Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Miten Päijät-Hämeen keskussairaalan rakentaminen vaikuttaa hoitojen hintoihin?

PHKS:n lähistöllä asuvat saivat tilaisuuden tentata yhtymän päättäjiä.

Havainnekuva Päijät-Hämeen keskussairaalan uudisrakennuksesta valmiina. Pääsisäänkäynti keskimmäisessä osassa. Sairaalaan on myös esteetön pääsy.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä järjesti kuluneella viikolla asukasillan keskussairaalan alueen asukkaille sairaalan tulevasta uudisrakentamisesta ja sen vaikutuksista. Ohessa yleisötilaisuudessa esiin nousseita kysymyksiä ja vastauksia, vastaajina Päijät-Hämeen keskussairaalan asiantuntijat ja johtajat.

Miten vältetään kosteusvauriot betonirakennuksen rakentamisen aikana, projektipäällikkö Raimo Serkelä?

Materiaalivalinnoilla, yksityiskohtaisella suunnittelulla ja sääsuojauksella. Meillä on kosteustekninen asiantuntija ohjaamassa suunnittelua ja valvomassa toteutusta. Kun rakennuksen runko on saatu pystyyn, kriittiset rakennusosat sääsuojataan kuivumisen varmistamiseksi.

Uudisrakennus on pääsäätöisesti paikallavalettua betonia, ulkoseinissä käytetään betonielementtejä.

Hankitaanko sairaalaan robotiikkaa? Leikkauksia tehdään jo etänä, sairaalan johtaja ja kirurgi Jarkko Lehtonen?

Tässä suunnitteluvaiheessa leikkausrobotteja ei ole tarkoitus hankkia. Niiden hankintahinta ja ylläpitokulut huoltoineen ovat vielä tällä hetkellä todella kalliita. Jos robottien hinnat ja ylläpitokulut olennaisesti laskevat, asiaa harkitaan uudestaan.

Sairaalassamme tehdään hyvin paljon tähystysleikkauksia, eikä ole todettu merkittävää eroa tai hyötyä robotin käytöstä näissä leikkauksissa.

Mikä vaikutus uudisrakentamisen kustannuksilla (noin 127 miljoonaa euroa) on hoitojen hintoihin, toimialajohtaja Juhani Sand?

Se selviää kun urakka on valmis. Mutta jos urakkaa ei tehdä, tulee erikoissairaanhoito nykyistä kalliimmaksi. Jokaiselle jäsenkunnalle tulee kuluja, mutta jotkut hoidot voivat kallistua ja jotkut muuttuvat edullisemmiksi. Haemme taloudellisia ratkaisuja.

Miten sote-uudistus vaikuttaa uudisrakennuksen toteutukseen, Juhani Sand?

Hanke on suunniteltu siten, että sen lopputulema sopii kumpaankin maailmaan, nykyiseen ja sote-muutoksen jälkeiseen. Jos sote-uudistus tapahtuu, olemme varautuneet siihen – väestönkasvuun ja liikkuvuuden lisääntymiseen maakuntien välillä. Uusia toimijoita tulee, mutta tiettyjä asioita keskitetään edelleen joka tapauksessa tänne Päijät-Hämeen keskussairaalaan.

Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi