Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Launeen päiväkodissa ovat oireilleet lapset ja henkilökunta – nenäverenvuotoa, iho-oireita, migreeniä

Launeen päiväkodin rakennusta on tutkittu tälläkin viikolla. Oireilevien lasten vanhempien pitäisi malttaa odottaa maaliskuuhun asti, ennen kuin toimia on mahdollisesti luvassa.

Lahden Tapparakadulla sijaitsevan päiväkodin tunkkaisen alakerran käyttöä on nyt vältetty. Kuva: Anssi Hietamaa

Launeen päiväkodissa Lahdessa tutkitaan parhaillaan rakennuksen kuntoa ja korjaustarvetta. Loppusyksystä alkaneen työn tarkoitus on selvittää myös sitä, miksi päiväkodin lapset ja henkilökunta ovat saaneet sisäilmaongelmiin viittaavia oireita.

Päiväkodinjohtaja Satu Kykkänen alkoi havaita talossa oireilua viime kesän jälkeen ja ilmoitti siitä eteenpäin. Suurin osa oireista on liittynyt hengitysteihin, mutta joillakin on ollut myös nenäverenvuotoa, iho-oireita ja migreeniä.

– Suurin osa lapsista ei oireile, mutta on myös niitä, jotka oireilevat paljon ja eri tavoilla. Sama koskee henkilökuntaa, Kykkänen kertoo.

Vuonna 1956 valmistuneen rakennuksen korjaustarveselvityksen ja sen tulosten arvioidaan valmistuvan maaliskuussa. Sen jälkeen toimista päättävät kaupungin tilakeskus ja terveysvalvonta.

– Tilojen käytettävyys arvioidaan, kun tutkimukset ovat valmiit. Siinä kohtaa terveysvalvonta on isossa roolissa, sanoo tilakeskuksen sisäilma-asiantuntija Jussi Hietala.

Vanhemmat vaativat väistötilaa

Osa lasten vanhemmista vaatii ripeitä toimia, muiden muassa Hanna Kolari, jonka kaksi lasta on oireillut päiväkodissa.

Sittemmin kouluun siirtynyt lapsi sai päiväkodissa oireita jo vuoden 2017 syksyllä. Vielä hoidossa oleva nuorempi lapsi on kärsinyt syksystä asti voimakkaasta väsymyksestä ja flunssan oireista.

– On ihottumaa ja älytöntä väsymistä, eikä mikään unen määrä enää riitä, Kolari listaa.

Hänen mukaansa muilla päiväkodin lapsilla on ollut myös kuumeilua, nenäverenvuotoa, päänsärkyä, yskää ja niveloireita.

Kolarin mielestä lasten pitäisikin päästä väistötiloihin mahdollisimman nopeasti.

– Sen tiedän, että niitä ei tällaisella aikataululla pystytä järjestämään. Jos mietitään Kerinkallion päiväkodinkin tilannetta, siellä väistötilat vasta valmistuvat. Se on pitkä prosessi, kun tiloja ei ole vapaana, huomauttaa päiväkodinjohtaja Kykkänen.

"Täytön pitää olla tietyllä tasolla"

Kolari kertoo vanhempien olleen huolissaan erityisesti siitä, että vaikka päiväkodista poistui syksyllä muutama lapsi, joista osa terveysperusteella, tilalle on otettu uusia hoidettavia.

– Siihen asti kunnes tiloista saadaan selvyys, jatketaan entiseen malliin. Kaupungillahan on täyttö- ja käyttöprosenttiseurannat. Täytön pitää olla tietyllä tasolla, sanoo Kykkänen.

Samaa kertaa kaupungin päivähoitojohtaja Mika Harju.

– Niin kauan kun ei tiedetä, minkälaisia ja kuinka laajoja mahdolliset ongelmat ovat, on tarkoitus, että tiloja pystytään käyttämään. Jos terveysvalvonta ottaa sen kannan, että sieltä pitäisi esimerkiksi jättää pois osia, siirrot ja muut sellaiset käydään läpi, Harju sanoo.

– Tietysti selvitetään ja seurataan tilannetta, mutta kuntotutkimus ja terveysvalvonnan lausunto on se, minkä mukaan toimitaan, hän teroittaa.

Oireita myös johtajalla

Rakennuksessa itsekin oireillut Kykkänen kertoo ymmärtävänsä vanhempien huolen erittäin hyvin.

– Minäkin olisin yhtä huolissani äitinä ja isänä. Toivon kuitenkin, että vanhemmat ymmärtävät tulosten valmistuvan lopulta. Tässä kohtaa kukaan ei pysty tekemään asian eteen yhtään enempää.

Oireiden mahdolliseksi lähteeksi on epäilty ainakin rakennuksen alakertaa, jossa ilma tuntuu tunkkaiselta.

Kykkänen onkin linjannut, että alakerran jumppasalissa ei oleskella enää puolta tuntia pidempään, vaan jumppavälineet tuodaan ylös.

– Tein päätöksen vähän ennen vuodenvaihdetta. Kun alakertaan ei ole pakko mennä, sinne menemistä pitäisi mielestäni välttää.

Tuomas Haakana
tuomas.haakana@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi