Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Päijänteen pinta 55 senttiä keskiarvoa matalammalla – vedenkorkeus ajankohtaan nähden alimmillaan sitten vuoden 1947

Päijänteen pinta on ollut poikkeuksellisen alhaalla syksystä lähtien. Kuva: Pirjo Kamppila

Järvien vedenkorkeudet ovat paikoin poikkeuksellisen alhaalla. Päijänne on ajankohtaan nähden alimmalla tasollaan sitten vuoden 1947.

Asikkalassa Päijänteen vedenkorkeus on 55 senttiä ajankohdan keskiarvotason alapuolella. Järven lähtövirtaama on erittäin pieni, vain 80 kuutiometriä sekunnissa. Suomen ympäristökeskuksen ennusteen mukaan Päijänteen pinta tuskin enää juurikaan laskee, muttei myöskään merkittävästi nouse ennen kevättä, ellei lopputalvi ole poikkeuksellisen leuto ja sateinen.

Päijänteen pinnan korkeutta on säännöstelty vuodesta 1964 lähtien. Järven vedenkorkeus vaihtelee vuoden mittaan keskimäärin 60 senttiä. Päijänteen keskimääräinen vedenkorkeus on 78,3 metriä. Alimmillaan se on tavallisesti huhtikuussa ja korkeimmillaan juhannuksen tienoilla.

Hartolan Jääsjärven vedenkorkeus on lähes 20 senttiä ja Heinolan Ala-Rievelin 24 senttiä ajankohdan keskiarvotasoa alempana.

Lahden Vesijärven vedenkorkeus on lähes kymmenen senttiä ajankohdan keskiarvotasoa alempana. Kalkkistenkosken alapuolisessa Ruotsalaisessa vedenkorkeus on seitsemän senttiä keskiarvoa alemmalla tasolla. Padasjoen Vesijaon pinta on 19 senttiä ajankohdan keskiarvoa alempana.

Vedenpintojen lasku on seurausta lämpimästä syksystä ja niukoista sademääristä. Esimerkiksi Lahdessa mennyt vuosi oli mittaushistorian toiseksi kuivin.

Lumisateet heikentävät jäänkasvua

Jäänpaksuuden erot vesistön eri osissa ovat suuria, joten jäillä liikkujien on oltava erittäin varovaisia. Vaikka rannalla jäätä on jo paikoin tukevasti, voi pientenkin järvien selkävesillä jää olla petollisen heikkoa. Etelän suurilla järvillä selkävedet ovat edelleen paikoin sulia.

Päijänteellä Sysmän Verkkosaaressa jäänpaksuudeksi mitattiin 10. tammikuuta 25 senttiä. Pääjärvellä Hämeenlinnan Lammilla jäänpaksuus oli 15 senttiä.

Lumisateet heikentävät jäänkasvua ja vaikeuttavat heikkojen jäiden alueiden erottamista.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi