Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Fazerin salaperäinen suurhanke alkaa pian puunkaadolla – Lahti saa "ainutlaatuisen" tuotantolaitoksen muutamasta hyvästä syystä

Uusi tuotantolaitos rakennetaan Kärpäsenmäelle myllyn ja hapankorpputehtaan länsipuolelle, jossa vielä kasvaa metsä. Fazer Groupin konsernijohtaja Christoph Vitzthum kävi tiistai-iltana tehdasalueella Lahdessa. Kuva: Kai Sinervo

Kotimaista viljaa se jalostaa. Tuotteet markkinoidaan kotimaahan ja maailmalle.

Muutoin Fazer on vaitonainen Lahteen rakennettavasta tuotantolaitoksesta, joka maksaa 40 miljoonaa euroa.

Yhtiö julkisti asian tiedotteella tiistaina aamupäivällä.

– Tämä on ehdottomasti tämän vuoden suurin hanke meillä. Voimme kertoa siitä lisää, kun vireillä olevat suunnitelmat täsmentyvät. Kyse on uniikeista (ainutlaatuisista) tuotteista, joita tehdään kotimaisesta viljasta tai viljoista. Taustalla on monivuotinen kehitystyö omissa toimipisteissämme Lahdessa ja Vantaalla sekä yhteistyökumppaniemme kanssa, sanoi Fazerin konsernijohtaja Christoph Vitzthum, joka saapui tiistai-illaksi Teollisuusseuran tilaisuuteen Lahteen.

Investointiin liittyy "mielenkiintoisia uusia avauksia", joista tullee lisätietoa maaliskuussa. Kyse on joko kuluttajatuotteista tai tuotteiden ainesosista.

Hankkeella ei ole kuitenkaan mitään tekemistä sen kanssa, että Fazer neuvottelee Oulussa leipomon mahdollisesta lopettamisesta.

Fazerissa pohdittiin, kannattaako Lahden laajennuksesta kertoa vielä mitään, mutta "eihän isoa tuotantolaitosta voi huomaamatta rakentaa". Lähiaikoina alkanee puunkaato metsäkaistaleella hapankorpputehtaan ja S-marketin välissä.

Kuva: Jani Keronen

Mylly vieressä ja oma tontti

Lahti sai suurinvestoinnin monesta hyvästä syystä.

– Tässä on mylly vieressä ja oma tontti. Lisäksi Lahdessa tällaiset asiat ovat aina sujuneet jouhevasti sekä yhtiön sisällä että kaupungin kanssa. Olemme saaneet fiksua ja osaavaa henkilöstöä tänne, Vitzthum perustelee.

Kaupungin myötämielisyyttä lisäävät uuden tuotannon myötä syntyvät 30 työpaikkaa. Lisäys on huomattava nykyaikana, jolloin tuotannon automatisointi ja tehokkuus ovat avainsanoja.

Fazer on 585 työntekijällään jo nyt suurin teollinen työnantaja Lahdessa ja toiseksi suurin yritystyönantaja Hämeenmaan jälkeen. Työpaikat jakaantuvat leipomon, myllyjen ja ravitsemispalveluiden kesken. Omien työntekijöiden lisäksi työllistyy kuljetuksissa, kunnossapidossa ja muissa ostopalveluissa yhteensä 65, joten kokonaisvaikutus on 650 henkilötyövuotta.

40 miljoonaa euroa - ei ihan jokapäiväistä leipää

Peräti 40 miljoonan euron investointi ei ole jokapäiväistä leipää Lahden seudulla eikä koko Suomessa.

Tämän hetken suurin investointi Päijät-Hämeessä on Lahti Energian lämpölaitos, piakkoin Lahteen valmistuva Kymijärvi kolmonen, joka maksaa 165 miljoonaa euroa.

Fazerin hanketta selvästi suurempi on ollut viime vuosikymmeninä vain Hartwallin panimo, Suomen elintarviketeollisuuden historian suurimmaksi investoinniksi mainittu. Siihen käytettiin useassa erässä 1990-luvun lopulta alkaen kaikkiaan yli 200 miljoonaa euroa.

Päijät-Hämeessä on uutisoitu viime vuosina joitakin noin 20 miljoonan euron investointeja. Niistä voi poimia Stora Enson hankkeet eli flutingtehtaan tuotannon noston Heinolassa ja pakkaustuotannon keskittämisen Lahteen, Lahden vedenpullottamon, Wipakin pakkauskoneen sekä Stalatuben laajennukset.

Fazer käytti Lahden kauramyllyn perustamiseen ja laajennukseen 15 miljoonaa euroa vuosina 2013–2017. Viisi miljoonaa euroa maksoi uusi välipalatehdas.

Kolmen viime vuoden aikana Fazer on investoinut 195 miljoonaa euroa, joista 136 miljoonaa Suomeen.

Fazerin kakkoskaupunki

Lahden seudulla töissä 650

Fazer on vuonna 1891 perustettu perheyritys. Leipomo-, makeis- ja keksi- ja viljatuotteita, kasvipohjaisia aterioita, maidottomia tuotteita. Myös ravintoloita ja kahviloita.

Toimintaa kahdeksassa maassa ja vientiä noin 40 maahan. Liikevaihto vuonna 2017 oli 1,6 miljardia euroa. Töissä 15 000 henkeä.

Suurimmat toimipaikat kotimaassa Vantaalla, Lahdessa ja Lappeenrannassa.

Lahden leipomolla töissä 450 henkeä, myllyllä 80 henkeä sekä Lahden seudulla Fazer Food Servicessä 55 henkeä.

Oman väen ohella vakituisesti työssä Lahden seudulla 65 henkeä alihankkijoiden palveluksessa.

Fazer osti 1958 Lahdesta leipomoyritys Oululaisen.

Mylly aloitti Lahdessa vuonna 1971. Tuotantokyky yhteensä 660 tonnia päivässä jauhoja, sekoituksia, leivänparanteita, kauraa, erikoisaineksia ja kuluttajatuotteita.

Kauramylly aloitti vuonna 2013. Laajennus jo vuonna 2017. Erikoiskauratuotteiden, kuten kaurabeetaglukaanin, kauraproteiinin ja kauraöljyn, tuotanto alkoi vuonna 2015.

Kalle Puttonen
kalle.puttonen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi