Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Oppilaat pitävät nyt välituntikerhoja - tarjolla ulkopelejä, jumppaa ja taidetta, isommilla myös konsolipelejä ja tietovisoja

Heinolan Jyrängön koulun oppilaat ovat innostuneet omatoimisista likunta- ja taidekerhoista. Lahdessa Launeen parakkikoulussa pyörii tukioppilaiden pikakioski.

Jyrängön koulun välkkärit Mikael Latvanen ja Eetu Hyttinen viettävät välituntejaan minisuksien päällä. Koulun tasaisen pihan keskelle on pyydetty kasaamaan viime vuoden tapaan iso lumikuorma laskumäeksi. Kuva: Katja Luoma

Välitunneilla yhä suuremmassa roolissa on oppilaiden oma-aloitteisuus – ainakin jos uskomme heinolalaisia.

– Tänä lukuvuonna pitkillä välitunneilla ovat toimineet erityisen ahkerasti oppilaiden itse ohjaamat kerhot, kertoo Heinolan Jyrängön koulun ykkösluokan opettaja Marjatta Väänänen.

Väänäsen mukaan oppilaat ovat vetäneet koulun salissa voimistelukerhoa, cheerleadingiä ja pelikerhoja. Aiheita ovat olleet myös kuvaamataito, käsityöt ja näytteleminen.

– Kerhoihin on riittänyt sekä innokkaita vetäjiä että osallistujia, kehuu kakkosluokan opettaja Julia Saarni.

"Välkät ovat tosi tärkeitä"

Jyrängön koulussa on oppilaita eskarista kuutosluokkaan, ja heitä kannustetaan touhuamaan ulkona ja sisällä.

– Yritämme saada aktivoitua oppilaat tekemään ja liikkumaan. Sillä tavalla aivot jaksavat työskennellä paremmin, Väänänen sanoo.

Tämä näkyy välitunneillakin.

– Välkät ovat tosi tärkeitä. Sen huomaa, kun oppilailla on ollut aktiivinen välitunti ja hyvää tekemistä. Sen jälkeen oppitunneillakin jaksaa keskittyä paremmin, sanoo Saarni.

"Pääsee itsekin kokeilemaan uutta"

Eetu Hyttinen ja Mikael Latvanen pitävät huolta myös Jyrängön koulun välituntilainaamosta. Kuva: Katja Luoma

Omaehtoiseen toimintaan kannustavat omalta osaltaan välkkärit eli välituntiliikuntaa ohjaavat oppilaat, joita on ollut koulussa 2010-luvun ajan.

– Meillä on suunnilleen kerran kuukaudessa koko koulun yhteinen välkkä, jonka välkkärit ovat suunnitelleet ja toteuttaneet. Siellä on pieniä pisteitä, joihin oppilaat jakaantuvat ja joissa sitten leikitään ja pelataan, Saarni selittää.

Sen huomaa, kun oppilailla on ollut aktiivinen välitunti ja hyvää tekemistä. Luokanopettaja Julia Saarni

Aiemmin opettaja on jakanut lapset ryhmiin.

– Tänä lukuvuonna kokeiltiin ensimmäisen kerran vähän uutta, eli että oppilaat saavat itse valita, lähtevätkö he leikkipisteisiin, pelihommiin vai kuntoiluosioon, kertoo Väänänen.

Välkkäreiksi koulutetaan nelosluokkalaisia. Hommassa jo kokeneita ovat viidesluokkalaiset Eetu Hyttinen, 11, ja torstaina 12 vuotta täyttänyt Mikael Latvanen.

– Ollaan suunniteltu vähän omankin mielenkiinnon mukaan, että halutaanko jotain leikkejä vai enemmän pelejä, joihin voi mennä itsekin mukaan, Hyttinen kertoo.

Latvasen mielestä on kivaa ohjata muita ja kertoa, mitä pitää tehdä.

– Pääsee vähän niin kuin itsekin kokeilemaan jotain uusia pelejä, Hyttinen lisää.

Pulkat ja minisukset suosiossa

Vanhemmat oppilaat näyttävät viihtyvän jutteluringeissä. Monet kuitenkin liikkuvat, esimerkiksi potkivat jalkapalloa hangessa tai laskevat pihan pikkumäkiä minisuksilla.

Peleissä ja leikeissä tarvittavia välineitä saa käyttöön alakerran välituntilainaamosta, jossa kaikki lainaukset kirjataan. Välineitä hukkuu järjestelyn ansiosta entistä harvemmin.

– Tosi isossa suosiossa ovat olleet pulkat, joilla vedetään kavereita ympäri pihaa. Pienet ovat tainneet hiihtääkin, Saarni sanoo.

Esko eli ei saa kiusata ollenkaan

Jyrängön koulussa on käytössä periaate ESKO eli "ei saa kiusata ollenkaan".

– Oppilas keksi sille tällaisen nimen, Saarni mainitsee.

Aamuvälitunnin aikana näkyy silti ainakin pari nujakkaa, joihin opettaja menee väliin.

– Enemmän se on jotain läppää. Ei me olla oikeastaan nähty kiusaamista, koska ei täällä hirveästi ole sitä, Eetu Hyttinen ja Mikael Latvanen tietävät.

Kioski palvelee luokkatilassa

Launeen koulussa keskiviikkona kioskia pitäneet Martta Haapamäki ja Saga Salenius olisivat mieluiten tavallisessa koulussa eivätkä parakeissa. ”Ei ole tiloja, joissa saisi välkillä olla”, Haapamäki valittelee. Kuva: Katja Luoma

Lahdessa Launeen parakkikoulussa kello pärähtää soimaan täsmällisesti kello 11.50 niin sanotun pitkän välitunnin merkiksi.

Aikaa ei ole hukattavaksi, ja siksi koulunuorisotyöntekijä Toni Ovaskainen rientää avaamaan yläkoululaisille pihan keskiparakissa olevan välituntitilan.

– Heti 12.15 pulpetit ja kaikki pitää laittaa takaisin ja tämä on taas opetuskäytössä, nuoriso-ohjaaja kertoo kioskiksi muutetussa luokassa.

Pöydän takana pitkää jonoa karkinnälkäisiä oppilaita palvelevat tukarit eli tukioppilaat Saga Salenius ja Martta Haapamäki, molemmat kasiluokkalaisia. Noin 15 tukioppilaan pyörittämä kioski on auki keskiviikkoisin.

– Vähän raskasta työtä, mutta ei tämä niin kauan kestä, toteaa Salenius, 14.

Ovaskainen toi pelit välitunnille

”Nuuskajuttuja ja roskaamista on ollut, mutta ei sen enempää”, koulunuorisotyöntekijä Toni Ovaskainen kertoo välituntitilaksi muuttuvassa luokassa. Tilassa pääsee välituntisin myös pelaamaan pleikkaa. Kuva: Katja Luoma

Ovaskaisen mukaan makeita tarjoavan kioskin pito jakaa mielipiteitä opettajissa.

– Mutta nuoret ovat halunneet tämän, niin me olemme tehneet sen, hän sanoo.

Ovaskainen on ollut Launeen alueella nuoriso-ohjaajana seitsemisen vuotta ja Launeen koulussa täysipäiväisesti tämän lukuvuoden alusta.

Siinä ajassa hän on tuonut välituntitilan toiseen luokkaan muun muassa PlayStationin, jolla NHL:ää ja Fifaa pääsee pelaamaan isolta skriiniltä.

– Meillä on täällä välitunneilla bingoa, Kahoot-tietovisaa, Kuumaa perunaa ja kaikkea, mitä tukarit keksivätkään. Ne ovat heidän ideoitaan, enkä ole lähtenyt heille mitään valmiiksi tarjoamaan, Ovaskainen sanoo.

"Ei täällä kukaan tee mitään"

Launeen koulun alakoulussa oppilaskunnan hallituslaiset voivat nykyään pukeutua kaveriliiviin. Välkkäkaveritoiminta on alkanut vasta hiljattain, ja ideana on, että kaikki voivat tulla juttelemaan liiviin pukeutuneelle ja pyytämään tätä esimerkiksi pelaamaan palloa. Kuvassa liivit päällä ovat viidesluokkalaiset Siiri Varis, 11, ja Valja Chausova, 11. Kuva: Katja Luoma

Launeen koulun ysiluokkalainen kertoo, että hän ei tee välituntisin mitään, mutta hengailee välituntitilassa, jos lukittuun tilaan joskus sattuu pääsemään.

– Ei täällä varmaan kukaan tee välitunnilla oikein mitään, odottaa vaan, että pääsee sisään, Valtteri Ryytty, 15, raportoi.

Ovaskainen myöntää, että tilapäinen ja vain nuorisotyöntekijän paikalla ollessa avonainen välituntitila on hankala.

Ei täällä varmaan kukaan tee välitunnilla oikein mitään. Launeen koulun oppilas Valtteri Ryytty

– Parakit ovat vähän erilainen ympäristö tehdä tätä välituntitoimintaa, kun ei ole tiloja. Ulkona pystyy jotakin tekemään, mutta sisätilat ovat rajattuja, Ovaskainen sanoo.

Henkireikänä tilanahtaudessa päivystää kuitenkin välituntiparakin aina auki olevan osan kahviautomaatti, joka tarjoaa tuotteitaan 50 sentin hintaan.

– Monesti nuoret eivät tarvitse muuta kuin että saavat tästä kahvikupposen ja menevät istumaan kännykän kanssa tuonne, Ovaskainen osoittaa.

Helpotusta syksyllä 2020

Launeen koululla on erikoiskeskiviikko. Kuva: Pertti Louhelainen

Ainakin yläkoulun nuorimmille eli nykyisille seiskaluokkalaisille on luvassa lopulta helpotusta välitunneillekin.

Launeen koulun on tarkoitus siirtyä parakeista rakenteilla olevaan Launeen monitoimitaloon ensi vuoden syksyllä.

– Me menemme koko ajan monitoimitaloa kohti. Siellä on sitten nuorisopalveluilla oma tila. Ei tarvitse olla aina opetuksen tiellä, Ovaskainen sanoo.

Tuomas Haakana
tuomas.haakana@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi