Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Perhe voi säästää satoja euroja päivähoitomaksuissa valtion tukemassa kokeilussa – opetusministeri ihmettelee, miksi Päijät-Hämeestä ei ole tullut hakemuksia

Vain Lahti on ilmoittanut hakevansa 5-vuotiaiden maksuttomaan varhaiskasvatuskokeiluun. Kärkölä päättää hakemisesta torstaina, haku päättyy perjantaina.

Lahti hakee mukaan 5-vuotiaiden maksuttomaan varhaiskasvatuskokeiluun. Varhaiskasvatuksen tiedetään kehittävän esimerkiksi lapsen kielellisiä kykyjä ja kaveritaitoja. Moniin päiväkoteihin saa viedä rakkaan pehmolelun, josta kerrotaan ryhmässä muille tai ainakin kaverille. Kuva: Mirja Hussain

Viidennes viisivuotiaista, lähes 14 000 lasta, aloitti viime syksynä maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeilun, mutta mukana ei ole yhtään lasta Päijät-Hämeestä. Varhaiskasvatuksen maksuttomuuskokeilua on tarkoitus jatkaa vuosina 2019–2020, eivätkä Päijät-Hämeen kunnat Lahtea lukuun ottamatta ole hakeneet tällekään kierrokselle – ainakaan toistaiseksi. Kunnat voivat hakea mukaan perjantaihin 25. tammikuuta asti.

Kokeilussa opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämä avustus kattaa 40 prosenttia saamatta jääneistä varhaiskasvatuksen maksuista. Valtion rahoitusosuus on kaksinkertaistettu aiemmasta 20 prosentista.

– Haluan kannustaa Päijät-Hämeen kuntia vielä viime hetkellä mukaan kokeiluun. Maakunnan tavoitteena on koulutustason nostaminen, ja tasa-arvon lisääminen lähtee jo päiväkodista. Kotimaisten ja kansainvälisten tutkimusten mukaan varhaiskasvatus tasoittaa lasten kotitaustasta johtuvia keskinäisiä eroja. Tämä taas ehkäisee syrjäytymistä ja kalliita korjaavia palvelukustannuksia myöhemmin lapsen elämässä, sanoo opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen.

Hänen mielestään kokeiluun hakeutuminen on samalla kunnille mahdollisuus profiloitua lapsiystävällisinä asuinpaikkoina.

– Kun lasten vähenevästä määrästä ollaan huolissaan, kokeilu on yksi tapa sanoa, että tervetuloa meille! Jo kokeilussa mukana olevien kuntien vanhemmilta on tullut paljon kiitosta siitä, että tällainen mahdollisuus tarjotaan.

Esimerkiksi kokeilussa mukana olevassa Harjavallassa keskivertoperhe hyötyy yli tuhat euroa vuodessa, noin 110 euroa kuussa, kertoo Satakunnan Kansa.

Viralliset tiedot kokeilun hyödyistä ja kehittämisen paikoista saadaan kokeilun päätyttyä vuoden 2020 jälkeen.

Lahti kattaa kustannukset lisätalousarviolla

ESS uutisoi Lahden hausta jo viime vuoden puolella: ”Hakemisen perusteluina ovat myös Lahden sosioekonominen tila, kaupungin työttömyysaste ja vain perusasteen koulutuksen suorittaneiden osuus aikuisväestöstä”, kommentoi Lahden päivähoitojohtaja Mika Harju. Lahdessa varhaiskasvatuksen kokeilusta aiheutuvat lisäkulut katetaan myöhemmin lisätalousarviolla toteutuneiden kustannusten mukaan. Lisämäärärahan tarve tälle vuodelle on arvioitu 545 000 euron suuruiseksi.

Lahdessa valtuusto hyväksyi maanantaina maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeilua koskevan ponnen. Sen mukaan sivistyslautakunnan toivotaan harkitsevan kokeiluun lähtemistä uudelleen, jos varhaiskasvatuksen jonotilanne ei kevään aikana parane. Valtuusto toivoo myös, että kaikilla pitäisi olla yhdenvertainen mahdollisuus osallistua kokeiluun.

Lue myös: Varhaiskasvatuksella parempaan peruskouluun
 

Myös Kärkölä harkitsee hakemista. Päätös venyy viime metreille.

– Kärkölässä on tehty selvitys kokeilun vaikutuksista ja sitä käsitellään sivistys- ja hyvinvointilautakunnan kokouksessa torstaina 24. tammikuuta. Jos lautakunta päättää, että kokeilua haetaan, hakemus tehdään kokousta seuraavana päivänä, kertoo Kärkölän varhaiskasvatuksen johtaja Kaija Lindén.

Heinola: valtion tuki ei riitä, Hollola samaa mieltä

Heinolassa ei ole haettu kokeiluun. Kaupungin varhaiskasvatusjohtaja Päivi Salminen kertoo, että syynä on asiakasmaksutuottojen pieneneminen noin neljäsosalla viime vuoden aikana.

– Valtion maksama tuki kunnalle ei kompensoi kunnan maksutuottojen vähenemistä, Salminen sanoo.

Hollolassa ollaan samoilla linjoilla. Orimattilassa kokeilusta puhuttiin, mutta varhaiskasvatusjohtaja Miia Kempin mukaan kaupungilla on tällä hetkellä meneillään ja käynnistymässä monta kehittämishanketta, kuten palveluverkko ja palveluseteliselvitykset, eikä sillä siksi ole mahdollisuutta aloittaa uutta.

Sanni Grahn-Laasonen sanoo ymmärtävänsä, että pääsyy olla hakematta mukaan kokeiluun on raha.

– Mutta kokeilussa on kysymys lasten edusta ja erilaisten ongelmien ennaltaehkäisystä. Tutkimukset kertovat, että laadukkaasti toteutettu varhaiskasvatus vaikuttaa myönteisesti lapsen kehitykseen, hän sanoo.

Hän jatkaa, että vanhempien ei kannata olla huolissaan siitä, että pienet lapset joutuisivat turhan koville päiväkodissa.

– 5-vuotiaiden varhaiskasvatus toteutetaan ikäkaudelle sopivalla tavalla, leikin varjolla. Varhaiskasvatus kehittää esimerkiksi lapsen kaveritaitoja ja kielellisiä valmiuksia.

Säästöpaineet pudottivat kokeilun listalta

Viime hakukierroksella valtion avustus myönnettiin kaikille mukaan hakeneille kunnille. 5-vuotiaiden maksuttoman 20 viikkotunnin varhaiskasvatuksen kokeilu käynnistyi 19 kunnassa. Mukana kokeilussa ovat Harjavallan ohella muun muassa Helsinki, Turku, Mäntyharju, Kotka, Forssa ja Oulu.

Noin 140 000 asukkaan Jyväskylä pyrki ensin mukaan kokeiluun, mutta perui sitten hakemuksensa. Jyväskylän kaupunki tiedotti viime vuonna, että maksuttomuuskokeilun kustannusvaikutus olisi ollut alustavan arvion mukaan vuonna 2018 noin 400 000 euroa ja tänä vuonna noin 700 000 euroa.

Espoon piti hakea mukaan kokeiluun, mutta säästöpaineiden vuoksi siitä luovuttiin. Maksuttomuuden ennustettiin lisäävän Espoon varhaiskasvatuksen lapsimäärää 300 lapsella, mikä oli kaupungille liikaa.

Yli 7 000 asukkaan Harjavallassa kokeilun kustannukset ovat noin 30 000 euroa. Grahn-Laasosen käsityksen mukaan useimmat kokeilussa mukana olleet kunnat ovat päättäneet hakea jatkoa.

Muissa Pohjoismaissa enemmän lapsia päivähoidossa

Tarvetta viisivuotiaiden päivähoidolle on. Vuoden 2017 lopussa varhaiskasvatukseen osallistui 86 prosenttia 5-vuotiaista suomalaislapsista. Grahn-Laasosen mukaan prosenttiluku on kuitenkin kaukana muista Pohjoismaista, joissa luku on lähempänä sataa kuin yhdeksääkymmentä. Yksi kokeilun tavoitteista onkin nostaa viisivuotiaiden osallistumista varhaiskasvatukseen. Opetusministeri sanoo, että kokeilu pohjustaa kaksivuotisen esiopetuksen lanseerausta, jonka Grahn-Laasonen toivoo näkevänsä jo seuraavassa hallitusohjelmassa.

Maksuton kokeilu

Toinen haku

Erityisavustus kunnille. Alkaa 1.8.2019 ja päättyy 31.7.2020.

Yksityiset varhaiskasvatuspalvelujen tuottajat voivat olla kokeilussa mukana sopimalla asiasta kunnan kanssa.

Maksutonta opetusta tarjotaan neljä tuntia päivässä, 20 tuntia viikossa.

Kokeiluun käytetään 10 miljoonaa euroa valtion rahoitusta, 2-osan osuus on 5 miljoonaa. Avustus on harkinnanvarainen.

Hakuaika alkoi 14.11.2018 ja päättyy 25.1.2019. Päätökset pyritään tekemään huhtikuussa 2019.

Viime hakukierroksella valtion avustus myönnettiin kaikille mukaan hakeneille kunnille. Kokeilu käynnistyi 19 kunnassa. Mukana ovat muun muassa Helsinki, Turku, Mäntyharju, Kotka, Forssa ja Oulu.

Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi