntavaaliehdokkaita.

Ilmastoratkaisut tuovat työpaikkoja?

Tilaisuuden alustuspuheenvuoron piti EK:n Tuuli Mäkelä, joka aikoi nostaa puheenvuoronsa teemaksi ilmastonmuutoksen.

– Kestävä kehitys on hyvinkin moninainen kokonaisuus. Siihen liittyvät taloudellinen ja sosiaalinen puoli ja ympäristö. Omaan alustukseeni halusin nostaa ilmastonmuutosnäkökulman. On aikamme vakavin haaste, miten ilmastokriisiin pystytään vastaamaan, Mäkelä sanoo.

Mäkelän mukaan Suomen yrityselämä on sitoutunut ilmastonmuutoksen hillitsemiseen.

– Kaikkiin ihmisiin vaikuttaa, miten haaste selätetään. Yrityksille se on myös kasvun mahdollisuus. Paljon puhutaan ilmastoratkaisuista, jotka kääntyvät parhaassa tapauksessa myös työpaikoiksi, Mäkelä sanoo ja mainitsee esimerkkinä cleantech-alan.

Ratkaisuja osaamisella ja innovaatioilla

Muiden järjestöjen edustajat pitivät kukin oman vastauspuheenvuoronsa ennen paneelikeskustelua. Akavan Vesa Vuorenkoski mainitsee ekologisen näkökulman lisäksi myös taloudellisen ja sosiaalisen puolen kestävästä kehityksestä.

– Akava on pitänyt kestävässä kehityksessä tärkeänä, että omaa yhteiskuntaa voidaan kehittää niin, että kestävän kehityksen näkökulma otetaan laajasti huomioon, hän sanoo.

On aikamme vakavin haaste, miten ilmastokriisiin pystytään vastaamaan. Asiantuntija Tuuli Mäkelä, EK

– Kaiken on oltava oikeudenmukaista ja sellaista, että se kohtelee ihmisiä yhdenvertaisesti.

Vuorenkoski huomauttaa myös, että moni haasteista voisi olla osaamisella ratkaistavissa. Suomessa se tarkoittaisi perustason osaamisen ja innovaatiotoiminnan kehittämistä, millä voisi olla myös kaupallista potentiaalia.

Ilmastonmuutoksesta Vuorenkoski huomauttaa myös, ettei kyse ole vain hillitsemisestä, vaan myös sopeutumisesta.

Paneelin vetäjänä toimi Etelä-Suomen Sanomien päätoimittaja Markus Pirttijoki.

Marjaana Lahola
marjaana.lahola@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi