Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Uskomattomat hintaerot: lahtelainen perheasunto irtoaa 16 vuoden säästöillä, helsinkiläisasuntoon menee yli 40 vuotta

Uudet kodit käyvät kaupaksi, vaikka niiden hinnat ovat kovia vanhoihin verrattuna. Kuva: Toni Tiainen

Jos lahtelainen säästää 30 prosenttia tuloistaan, hänen täytyisi jatkaa lähes 16 vuotta, jotta 80 neliön perheasunto on maksettu. Tällaiseen laskelmaan on päässyt vertailusivusto VertaaEnsin.fi, joka on kerännyt asuntojen hintatiedot ja vertaillut niitä keskimääräisiin vuosituloihin.

Vertailussa on määritelty, että asunnonhankkija säästäisi 30 prosenttia palkastaan joka vuosi, ja ostaisi velattoman asunnon säästörupeaman lopuksi. Normaalisti asunnonhankkijan säästöt ovat kuitenkin huomattavasti pienemmät ja suuri osa asunnon hinnasta maksetaan pankkilainalla.

8 000 euron erot vuosituloissa

Jos lahtelaisen keskimääräisistä käytettävissä olevista tuloista säästäisi 30 prosenttia helsinkiläiseen asuntoon, säästöaika venyy yli 40 vuoteen. Tuloerot selittävät eroa jonkin verran: lahtelaisen käytettävissä olevat keskimääräiset vuositulot olivat vertailussa lähes 28 000 euroa ja helsinkiläisen 36 000 euroa.

Ennen Helsingissä oli puolet kalliimpaa kuin täällä, nyt ero on noin 70 prosenttia. Kiinteistönvälittäjä Juha Hirvonen

Vertailun pohjana käytettiin Tilastokeskuksen raporttia, joka kokoaa käytettävissä olevat keskimääräiset vuositulot.

Lahtelaisen säästöaika helsinkiläisasuntoon kasvaa ennen kaikkea asunnon hinnan takia. Helsingin keskimääräinen neliöhinta on yli 4 200 euroa, Lahden alle 1 700 euroa.

Kuva: Anssi Hietamaa

Missä ovat wau-efektit?

Pääkaupungissa asuminen on aina ollut kallista, mutta ero muuhun Suomeen on viime vuosina kärjistynyt. Pääkaupunkiseudulla hinnat nousivat viime vuonna 2,2 prosenttia, kun ne muualla Suomessa laskivat 0,6 prosenttia.

– Lahden ja Helsingin väliset asuntojen hintaerot ovat viime vuosina kasvaneet paljon. Ennen pääkaupungissa oli noin puolet kalliimpaa kuin täällä, nyt ero on noin 70 prosenttia, Kiinteistömaailman kiinteistönvälittäjä Juha Hirvonen sanoo.

Helsingin keskimääräinen neliöhinta vastaa nyt Lahden keskustan uusien huoneistojen neliöhintoja.

Lahdessa näin kovat hinnat ovat Hirvosen mielestä haastavia.

– On hyvä, että uusia taloja rakennetaan, mutta jotta ne houkuttelisivat ostajia vaikkapa pääkaupungin suunnasta, Lahden keskustan pitäisi muuten olla houkuttelevampi. Uudet kohteet ovat lisäksi aika tavanomaisia, esimerkiksi Ranta-Kartanoon ei näytä tulevan mitään wau-efektiä.

Lontoossa ei selviä halvalla

Tuoreessa vertailussa selvitettiin myös muiden maiden asuntohintoja. 80 neliön perheasunto maksaisi Lontoossa lähes miljoona euro. Vastaava asunto Helsingissä maksaisi keskimäärin 323 000 euroa ja Ähtärissä noin 66 000 euroa.

Jos haluaa perheasunnon lämpimämmästä ilmastosta ja kohtuuhintaan, kannattaa suunnata Etelä-Eurooppaan. Esimerkiksi Las Palmasin keskineliöhinta on 1 558 euroa, joten 80 neliön asunto maksaisi 124 000 euroa. Vastaavasti Malagassa neliöhinta on 1 709 euroa, ja 80 neliön asunnon saisi 136 000 eurolla. Lissabonissa keskineliöhinta on 2 581 euroa.

Terhi Säynäjärvi
terhi.saynajarvi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi