Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Kärpäsen koulun viidesluokkalaiset järjestivät vaalipaneelin, jossa ei kinattu: "Ajattelin, että he olisivat edes jostain eri mieltä"

Neljä viidesluokkalaista poikaa järjesti vaalipaneelin osana kouluprojektia. "Heillä oli homma hanskassa. Erinomaisen hieno suoritus", kehui opettaja.

Matias Leminen johti keskustelua varmoin ottein torstaina Kärpäsen koululla järjestetyssä vaalipaneelissa. Kuva: Katja Luoma

Ei päälle puhumista, ei huutamista, ei kinaamista, ei koukeroista kieltä. Sellainenkin voi poliitikkojen vaalipaneeli olla.

Kärpäsen koululla torstaina järjestetty paneeli jää varmasti osallistujiensa mieleen yhtenä vaalikamppailun rakentavimpana ja maltillisimpana vaalikeskusteluna, vaikka toki aikaa sopuisille ja maltillisille keskusteluille on vielä reilusti. Eduskuntavaaleihin vielä liki kolme kuukautta.

Vaikka keskustelu oli sopuisa, se ei ollut tylsä. Siitä kiitos kuuluu keskustelun järjestäjille, neljälle Kärpäsen koulun viidesluokkalaiselle.

Poliitikot poikajoukon tentattavana

Vaalipaneeliin osallistuivat Hämeen kansanedustajaehdokkaista Milla Bruneau (kok.), Tiina Edelman (vihr.), Sonja Falk (kd.), Saija Granlund (ps.), Marju Markkanen (sd.) ja Martti Talja (kesk.). Vaikka poliittisten ideologioiden värikartta oli laaja, ei erimielisyyttä keskustelijoiden välille saatu juuri lainkaan.

– Ajattelin etukäteen, että he olisivat edes jostain eri mieltä, sanoi vaalipaneelin järjestämiseen osallistunut Elias Frilander keskustelun päätyttyä.

Frilander, Bastiaan van Oosten, Matias Leminen ja Emil Kuparinen ovat Kärpäsen koulun viidesluokkalaisia ja torstaisen vaalipaneelin järjestäjiä. Vaalipaneeli oli osa ympäristöopin vaikuttamisen projektia.

Opettaja Lea Smolander oli vaalipaneelin jälkeen ylpeä oppilaistaan.

– Heillä oli homma hanskassa. Erinomaisen hieno suoritus.

Smolanderin mukaan tärkein oppi vaalipaneelin järjestäjille tuli projektin hallinnasta.

– He vastasivat koko kokonaisuudesta. Pojat lähtivät viemään tätä alusta asti reippaasti eteenpäin.

Smolanderin mukaan osallistujien saaminen paneeliin oli helppoa.

– Olisiko viidesluokkalaisen poikaköörin kutsusta voinut edes kieltäytyä?

"Ihan hyvin sain nukuttua, vaikka vähän jännittikin"

Baastian van Oosten, Emil Kuparinen ja Matias Leminen keskustelivat vaalipaneelista opettajansa Lea Smolanderin kanssa. Kuva: Katja Luoma

Vaalipaneelin juontanut Leminen ehti jännittää torstaista projektin huipennusta hieman etukäteen. Juontajan tehtävät hän hoiti kuitenkin varmoin ottein.

– Ihan hyvin sain nukuttua, vaikka vähän jännittikin, Leminen sanoi.

Leminen esitti kysymykset ja antoi tilan keskustelijoille. Toisenlaisiakin moderaattoreita on vaalipaneeleissa nähty.

Juontajan varmat otteet selittyvät huolellisella taustatyöllä. Nelikko ehti aloittaa valmistelut jo ennen joulua. Aihealueita harkittiin tarkasti ja kysymyksiä hiottiin viime metreille asti.

– Valitsimme sellaiset asiat, jotka kiinnostavat meitä koululaisia, Leminen sanoi.

Politiikkaa viidesluokkalaiset pojat eivät tunnustaneet seuraavansa vielä erityisen aktiivisesti. Projektin myötä tietoisuus ja mielenkiinto on kuitenkin kasvanut.

– Olen seurannut jonkin verran uutisia. Varmaankin vaaleja tulee seurattua nyt tarkemmin, kun on tehnyt tämän projektin, Leminen sanoi.

Vain yksi asia jäi hieman kaivelemaan paneelin järjestäjänelikkoa.

– Olisi se voinut vähän pidempään kestää. Aika loppui kesken, sanoi van Oosten.

Koulu- ja ympäristökysymykset pääosassa

Kärpäsen koulun eduskuntavaalipaneeliin osallistuivat Marju Markkanen (sd.), Tiina Edelman (vihr.), Martti Talja (kesk.), Sonja Falk (kd.), Milla Bruneau (kok.) ja Saija Granlund (ps.). Kuva: Katja Luoma

Vaalipaneelissa eduskuntavaaliehdokkaat pääsivät vastaamaan pääasiassa koulumaailmaa ja ympäristöä käsitelleisiin kysymyksiin.

Vaalipanelistit olivat yhtä mieltä siitä, että maksuttomasta kouluruoasta ei saa luopua, koulujen ryhmäkokoja pitää pienentää tai vastaavasti aikuisten määrää lisätä.

Jokainen panelisti myös vakuutti olevansa pätevä kansanedustajan tehtävään.

Ympäristönsuojelun ja ilmastonmuutoksen hillitsemisen tärkeydestäkin oltiin yhtä mieltä.

– Meidän sukupolvemme on viimeinen, joka voi ratkaista ilmastonmuutosongelman. Tämä planeetta on meillä vain lainassa teiltä, kokoomuksen Bruneau sanoi katsoen paneelia seurannut satapäistä koululaisjoukkoa.

"Kukaan ei ollut paras"

Kansanedustaja ja eduskuntavaaliehdokas Martti Talja (kesk.) tervehti vaalipaneelin isäntää Matias Lemistä. Kuva: Katja Luoma

Vihreiden Edelman ja perussuomalaisten Granlund eivät välttämättä ajattele kaikista asioista samalla tavalla, mutta paneelissa ideologiset erot jäivät visusti piiloon.

– Paneelin kysymykset olivat sen verran suopeita, etteivät ne aiheuttaneet sen suurempaa eripuraa, sanoi lahtelaista eduskuntavaaliehdokasta, entistä Kärpäsen koulun oppilasta Nelli Nevalaa paikkaamaan hälytetty hartolalainen Edelman.

Granlundin ja Edelmanin mukaan on hyvä, että yhteiskunnallisiin asioihin perehtyminen alkaa jo alakoulussa.

– Politiikasta tulee luonnollinen asia, kun siihen tutustuu mahdollisimman aikaisin, sanoi Granlund.

Juontaja Lemisen analyysin mukaan kaikki keskustelijat onnistuivat torstaisessa paneelissa hyvin.

– Kukaan ei ollut paras.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi