Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Ministeri Virolainen patistelee suomalaisia myös eurovaaliuurnille – "Pitäisin huonona signaalina sitä, jos suomalaiset eivät vaalipäivänä menisi äänestämään"

Lahdessa Future of Europe -konferenssissa puhunut ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen kuvailee sekavaa Brexit-tilannetta "ihan mahdottomaksi". "Pallo on nyt Britannialla. Heidän pitää kertoa, mitä he haluavat."

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen (kok.) vieraili torstaina Lahdessa järjestetyssä Future of Europe -konferenssissa. Kuva: Mirja Hussain

Toukokuussa pidettävät eurovaalit eivät saa jäädä huhtikuussa järjestettävien eduskuntavaalien varjoon, sanoo torstaina Lahdessa järjestettyyn Future of Europe -konferenssiin osallistunut ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen (kok.).

Hän toivoo, että mahdollisimman suuri osa suomalaisista haluaa käydä äänestämässä myös EU-vaaleissa. Edellisissä eurovaaleissa suomalaisista äänioikeutetuista äänestämässä kävi alle 40 prosenttia.

– Pitäisin huonona signaalina sitä, jos suomalaiset, jotka pitävät itseään myös EU:n kansalaisina, eivät kuitenkaan vaalipäivänä menisi äänestämään.

Virolaisen mukaan poliitikoilla on vastuu herättää kansalaisten kiinnostus myös EU-asioista. Hän kuitenkin toivoo, ettei keskustelu pyöri vain yksittäisten teemojen, kuten maahanmuuton ympärillä.

– Pidän kovin murheellisena, jos vaaleissa puhutaan vain yhdestä yksittäisestä kysymyksestä. Monesti ne teemat, jotka saavat isot kansanjoukot liikkeelle, liittyvät valitettavasti pelkoihin ja uhkakuviin. Meillä pitää olla malttia katsoa pidemmälle ja isoa kuvaa.

Vaikka Virolainen sanookin olevansa huolestunut suomalaisten passiivisuudesta EU-asioita kohtaan, on hänen mukaansa tunnelin päässä valoa. Hänen arvionsa mukaan nuoremmat sukupolvet ymmärtävät EU:n merkityksen paremmin kuin varttuneemmat ikäluokat.

– Nuorille EU on enemmän arkipäivää. Nuoret ovat syntyneet maailmankansalaisiksi ja eurooppalaisuus on heille tärkeä identiteettitekijä.

Ministeri Anne-Mari Virolainen kuvaa sekavaa Brexit-tilannetta "ihan mahdottomaksi". "Pallo on nyt Britannialla. Heidän pitää kertoa, mitä he haluavat". Kuva: Mirja Hussain

Virolainen Brexitistä: "Tilanne on ihan mahdoton"

EU:ta haastetaan sekä ulkoa että sisältä, Virolainen sanoo. Esimerkkeinä hän mainitsee maailmanpolitiikkaa heiluttavat Yhdysvaltojen ja Kiinan kireät välit ja sekavassa vaiheessa olevan Brexit-prosessin.

Eri arvioiden mukaan sisäiset EU:n jännitteet voivat entisestään lisääntyä kevään eurovaalien jälkeen, jos ennustettu oikeistopopulistien ja äärioikeistolaisten massiivinen vaalivoitto toteutuu.

Se on uhka siinä vaiheessa, jos sellainen porukka saa vaa'ankieliaseman. Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen oikeistopopulistien noususta

– Se on uhka siinä vaiheessa, jos sellainen porukka saa vaa'ankieliaseman, niin kuin näimme vastikään Ruotsissa, jossa hallituksen muodostaminen oli erittäin hankalaa.

EU:n toiminnan kannalta on murheellista, jos yhden asian liikkeet vahvistuvat kovin paljon, Virolainen sanoo.

– Monimutkaisiin kysymyksiin ei ole antaa yksinkertaisia vastauksia. Tai jos niin tehdään, silloin olemme itsellemme epärehellisiä.

Britanniassa monimutkaiseen kysymykseen haettiin kansalta yksinkertainen vastaus. Nyt, vain pari kuukautta ennen Brexitin määräaikaa, tilanne vaikuttaa olevan enemmän solmussa kuin missään vaiheessa aiemmin.

– Tilanne on ihan mahdoton. EU:n ja Britannian välinen erosopimus on laillisesti sitova ja sovittu, eikä EU sitä avaa. Brittihallitus on hyväksynyt sopimuksen, mutta brittiparlamentti ei sitä hyväksy. Parlamentista ei löydy enemmistöä muillekaan vaihtoehdoille. Tässä on kyse ennen kaikkea kyse brittien sisäpolitiikasta. Pallo on nyt Britannialla. Heidän pitää kertoa, mitä he haluavat.

Brexitistä on Virolaisen mukaan vaikea löytää mitään hyvää. Muiden EU-maiden yhtenäisyydestä Brexit-kaaoksen keskellä hän kuitenkin vaikuttaa olevan mielissään.

– Suhteessa britteihin ei ole tapahtunut mitään lipeämistä.

Ei eurovaaliehdokkuudelle

Virolainen puhuu EU:sta kovin intohimoisesti, muttei silti aio itse lähteä ehdolle eurovaaleissa. Hän hakee jatkokautta eduskuntaan Varsinais-Suomen vaalipiiristä. Ehdokkuus molemmissa vaaleissa olisi mahdollista, muttei Virolaisen tapauksessa.

– Ei eurovaalit ole vaihtoehto minulle. Kaikkea ei voi haluta tai varsinkaan saada.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi