Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Monen lääkkeen yhteiskäyttö voi aiheuttaa ongelmia – osa apteekeista tarjoaa nyt palvelua, jolla haittavaikutukset selvitetään

Usein arvioitavana on ikäihmisen lääkitys, johon kuuluu monenlaisia valmisteita. Arvioinnissa selvitetään, ovatko kaikki lääkkeet tarpeellisia tai onko annostelua syytä muuttaa.

Möysän Uuden apteekin Apteekkari Päivi Flink on tehnyt arviointeja aiemmin Heinolassa, nyt Lahdessa. Kuva: Mirja Hussain

Osa apteekeista on ryhtynyt myymään asiakkailleen lisäpalveluna kattavaa lääkehoidon kokonaisarviointia. Sen tarkoituksena on selvittää, aiheutuuko monia lääkkeitä käyttäville potilaille haittoja runsaasta lääkityksestä.

Palvelu laajentaa apteekkien lääkeneuvontaa. Arvioinnin seurauksena osa lääkkeistä voi jäädä jopa kokonaan pois tai lääkkeen annostelu muuttuu.

Palvelu on käytössä vasta pienessä osassa apteekkeja. Apteekkariliiton kyselyn mukaan sitä tarjoaa nyt koko maassa lähes 60 apteekkia.

Sivuoireita saatetaan hoitaa toisella lääkkeellä

Lahdessa lääkehoidon kokonaisarviointia tarjoaa ainakin Möysän Uusi apteekki.

– Kokonaisarvioinnissa on aina hoitava lääkäri mukana. Se tehdään usein lääkärin lähetteellä, apteekkari Päivi Flink kertoo.

Aloitteen arviosta voi tehdä myös asiakas itse, omaiset tai hoitaja. Flinkin mukaan kokonaisarviointiin kuuluu palaveri lääkärin ja arvioitavan kanssa. Moniammatillinen tiimi käy läpi esimerkiksi asiakkaan sairaushistoriaa.

Tarkoitus on selvittää, onko lääkkeiden pitkäaikaisella tai yhtäaikaisella käytöllä haitallisia vaikutuksia, joita lääkitystä muuttamalla voitaisiin helpottaa.

– Voi olla, että yhden lääkkeen sivuoireita hoidetaan toisella lääkkeellä. Tarpeellisuusarviointi on ehkä jäänyt pois, tai lääkkeitä on pikkuhiljaa kertynyt. Yhdessä ne voivat romahduttaa kunnon täysin, Flink sanoo.

Tyypillinen kohde on ikäihminen

Tyypillinen henkilö, jolle arviointi tehdään, on ikääntynyt ihminen, jolla on useaa erilaista lääkitystä.

Laajasta kokonaisarvioinnista hyötyy kotihoidossa ja apteekissa tehdyn tutkimuksen mukaan viisi prosenttia monia lääkkeitä käyttävistä ikääntyneistä, sanoo asiantuntijaproviisori Johanna Salimäki Apteekkariliitosta.

Flinkin mukaan kokonaisarviointeja haetaan vielä hyvin vähän. Hän itse on tehnyt niitä muutaman vuoden ajan.

– Kun on totuttu siihen, että apteekista neuvot ovat ilmaisia, maksullinen asiantuntijapalvelu on jotain, mihin ei ole totuttu, Flink sanoo.

Flink kertoo, että apteekkien lisäksi asiantuntijat tekevät arviointeja myös hoitokodeissa ja sairaaloissa.

Tarkistuksessakin tutkitaan lääkkeiden käyttöä

Kokonaisarviointia kevyempää lääkityksen tarkistuspalvelua tarjoaa Suomessa yli 250 apteekkia. Siinä farmaseutti tai proviisori selvittää, onko lääkehoidossa riskejä, joista asiakkaan kannattaisi mainita lääkärille.

Lääkityksen tarkistuspalvelua on ollut tarjolla Möysän Uuden apteekin lisäksi esimerkiksi Nastolan apteekissa parin, kolmen vuoden ajan.

– Asiakkaat ovat vanhempia ihmisiä, joilla on paljon lääkkeitä tai jokin vaiva, ja he miettivät, johtuisiko se lääkityksestä, kertoo farmaseutti Mari Suhonen.

Tarkistuksessa katsotaan, miten lääkkeet sopivat yhteen ja miten ne olisi hyvä ottaa – esimerkiksi yhtä aikaa vai erikseen. Lisäksi voidaan tarkistaa, vaikuttavatko jotkin vitamiinit tai hivenaineet tai ruoka-aineet lääkkeiden tehoon.

– Esimerkiksi greippi estää muutamien lääkeaineiden hajoamista, ja siitä voi tulla haittoja, Suhonen kertoo.

Lisäksi Suhonen kertoo voivansa tarvittaessa tehdä suosituksia esimerkiksi D-vitamiinin käytöstä. Mikäli tarvetta on, hän suosittelee asiakasta ottamaan yhteyttä lääkäriin.

Huomioon myös itsehoitotuotteet

Myös Yliopiston apteekki tarjoaa Lahden toimipisteessään arviointeja ja tarkistuksia. Kokonaisarviointeja tehdään asiantuntijaproviisori Martina Suomisen mukaan harvoin, samoin kevyempää lääkityksen arviointipalvelua. Netin kautta tilattavia suppeampia tarkistuksia sen sijaan tehdään useammin.

Palvelua on ollut Suomisen mukaan tarjolla jo vuosien ajan, ainakin vuodesta 2010.

Uutta reseptiä hakiessa apteekin työntekijä vertaa uutta lääkitystä entiseen ja antaa usein sen perusteella ohjeita. Suomisen mukaan monilääkittyjen kohdalla täytyy kuitenkin nähdä kokonaistilanne, ja tarkistuksessa voidaan ottaa huomioon myös itsehoito- ja luontaistuotteet.

Apteekista riippuen tarkistusten hinnat pyörivät joissakin kymmenissä euroissa. Kattavammasta arviosta pitää maksaa kolminumeroinen summa.

Tietojärjestelmät auttavat

Apteekkariliiton asiantuntijaproviisori Johanna Salimäki sanoo, että lääkehoidon yhteisvaikutusten ja haittakuorman arvioiminen on kehittynyt uusien tietojärjestelmien myötä.

Etua on siitä, että lääkäreillä ja apteekeilla on käytössään samat ohjelmat, joilla lääkityksen kokonaisuuksiin liittyviä mahdollisia ongelmia arvioidaan.

Lääkehoidon arviointien teko on myös tulossa osaksi uusien farmaseuttien koulutusta. Keväällä valmistuvat Helsingin yliopistosta ensimmäiset farmaseutit, joiden perustutkintoon kuuluu lääkehoitojen arvioiminen. Jo töissä olevat farmaseutit voivat hankkia koulutuksen täydennyskoulutuksena.

– Lääkkeiden käyttö kasvaa koko ajan. Hallitustasolla on linjattu lääkehoitojen rationalisoimisen tarve. Tieto lääkeriskien arvioimisen tarpeesta on kasvanut esimerkiksi potilasjärjestöissä. Tulossa on ohjeita riskien kartoittamiseen potilaille itselleen, Salimäki sanoo.

Väitöstutkimus on osoittanut, että avohoidossa olevien ikääntyneiden lääkityksessä eniten ongelmia oli unilääkkeiden ja rauhoittavien lääkkeiden käytössä sekä kivun lääkehoidossa. Lääkärit hyväksyivät noin puolet farmaseuttien tai proviisorien tekemistä lääkitysmuutosehdotuksista. Yleisin muutos oli unilääkkeen tai rauhoittavan lääkkeen lopettaminen.

Vinkit

Näin suojaudut lääkehaitoilta

1. Kun käyt lääkärillä, pyydä itsellesi ajantasainen lista käyttämistäsi lääkkeistä, niiden vahvuudesta ja annostelusta. Se helpottaa myöhemmin apteekissa asioimista ja mahdollisten lääkehaittojen selvittämistä.

2. Ota säännölliseen käyttöön määrätty reseptilääkkeesi ajallaan ja ohjeiden mukaisesti. Aterialla tai ajankohdalla voi olla vaikutusta siihen, miten lääke imeytyy.

3. Huomaa, että osa reseptilääkkeistä on tarkoitettu vain tarvittaessa otettavaksi. Pitkällisellä käytöllä voi olla haittavaikutuksia. Esimerkiksi unilääkettä ei ole koskaan tarkoitettu pysyvästi jokaöiseen käyttöön.

4. Minkä tahansa kipulääkkeen pitkäaikaisella käytöllä voi olla haitallisia vaikutuksia esimerkiksi ruuansulatuskanavaan, munuaisiin sekä maksaan, ja se voi heikentää esimerkiksi verenpainelääkkeen tehoa. Noudata lääkärin määräämää annostusta.

5. Muista syödä kuuriksi määrätty reseptilääke määräysten mukaisesti loppuun. Kestoltaan avoimet antibioottikuurit ovat yleistyneet. Niissä kuurin kesto voi olla esimerkiksi 5–7 vuorokautta. Jos olet epävarma tilanteesta ja kuurin kestosta, ota yhteys lääkäriin. 

6. Esimerkiksi alkoholi ja tupakka voivat muuttaa lääkkeiden vaikutusta. Alkoholi vahvistaa unilääkkeiden, rauhoittavien lääkkeiden ja voimakkaiden kipulääkkeiden vaikutuksia. Tupakka puolestaan heikentää esimerkiksi astmalääkkeiden tehoa ja joidenkin psyykenlääkkeiden tehoa.

7. Luontaistuotteilla voi olla yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa.

8. Säilytä lääkkeitä asianmukaisesti. Lämpötilalla, kosteudella ja valolla on vaikutusta säilyvyyteen.

9. Tuo vanhat ja tarpeettomat lääkkeet apteekkiin hävitettäväksi. Valmistaja vastaa lääkkeen turvallisuudesta vain pakkauksessa kerrottuun ajankohtaan. Lääke voi muuttua tehottomaksi tai elimistölle haitalliseksi vanhentuessaan.

Lähde: Apteekkari Leena Karikoski, farmaseutti Eliisa Klemola ja proviisori Jonna Mortensen.
Tanja Heikkinen
Marjaana Lahola
marjaana.lahola@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi