Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Näin lahtelaiset käyttävät kirpputoreja kaatopaikkana – jätekuorma ilmestyi yöllä takaovelle, pesukoneesta löytyi roskapussi

Osa lahtelaisista kirpputoreista joutuu hylkäämään suuren osan tavarasta, jota niille yritetään lahjoittaa. Joskus roinaa kuitenkin ujutetaan ennakkotarkastuksen läpi, ja siinä tempussa ihmiset osoittavat mitä suurinta luovuutta.

Lahjoitettavan vaatteen pitää olla ehjä ja puhdas. SPR:n kierrätystavaratalo Kontin työnohjaaja Marketta Tiihonen varmistaa lajittelupisteessä, että nämä edellytykset täyttyvät. Kuva: Janne Ranne

Lahtelaiset kirpputorit ja kierrätyskeskukset joutuvat hylkäämään huomattavan osan lahjoituksista, joita niille tarjotaan. Osa tarjoajista on kuitenkin itsepäisiä pyrkimyksissään ja järjestää roinansa kirpputorin huoleksi tavalla tai toisella. Tempun tekijä säästää jätehuoltokuluissa, joiden hoitaminen jää kirppiksen ylläpitäjän harmiksi.

Kirpputori Kirkkiksen varastopäällikön Simo Toiviaisen mukaan ei ole tavatonta, että kiinteistön takaovelle ilmestyy yllättäen vaikkapa risa sohva. Sellaisia kuljetetaan paikalle etenkin viikonloppuisin, jolloin paikka on kiinni ja valvovat silmät ovat poissa.

Hämärän hiippareiden lisäksi on niitäkin, jotka tulevat päiväaikaan kippaamaan romunsa kirpparin nurkille ja poistuvat nopeasti ennen kuin henkilökunta ehtii paikalle.

– Tällaista esiintyy useita kertoja kuukaudessa, arvioi Toiviainen.

Tästä alkaa uusiotavaran tie eteenpäin. Asiakkaat voivat jättää lahjoituksensa kirpputorin rullakkoon, josta ne siirretään tarkastettavaksi. Kirppiksen henkilökunta voi tosin karsia rullakosta sopimattomat tuotteet pois jo ennen jatkotoimia. Kuva: Janne Ranne

Roskapussi kaupan päälle

Kierrätyskeskus Patinassa puolestaan on havaittu, että myyntiin tuodun vanhan pesukoneen rumpuun on voitu tunkea jätesäkki ikään kuin kylkiäisiksi.

– Asiakkaat ovat tosi luovia. He keksivät kaikenlaista, naurahtaa Patinan työpäällikkö Reetta Jänis.

Käyttökelvottomista pientavaroista taas pyritään eroon niin, että ne tungetaan kirpparille vietävään pussiin. Vastaanottaja ei ehdi tarkistamaan, mitä kaikkia aarteita pussi sisältää, eikä tuoja jää asiaa selvittämään. Myös valvomattomiin keräyssäiliöihin tai rullakoihin on helppo tunkea vähemmän kurantteja tuotteita.

Kaikenlaisen romun ja lumpun tyrkyttäminen ei ole ongelma niillä kirpputoreilla, joissa ihmiset itse myyvät tavaroitaan vuokrapöydistä. Ongelma keskittyy sinne, jossa kirppari tai kierrätysmyymälä hoitaa lahjoitusten myynnin eteenpäin.

Jopa 80 prosenttia hylätään

Alan yrittäjien arviot hylättävän tavaran osuudesta vaihtelevat. Esimerkiksi Kirkkiksellä jopa 80 prosenttia lahjoituksista jää ottamatta vastaan. Karsintaprosentti vaihtelee tuoteryhmittäin.

Kirpputori Kisälli poistaa sisääntulevasta tavarasta noin 50 prosenttia, ja SPR:n kierrätystavaratalo Lahden Kontti hylkää noin 30 prosenttia. Patinassa karsintamäärät jäävät hyvin pieneksi.

Vaatteet eivät pääse myymälän puolelle, jos ne ovat risaisia, nukkaantuneita tai likaisia. Ajan käyttäminen ikäloppujen takkien tai paitojen korjaamiseen ei ole kannattavaa, koska vaate joudutaan kuitenkin myymään halvalla. Myös lahjoitettavista kengistä enemmistö on niin loppuun käveltyjä, ettei niiden paikka ole myyntihyllyssä.

Astioita ja vaatteita lahjoitetaan kirpputoreille runsaasti. Lahden Kierrätystavaratalo Kontin työnohjaaja Marketta Tiihonen ja konttityöntekijä Veikko Laitinen tarkistavat tavaran, jonka jälkeen se lähtee rullakoissa tavaratalon eri osastoille. Kuva: Janne Ranne

Ehjäkään ei aina kelpaa

Hylkyyn menee myös sellaista tavaraa, joka on ehjää, mutta epäsuosittua. Kirpparikauppiaat eivät esimerkiksi innostu 1970-luvun tummanpuhuvista sohvakalusteista tai saman aikakauden kookkaista kirjahyllyistä, koska ne vievät paljon tilaa ja jäävät käsiin.

– Joskus sohvakalusto otetaan, mutta usein hylätään. Sängyt hylätään melkein kaikki, kertoo kauppias Esa Salminen Kisällistä.

Kirjat kattavat Kirkkiksen varastopäällikön Simo Toiviaisen mukaan hyvin pienen osan myynnistä. Tietosanakirjat ja Päätalo-romaanit eivät välttämättä löydä omistajaansa edes muutamalla eurolla.

– Noin 90 prosenttia kirjoista päätyy meillä sellukuormaan.

Tuplatarkastus käytössä

Kontissa tavara tarkastetaan sisääntulovaiheessa ja sen jälkeen vielä silloin, kun tuotteet lähtevät myymälän osastoille. Kelvottoman aineksen hävittämisestä syntyy kustannuksia, joita ei kuitenkaan haluta siirtää myyntihintoihin.

– Silloin meiltä loppuisivat asiakkaat, huomauttaa Kontti-päällikkö Rainer Ihatsu.

Kontissa myyntiin kelpaavat vaatteet ovat rekissä kolme viikkoa, kunnes ne saavat tehdä tilaa uusille tulokkaille. Myymättömät tai sesongin ulkopuoliset tuotteet päätyvät kansainväliseen vaateapuun.

Perussääntö pätee aina

Valtaosa lahjoittajista noudattaa perussääntöä, jonka mukaan se, mikä ei kelpaa itselle, tuskin kelpaa muillekaan.

Lahtelainen Mari Uuksulainen toimitti keskiviikkona 10-vuotiaille sopivia lastenvaatteita ja kenkiä Konttiin. Hän kertoo tutkivansa vaatteen kunnon tarkoin ennen kuin vaatekappale toimitetaan kirpputorille.

Perheestä on vaatteita tuotu kierrätysmyyntiin aikaisemminkin. Uuksulaisen mielestä on itsestäänselvyys, että kirpparia ei käytetä kaatopaikkana.

– Eihän se ole sen tarkoitus.

Kuolinpesistä kertyy tavaraa

ESS:n haastattelemat lahtelaiset kirpputoriyrittäjät kertovat asiakasmäärien nousseen, mutta kaikki alan toimijat eivät ole silti pysyneet leikissä mukana. Lahty ry:n kirpputori Kieppi löi lapun luukulle viime vuoden marraskuussa, ja Eurokirppis Launeella teki saman viime keväänä.

Tavaraa kiertää uusiomyyntiin runsaasti, kun kuolinpesiä tyhjennetään tai entistä pienempään kotiin muuttavat ihmiset vähentävät irtaimistoaan. Isojen juhlapyhien alle ajoittuvat suursiivoussesongit samoin kuin kuukausien loput ovat vilkasta aikaa.

Osa kirpputoreista hakee tavarat asiakkaan luota, mutta kodistaan muuttaville ei silti automaattisesti luvata mitään asunnon tyhjennyspalvelua.

– Kun noudamme huonekalun asiakkaalta, kerromme etukäteen, että kuljetushenkilöstö katsoo myyntikelpoisuuden paikan päällä. Myyntikelvottomat jäävät asiakkaalle, sanoo Rainer Ihatsu.

Kauppias Esa Salmisen mukaan kuolinpesän asunto voidaan asiakkaan kanssa tehtävän sopimuksen perusteella tyhjentää kokonaankin. Jos irtaimistossa on kirpputorille kelpaavaa tavaraa, tyhjennyksestä ei siinä tapauksessa veloiteta.

Fida secondhand -kirpputori Lahdessa saa myymälänhoitaja Tero Allisen mukaan vaatteita pääkaupunkiseudulta saman myymäläketjun lajittelukeskukselta.

– Helsingissä on erilaista pukeutumiskulttuuria. Siellä ollaan muodin kanssa ajan hermolla enemmän kuin täällä Hämeessä. Se näkyy vaatteen laadussa.

Lue myös: Suvussa kulkeneita aarteita ja lohdutusta elämän vaikeisiin hetkiin – lue tarinat ja katso kuvat lukijoiden rakkaista torkkupeitoista
 
Petri Koivisto
petri.koivisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi