Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Kovat erot vanhojen ja uusien asuntojen hinnoissa Lahdessa: 90-luvun hyväkuntoisen omakotitalon myyjä saa kaksion uudesta talosta

Välittäjät puhuvat jo hintakuilusta. Myös alueiden välinen eriytyminen kasvaa kovaa vauhtia Lahdessa.

Kuva: Anssi Hietamaa

Tyypillinen asuntoesittely lahtelaislähiön vanhassa asunnossa: ei katsojia. Välittäjä kiiruhtaa näytölle uudiskohteeseen: tupa on täynnä.

Näin kuvailee markkinatilannetta kiinteistönvälittäjä, LKV Risto Tuiskula. Hänellä on 25 vuoden kokemus lahtelaisesta asuntokaupasta.

Alueiden välinen eriarvoistuminen ja hintakuilu kasvavat nyt kiihtyvällä tahdilla myös kaupunkien sisällä. Väestön ikääntyminen ajaa asunnonhankkijoita kerrostaloihin, joissa remonttihuolia ei ole ja palvelut ovat lähellä. Uudet kodit käyvät kaupaksi, vaikka niiden hinnat ovat kovia vanhoihin verrattuna. Lahdessa keskustan uudiskohteet maksavat yli 4 000 euroa neliöltä, kun asuntojen keskineliöhinta on vajaa 1 700 euroa.

Toki vanhakin kerrostalohuoneisto on kiinnostava, jos taloyhtiön remontit on tehty. Lähiöiden neliöhinnat ovat kuitenkin olleet laskusuunnassa, joten remontista myyjä saa harvoin omiaan pois.

– Ostajat eivät maksa lähiöiden kerrostalohuoneistosta tai rivitaloista sellaista hintaa, että se kattaisi myyjän kaikkia remonttikuluja, AsuntoArean toimitusjohtaja Tuiskula sanoo.

Kuva: Anssi Hietamaa

Vanhojen omakotitalojen myynti haastavaa

Usein taloyhtiön isot remontit maksavat 300–800 euroa neliöltä. Jos asuntoneliön hinta tällaisessa kohteessa on ennestään noin 1 000 euroa, remonttikorotus on kova ja osa siitä jää Tuiskulan mukaan ”myyjän piikkiin”.

Toisaalta, jos remontteja ei ole tehty, ostajia on vaikea löytää. Tämä koskee myös omakotitaloja.

– Vanhemmat omakotitalot kyllä kiinnostavat, mutta monilla kauppa kaatuu siihen, että pankista ei saa lainaa niin, että myös remontit voitaisiin rahoittaa. Kiristyneiden luotonantosäädösten takia remontoitava kohde on pankille suurempi riski kuin aiemmin. Niinpä ne usein suosittelevatkin lainanhakijoille uudempia asuntoja, Tuiskula sanoo.

Kun tällaiseen tilanteeseen vielä yhdistetään se, ettei vanhasta kerrostaloasunnosta saakaan niin paljon kuin on ajateltu, kaupat jäävät odottamaan.

– 50-, 60-, 70- ja 80-lukujen omakotitalojen myynti on haastavinta. Niiden hintataso on pudonnut selkeästi kymmenen viime vuoden aikana.

Tuiskulan mukaan tilastoista näkyy selvästi myös se, että yleisesti Lahdessa asuntojen kauppamäärät ja hintataso lähtivät huonompaan suuntaan vuonna 2013. Tämän vuosituhannen asunnoissa hinnat eivät välttämättä ole laskeneet.

Missä ovat nuoret?

Kokeneet välittäjät ovat huomanneet myös, että ensiasunnon ostajia ei ole entiseen tapaan liikkeellä.

– Tähän on varmasti vaikuttanut rahoituksen kiristyminen ja se, ettei sadallatuhannella eurolla oikein löydy sopivia, remontoituja kerrostalohuoneistoja, kiinteistönvälittäjä, LKV Juha Hirvonen sanoo.

Moni ei Hirvosen mukaan pysty maksamaan ensiasunnostaan sataatuhatta euroa enempää.

Lue myös: Nuori, työssäkäyvä pariskunta haki asuntolainaa: "Kaikki pankit eivät ottaneet tosissaan, koska olemme nuoria"
 

Pienten asuntojen kauppaa ovat jo useiden vuosien ajan vauhdittaneet myös sijoittajat, mutta useat välittäjät arvioivat sijoittajien kiinnostuksen hieman laantuneen.

– Nyt tulee myyntiin sijoitusasuntoja, joista vuokralainen on lähtenyt eikä uutta vuokralaista ole helposti löytynyt, Hirvonen kertoo.

Asuntohintojen nousua ei Lahteen ole odotettavissa, joten myynnin lykkääminen tästä syystä tuskin kannattaa. Välittäjien mukaan monilla omakotitalostaan uuteen kerrostaloon haluavilla on kova sopeutuminen kysynnän ja tarjonnan lakiin.

– Vaikka talo olisi 90-luvulla rakennettu ja hyvässä kunnossa, sen hinnalla saa yleensä vain kaksion uudesta talosta keskustasta, Tuiskula sanoo.

Terhi Säynäjärvi
terhi.saynajarvi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi