Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahden päivähoitojonossa on tällä hetkellä noin 200 hakemusta – "Tyhjiä paikkoja ei ole"

Päivähoitoryhmät ovat täynnä, vaikka alle kouluikäisten määrä on pienentynyt.

Kaisa Kari jakaa lapsille pinaattikeittoa Möysän päiväkodissa. Kuva: Sami Lettojärvi

Lahdessa on vajetta erityisesti pienten lasten päivähoitopaikoista. Kaupungin päiväkodit ovat täynnä, ja entistä useampi lapsi on hoidossa yksityisessä päiväkodissa.

– Yksityisen osuus on kasvanut viime keväästä huomattavasti. Kysyntää on ohjautunut palvelusetelipäiväkoteihin. Muuten on täytetty kunnalliselta puolelta vapautuneita paikkoja. Tammikuussa on perustettu lisäryhmiä, Lahden päivähoitojohtaja Mika Harju kertoo.

Syksyllä kaupungin päivähoitojonossa oli noin 300 lasta. Valtuusto osoitti joulukuun talousarviokäsittelyn yhteydessä miljoonan euron lisämäärärahan jonon purkamiseen.

Harjun mukaan jonossa on nyt parisataa hakemusta. Tilanteen odotetaan helpottavan kevään ja kesän aikana.

Lisää paikkoja

Maaliskuussa on tulossa Kerinkallion päiväkodin väistötilojen yhteyteen sata paikkaa lisää. Kesällä vapautuu noin sata paikkaa, kun esiopetusryhmiä siirretään päiväkodeista kouluihin.

– Lisäksi elokuussa on aloittamassa kaksi uutta yksityistä päiväkotia. Vuodenvaihteessa aloitti yksi yksityinen päiväkoti ja kaksi ryhmäperhepäiväkotia, Harju kertoo.

Yksityisessä varhaiskasvatuksessa olevien lasten määrä on kasvanut Lahdessa muutamassa vuodessa 500:lla.

– Tyhjiä paikkoja ei ole. Sellainen tuntuma on, että kysyntä on lisääntynyt, päiväkodinjohtaja Katja Ståhl Taidepäiväkoti Satakielestä toteaa.

Sisarukset samaan päiväkotiin?

Kaupungin ylläpitämässä Möysän päiväkodissa ryhmät ovat täynnä. Eteiseen on ripustettu kuivumaan talvihaalareita, joita roikkuu oviaukossakin.

Elina Niemimäki saapuu hakemaan 2,5-vuotiasta Veikko-poikaansa, joka on puolipäivähoidossa.

– Kun Veikko aloitti puolitoista vuotta sitten lokakuussa, hän sai paikan vasta viikkoa ennen, Niemimäki kertoo.

Elina Niemimäki haki Veikko-poikansa Möysän päiväkodista. Myös kahdeksan kuukauden ikäinen Hugo tarvitsee kohta hoitopaikan. Kuva: Sami Lettojärvi

Hoitopaikka järjestyi kilometrin päästä kotoa.

– Emme saaneet paikkaa sieltä mistä haimme, mutta tämäkin on lähellä. Päiväkoti on ollut tosi kiva, ja olemme olleet tyytyväisiä. Itse käyn Helsingissä töissä enkä oikein pysty käyttämään enempää aikaa viemisiin ja hakuihin.

Niemimäellä on mukanaan kahdeksan kuukauden ikäinen Hugo-poika, jolle tarvitaan pian hoitopaikka.

– Tarkoitus olisi, että menisin töihin elokuun alussa. Toivotaan, että saadaan lapset samaan paikkaan.

Määräaikaisia paikkoja

Päivähoidon tilanteesta on keskusteltu esimerkiksi Lahden alueen vanhempien Facebook-ryhmässä. Vanhemmat kertovat, että kaupunki on tarjonnut kuukauden määräaikaista hoitopaikkaa.

– Lapsi olisi ollut ylimääräisenä ryhmässä. Kolme-neljä muuta äitiä kertoi, että heillekin oli tarjottu määräaikaista paikkaa, kertoo Jenni, joka haluaa esiintyä jutussa pelkällä etunimellään.

Perhe oli hakenut hoitopaikkaa yli neljä kuukautta ennen hoidon tarvetta. Kaupungin tarjoamaa määräaikaista paikkaa perhe ei lopulta ottanut vastaan.

Tyhjiä paikkoja ei ole. Päiväkodinjohtaja Katja Ståhl

– Olimme onneksi tehneet ennakkovarauksen yksityiseen Käpälämäen päiväkotiin, joka tammikuussa aloittaa toimintansa. Ennen ennakkovarausta olimme soitelleet muihin yksityisiin päiväkoteihin, joissa pienten ryhmissä oli ihan täyttä. Sanottiin, että todennäköisesti paikkoja ei vapaudu koko keväänä.

Mika Harjun mukaan määräaikaisia paikkoja joudutaan tarjoamaan ennen lisäpaikkojen järjestymistä.

– Tarkoitus on, että lapset siirtyvät, kun Kerinkallioon tulee lisäkapasiteettia.

Haku käynnissä

Elokuussa vapautuvia päivähoitopaikkoja haetaan sähköisesti haussa, joka päättyy torstaina 24. tammikuuta.

Lisäksi varhaiskasvatuspaikkaa voi hakea ympäri vuoden vähintään neljä kuukautta ennen hoidon tarvetta. Jos kuitenkin kyse on ennakoimattomasta opiskelun tai työnteon aloittamisesta, hakemus on tehtävä viimeistään kaksi viikkoa ennen hoidon tarvetta.

– Kun ryhmät alkavat olla täynnä, valitettavasti toivepaikkaa ei aina pystytä toteuttamaan. Se korostuu sisarusten osalta. Toki pyrimme saamaan sisarukset samaan paikkaan, mutta aina ei ole varmaa, toteutuuko se, Harju kertoo.

Lue myös: Alle kouluikäisten kerhot muutettiin maksuttomiksi Lahdessa – lakkautusuhka haihtui, kerhoissa vielä tilaa
 

Päivähoitojohtaja myöntää, että kuljettamisessa voi tulla hankalia tilanteita, jos julkisen liikenteen yhteydet kodin ja hoitopaikan välillä ovat huonot.

– Esimerkiksi Mukkulan ja Ahtialan suuntien välillä on ollut hankaluuksia.

Valtuuston osoittama lisämiljoona käytetään osin kunnallisiin lisäryhmiin ja osin yksityisen hoidon tukeen.

– Täytyy katsoa, mihin se riittää, ja laskea sitten tarkempi kustannusvaikutus, Harju toteaa.

Alle kouluikäisten määrä pienentynyt

Lahdessa on noin 7 900 alle kouluikäistä lasta, mikä on nelisensataa vähemmän kuin vuonna 2015. Kunnallisessa varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa on noin 3 900 lasta, yksityisessä varhaiskasvatuksessa 1 300 ja kotihoidon tuella 1 700 lasta.

Lahden tavoitteena on nostaa varhaiskasvatukseen osallistuvien lasten osuutta. Kaupunki haluaa mukaan kokeiluun, joka mahdollistaa maksuttoman 20 viikkotunnin varhaiskasvatuksen viisivuotiaille. Edellytyksenä on 545 000 euron lisämääräraha varhaiskasvatuspalveluille. Kokeilusta aiheutuvat lisäkulut katetaan myöhemmin lisätalousarviolla.

Tavoitteena on, että muutaman vuoden päästä lähes kolmannes Lahden varhaiskasvatuksesta järjestettäisiin yksityisellä puolella.

– Joulukuussa yksityisen hoidon osuus oli 25 prosenttia, päivähoitojohtaja Mika Harju kertoo.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi