Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Niuhottaako Lahden Talot loppusiivouksesta? Vakuusrahaa voi pidättää vain todellisten kustannusten verran

Huoneiston luovuttaminen puhtaana ja siistinä uudelle vuokralaiselle on vuokranantajan vastuulla, sanoo Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja. Kuva: Katja Luoma

Facebookin Lahti-ryhmässä eräs jäsen kertoo, että hänen tyttäreltään oli pidätetty osa vuokravakuudesta poismuuton yhteydessä. Syynä oli esimerkiksi, että hän oli unohtanut poistaa postiluukusta "Ei mainoksia" -tarran.

Lasku siivouskuluista oli 260 euroa, mutta siihen sisältyi ilmeisesti myös uunin siivous. Keskustelussa pohdittiin etenkin tarran poistokulua.

Vuokravakuus on pantti, jonka vuokralainen saa takaisin muutettuaan pois, jos asunto on kunnossa. Lahden Talot perii kaikista uusista vuokrasopimuksista 500 euron vuokravakuuden.

Loppusiivous on vuokralaisen velvoite, mutta pitääkö tarran poistosta todella maksaa, Lahden talojen isännöintipäällikkö Matti Koskinen?

Tässä on nyt jokin totaalinen väärinkäsitys. Ei tarvitse maksaa. Me itsekin liimaamme näitä tarroja postiluukkuun, jos asunto jää tyhjilleen.

Kuinka yleistä on, että vakuudesta pidätetään? Mistä syistä?

Meillä vaihtuu asukkaat noin 160 asunnossa kuukaudessa. Noin kolmannes vakuuksien määrästä joudutaan pidättämään. Yleensä syy on siivouksen laiminlyönti tai esimerkiksi palovaroitin on lähtenyt matkaan. Vakuudesta pidätettävät kustannukset määräytyvät joko hinnastomme perusteella tai toteutuneiden kustannusten mukaan.

Miten pois muuttajaa ohjeistetaan?

Kun asukas irtisanoo asunnon, hänelle lähtee viikon sisään kirje, jossa on seikkaperäiset ohjeet poismuuttoon, myös siivousohjeet. Jos asunnossa on jotain korjattavaa, siitä voi ilmoittaa. Ennen muuttoa asunnossa tehdään tarkastus, ja vielä toinen kun asunto on tyhjänä.

Riidelläänkö perusteista?

Virheet ja puutteet dokumentoidaan, eli kirjataan ja kuvataan. Dokumentoinnilla todistetaan tarkastushetken tilanne, kuten esimerkiksi lieden takaa unohtunut siivous. Harvoin näistä riidellään.

Pelkkä tarra postiluukussa kuulostaa kohtuuttomalta vakuuden leikkausperusteelta, katsoo yleisellä tasolla Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita.

– Huoltomies voi poistaa sen margariinilla, ei siihen kauan mene. 50 euroa voisi olla kohtuuhinta. Tai vuokralaiselle voi vinkata, että tulepa ottamaan tämä pois.

Huoneiston luovuttaminen puhtaana ja siistinä uudelle vuokralaiselle on vuokranantajan vastuulla. Likaista asuntoa ei vuokralaisen tarvitse ottaa vastaan.

Missä tapauksessa voi pidättää koko vuokravakuuden?

Vakuuksissa on eroja: se voi olla 250 euroa tai kolmen kuukauden vuokra. Vuokranantaja voi aluksi pidättää kohtuullisen summan vahingon korjaamiseen. Kun oikea hinta on selvinnyt, ylimääräinen maksetaan takaisin. Vuokranantajan pitää pystyä yksilöimään, mihin vakuusrahaa käytettiin.

Onko itsestään selvää, että vuokratakuu talletetaan erilliselle tilille?

Valitettavasti ei ole. Jos vakuus maksetaan yksityisen vuokranantajan omalle tilille, omat ja vakuusrahat voivat mennä sekaisin.

Pirjo Kamppila
pirjo.kamppila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi