Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Janne Ahonen muistelee idoliaan Matti Nykästä - katso video, haastattelijana Antero Mertaranta

Janne Ahonen ompeli hyppypukuja Matti Nykäsellekin tämän palatessa kisoihin veteraanisarjoissa. Kuva: Sami Kuusivirta

Lahtelaisen mäkikotkan Janne Ahosen viikko alkoi surullisesti, kun hän kuuli uutisen mäkilegenda Matti Nykäsen poismenosta.

– Ei ollut mieluinen aamun avaus, kun kuulin uutisen pian herättyäni. Hän oli idoli sieltä pikkupojasta heti, Ahonen kertoo.

Nelinkertaisen olympiavoittajan Matti Nykäsen menestyksen seuraaminen sai myös Ahosen aloittamaan lajin.

– Matti hyppäsi uransa parhaita hetkiä, kun oli pikkupoika, niin totta kai lähdin Matin innostamana mäkeen kokeilemaan.

Kun Nykänen hyppäsi ensimmäiseen olympiavoittoonsa Sarajevossa 1984, oli Ahonen vasta kuusivuotias. Myöhemmin Ahonen pääsi kuitenkin kilpailemaankin esikuvansa kanssa samoissa kisoissa.

– Emme kerenneet olla maajoukkueessa samaan aikaan, mutta samoja kisoja kerkesin hyppäämään Matin kanssa. Nuorena poikana ensimmäisiä SM-kisoja hypätessäni Matti oli vielä mukana, nyt 41-vuotias Ahonen sanoo.

Konkari ja nuori lupaus

Silloin he olivat vielä vain kaksi mäkihyppääjää, nuorempi tulevan huippu-uransa alussa ja vanhempi huippu-uraansa lopettelemassa. Myöhemmin kaksikon tiet kohtasivat useaan otteeseen, milloin mäkimontussa eri rooleissa, toisinaan tv-ohjelman kuvauksissa ja joskus jopa karaokessa.

– Myöhemmällä iällä pääsin tutustumaan Mattiin. Vuosien varrella ollaan oltu tekemisissä jos toisessakin. Olemme tavanneet erilaisissa tilanteissa. Olen muun muassa tehnyt Matille pukuja, kun hän hyppäsi veteraanikisoja. Tasaiseen tahtiin olemme toisistamme kuultu, Ahonen kertoo.

Nykänen yhä maailman paras

Ahoselle on selvää, että Matti Nykänen on yhä maailman paras mäkihyppääjä.

– Vaikka jossain voittojen määrässä on joku mennyt jo Matista ohi, Matin ylivoimaisuuden puolesta puhuu se, että Matin aikana kaudessa oli puolet vähemmän kisoja mitä niitä on nykyään. Eli Matin voittojen määrä on ollut paljon kovempi juttu kilpailujen määrään vasten peilattuna.

Ahonen muistelee ihaillen, kuinka Nykänen osasi huippuvuosinaan keskittyä täysin omaan suoritukseensa.

– Matti oli persoona niin kuin me kaikki ja niin kuin pitääkin olla. Matilla oli aikalailla oma pää, mikä oli hyvällä hetkellä hänen vahvuus. Hän ei välittänyt muista ja pystyi esimerkiksi urheiluaikoinaan tekemään huippusuorituksia kisasta toiseen. Ei välittänyt mistään muusta (kuin suorituksesta), mutta ehkä vähän heikommalla hetkellä se nimenomainen luoteenpiirre saattoi olla heikkous. Kaiken kaikkiaan totta kai lämmöllä Mattia muistan.

Suvi Lempinen
suvi.lempinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi