Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Kaikki halusivat puhua Pekalle – vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto keräsi lahtelaiskahvilan täyteen ihmisiä

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto kiersi Päijät-Hämettä lauantaina. Väkeä tuli tapaamisiin siinä määrin, että Haavisto uskoo äänestysaktiivisuuden nousevan kevään eduskuntavaaleissa.

On niitä, joiden mielestä ilmastoponnistelut Suomessa ovat turhia tai toivottomia, kun Kiina ja USA tupruttavat saasteita taivaalle runsain mitoin. Epäilijöille Pekka Haavisto sanoo, että Suomen kannattaa näyttää esimerkkiä ilmastotalkoissa, koska meillä on valmiina sopivaa teknologiaa ja osaamista. Myös suomalaiset yritykset ovat lähteneet Haaviston mielestä hienosti mukaan kehittämään ympäristöystävällisempiä tuotteita ja valmistusmenetelmiä. Kuva: Saara Larkio

Jos kentällä olevaan kuhinaan on uskominen, saattaa äänestysaktiivisuus jopa nousta kevään eduskuntavaaleissa. Näin arvioi Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto, joka kiersi lauantaina maakuntaa pysähtyen Hartolassa, Heinolassa ja Lahdessa.

Joka paikkakunnalla oli Haaviston mukaan runsaasti ihmisiä vastassa. Lahdessakin Puhu Pekalle -tilaisuus houkutteli kahvion niin täyteen ihmisiä, että äänentoistolaitteita olisi tarvittu. Vihreät eivät olleet varautuneet näin suureen kiinnostukseen.

Erityisen ilahtunut Haavisto oli siitä, että tapaamisiin tuli monenikäisiä ihmisiä, myös hyvin nuoria. Ihmisillä on Haaviston mukaan paljon mielensä päällä ja myös halua vaikuttaa ja saada muutosta aikaan. Varsinkin maakunnissa ollaan aktiivisempia vaalitohinoissa, "pääkaupunkiseutu nukkuu vielä".

Päijät-Hämeessä keskeisimpiä puheenaiheita olivat ilmastoahdistus, vanhusten hoito, rakentamisen laatu ja huoli koulutuksesta.

– Heinolassa nousi esiin se, että koulutuksesta valmistumisen ja töihin pääsyn välissä ei ole jatkumoa. Eräs 26-vuotias nainen sanoi, että ei uskalla perustaa perhettä, kun ei ole tietoa työpaikasta tai tarjolla on vain katkonaisia työsuhteita. Silloin ei oikein ole taloudellista turvaakaan. Tämäkin voi vaikuttaa Suomessa siihen, ettei lapsia synny, Haavisto sanoo.

Viime eduskuntavaaleissa 2015 äänestysaktiivisuus oli 70 prosentin luokkaa.

– Vaikka monia ahdistaa ilmastonmuutos, aistin samalla nuorissa uusaktiivisuutta, halua muuttaa asioita omilla teoillaan ja politiikankin kautta. Myös puoluekentällä ollaan nyt energisiä, kun vielä syksyllä oltiin hieman raskain mielin. Mielipidekirjoittelut ja kommentit, joissa Vihreitä pidettiin turhana puolueena, tuntuivat kenttäväestä kovilta. Mutta nyt on kiva kampanjoida, ja Vihreiden kannatuslukemat ovat hyvät. Osoitus siitä, että sitkeä puurtaminen kannattaa.

Lahtelaisen kahvilan pöydät täyttyivät lauantaina ihmisistä, jotka halusivat kysellä Pekka Haaviston kantaa asioihin. Kuva: Saara Larkio

Päästötalkoot: "Kaikki ei ole yksittäisen ihmisen päätettävissä"

Lahdessa Haavistolta kysyttiin muun muassa brexitistä, puurakentamisesta ja ilmastotalkoista. Hollolalainen Max, 11, kysyi Haavistolta, miksei lentoliikenteessä oteta käyttöön sähkömoottoreita. Haavisto kehaisi Maxin kysymyksen olevan erinomainen ja tiesi heti kertoa, että Sloveniassa jo tehdään sähkökäyttöisiä pienkoneita, ja että Norjassa on tehty päätös siirtymisestä kokonaan tai osittain hybridi- ja sähkölentokoneisiin maan sisäisessä liikenteessä.

– Norjan päätös varmasti vauhdittaa sopivien konetyyppien kehittämistä markkinoille. Yksi haaste lentoliikenteessä on sähköakkujen paino, sillä koneista pitäisi saada mahdollisimman kevyitä, Haavisto kertoi.

Yleisöstä kysyttiin myös, pitäisikö yksityisautoilijaa ohjata päästöttömiin tai vähäpäästöisempiin valintoihin erilaisin veronkorotuksin ja maksuin, mutta Haavisto sanoo olevansa pragmaatikko.

– Kannattaa muistaa, että on asioita, jotka eivät ole yksittäisen ihmisen päätettävissä, kuten joukkoliikenteen määrä ja saavutettavuus. Tai se, millaista ruokaa syödään kouluissa tai sairaaloissa. Tai mikä on teollisuuden osuus kaikista päästöistä. Meillä on Suomessa pitkät välimatkat, joten autoilijaa ei saa ajaa liian ahtaalle. Autoilijaa voi kannustaa ilmastotekoihin esimerkiksi biokaasuautoilua koskevin verohelpotuksin.

Vihreiden vaalikiertue pysähtyi lauantaina Lahdessa. Puolueen puheenjohtaja Pekka Haavisto sai vastailla mitä moninaisimpiin kysymyksiin Mariankadun Sinuhessa Puhu Pekalle -tilaisuudessa. Kuva: Saara Larkio

"Näissä vaaleissa teemat vaihtuvat nopeasti"

Kannatuskysely ennustaa Vihreille yhtä kansanedustajan paikkaa Hämeeseen. Haavisto sanoo, että tähän voidaan päästä pitämällä esillä alueelle tärkeitä asioita, kuten kasvukeskuksien elinvoimaisuutta, koulutuspolitiikkaa ja ilmastoasioita. Haaviston mielestä ei ole ongelmallista, että kannatuskyselyssä ilmasto- ja ympäristöteemat eivät nousseet juuri mitenkään esiin perusteluissa äänestää Vihreitä.

– Toisille nämä ovat ilmastovaalit, toisille koulutusvaalit. Näissä vaaleissa teemat tuntuvat vaihtuvan nopeasti. Esimerkiksi vanhustenhoito eteni viikossa poliittisesti korkealle tasolle, jossa hallitus kaavailee jo toimenpiteitä. Vielä voi tulla vaikka mitä uusia isoja keskustelunaiheita, esimerkiksi homeongelmaiset rakennukset, Haavisto sanoo.

Haavisto ei koe myöskään pätkäpuheenjohtajuutta rasitteena.

– En väitä olevani parempi puheenjohtaja kuin edeltäjäni, mutta tunnen kentän ja Päijät-Hämeenkin hyvin. Kokemukseni presidenttiehdokkuudesta ja aiemmista vaalikiertueista auttaa.

Eduskuntavaalit järjestetään sunnuntaina 14. huhtikuuta.

Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi