Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Kun kaksi perheenäitiä alkoi lääkitä keski-iän kriisiään punk-asenteella, syntyi DuoTV

”Ette te oikeesti voi”, toppuuttavat tuttavat ja perheenjäsenet. ”Kyllä voimme”, tuumaavat Riikka Taavila ja Piia Virtanen eli DuoTV. Itähämäläinen kahden naisen orkesteri kääntää jännittämisen ja epävarmuuden aseistariisuvaksi tilannekomiikaksi.

Sysmäläinen Piia Virtanen ja heinolalainen Riikka Taavila treenavat viikoittain Virtasen kotona Onkiniemellä. Orkesterilla on yllään Virtasen ompelemat paidat. Uuden, hauskemman elämän mainingeissa Virtaselta on alkanut sujua myös ompeleminen, jota hän ennen inhosi. Kuva: Sami Lettojärvi

Kamarissa on pitsiverhot ja kustavilaishuonekaluja, mutta kamarimusiikki on nyt vähän räväkämpää sorttia.

– Älä tyri nyt. Älä lyö yli nyt, laulaa Riikka Taavila tummalla ja sävykkäällä äänellään. Piia Virtasen tatuoitu käsi rämpyttää vimmatusti ukulelea. Välillä Taavila saattaa sotkea konseptinsa, välillä Virtasen kynsi tekee ylimääräisen poing-äänen. On tyypillistä, että treeni tuon tuostakin katkeaa ”ulvomusnauruun”.

Tyriminen ja ylilyönnit eivät ole tässä bändissä kiellettyjä. Tarkemmin ottaen ne saattavat olla sen suola ja pippuri. Reilu vuosi sitten muodostettu kahden naisen DuoTV kääntää jännittämisen ja epävarmuuden voitoksi ja tekee siitä keikoilla aseistariisuvaa tilannekomiikkaa.

Kamarin seinällä soittajalla on, mistä valita. Kuva: Sami Lettojärvi

Ukulelesta ja karaokesta se lähti

Vielä pari vuotta sitten ei ollut musiikkia eikä keikkailua. Oli kaksi perheenäitiä, jotka ruuhkavuosissaan potivat jonkin sortin neljänkympin kriisiä.

– Kuin olisi istunut ainaisessa ruuhkabussissa ajatellen, että tapahtuis nyt jotain, määrittelee Taavila.

Naiset ovat ystävystyneet 18 vuotta sitten, mutta minkäänlainen musiikillinen toiminta ei ollut käynyt heillä koskaan mielessä. Heinolalainen Taavila ei laulanut ikinä, sillä hän uskoi olevansa laulutaidoton. Sysmän Onkiniemellä asuva Virtanen oli soittanut koulussa nokkahuilua.

Vuonna 2017 tapahtui seuraavaa: Virtanen pläräsi keski-iän kriisissään kansalaisopiston opintolehtistä. Seuraus: hän tilasi netistä ukulelen sekä alkeisoppikirjan ja osallistui Opi säestämään -kurssille.

Taavila uskaltautui eräänä iltana laulamaan karaokea hiljaisessa baarissa luullen, ettei paikalla ollut muita. Seinän takana olikin tuttuja muusikoita, joilta laulaja sai tarvittavan potkun takapuoleen: kyllä sinä osaat laulaa.

Soittoinnostuksen roihahdettua liekkeihin joulupukki toi Piia Virtaselle myös elektroakustisen ukulelen. Kuva: Sami Lettojärvi

Esiintymiskammo oli alkuun paha

Niin siinä kävi, että reilu vuosi sitten ystävykset päätyivät ensitreeneihinsä tähän samaiseen kamariin. Kummankin esiintymiskammo oli niin paha, että jo perheenjäsenen ilmaantuminen taloon sai soiton ja laulun jäätymään.

– Toisiamme emme jännittäneet, koska tiedettiin, että olemme aivan yhtä epävarmoja ja tumpeloita, he sanovat.

Ensimmäinen yhdessä soitettu biisi, joka oli Hurriganesin My Only One, tallennettiin silti totta kai videolle.

– Biisin tempo oli aivan hirmuinen. Emme kehdanneet silloin vielä kuvata itseämme, vaan kamera näytti joulukoristetta, sanoo Virtanen.

Monien muiden treenivideoiden tapaan myös tämä tallenne löytyy DuoTV:n Facebook-sivuilta. Virtanen näyttää videon, ja Taavila pitelee päätään.

– Kamalaa paskaa!

– Toisaalta näistä videoista huomaa kehityksemme, Virtanen huomauttaa.

– Riikan ääniala on kasvanut huimasti, ja minä alan päästä yli e-molli-fobiastani. Ennen aina vaihdoin sen salaa G:ksi, hän paljastaa.

Treenien kulku menee siten, että Virtanen, joka osaa soinnut ja tuntee vankan karaoketaustansa vuoksi hurjan määrän lauluja, tuo harjoituksiin niitä läjän. Lauluja kokeillaan ja lajitellaan kolmeen kategoriaan: jatkoon, harkintaan tai takkaan.

Ohjelmisto on alusta asti sisältänyt kaikkea mahdollista: poppia, rokkia, iskelmää ja laulelmaa. Naiset soveltavat biiseistä omanlaisensa versiot, joista ei usein puutu vauhtia eikä vaarallisia tilanteita. Kuten kazoo-sooloja.

– Me ollaan vähän niinkuin punk-duo, he pohtivat.

– Tehdään juuri niin kuin itse halutaan.

Keski-iän kriisikö on se salainen ainesosa, joka saa vihdoin hylkäämään aikuisille ominaisen noloilun ja anteeksipyytelyn?

– Saattaa olla. Anteeksipyytelemätöntä tämä homma kyllä on. Keikoille mennään sillä asenteella, että terve, tultiin pilaamaan sun synttärit, Taavila sanoo.

Keikat muovautuvat tilanteen mukaan

Naiset eivät tosiaan turhia aikailleet. Keikoille piti päästä. Niitä alkoi tipahdella, vaikka osa tutuista luuli, että DuoTV on vitsi. Ensikeikalle päädyttiin pilkkikisoihin. Naiset toivoivat sen olevan sopivan pehmeä aloitus.

– Silti kädet tärisivät ja pulssi oli 200!

Keikat muovataan luovasti tilanteen mukaan.

DuoTV:n kesäkiertue sisälsi samana päivänä kauneuspäivät, kyläjuhlat ja poliittiset iltamat.

Duo TV Iholla oli keikka, joka vedettiin kesämökkibileissä alastomille saunojille.

DuoTV Big Band oli ikioma baarikeikka, jolle saatiin vierailijoiksi basisiti, viulisti ja kosketinsoittaja.

Palvelutalossa vedettiin Evakon laulu, mutta myös Sukkula Venukseen, hyvällä menestyksellä.

– Palvelutalokeikat ovat hyviä, koska yleisö unohtaa meidät nopeasti, naiset ilakoivat.

Terassikeikkojen menestyssovellus on DuoTV Jukebox, jossa yleisö saa valita 89 biisin listasta. Yhtye osaa jokaisesta kappaleesta vähintään suurimman osan.

– Mukana myös Paranoid!

Raastavimmat musiikilliset erimielisyydet ovat toistaiseksi syntyneet siitä, suostuuko Taavila laulamaan Tsingis Khanin. Kyllä hän nykyisin jo suostuu.

Äitien uusi elämä

Perheenjäsenien keskuudessa äitien uusi elämä aiheuttaa vaihtelevia tunteita: ”Nolointa ikinä.” ”Tuleeks teistä kuuluisia?” ”Ette te oikeesti voi.”

– Me emme voi treenata meillä, koska mieheni nauraa niin paljon, Taavila valittaa.

– On hän ylpeä meistä, mutta hän ei kestä meitä.

Taavila ja Virtanen sanovat, että kulunut vuosi on ollut hieno osoitus siitä, mitä ystävyydellä voi saavuttaa: omien pelkojen voittamista ja riemukkaita tilanteita ”toisen samanlaisen tolvanan” rinnalla.

Taavila muistelee, miten kerran jutteli lapsensa kanssa autossa.

– Jostain syystä lapsi sanoi, että ”sit kun synnyn uudestaan, haluan olla poliisi”. Minä vastasin hänelle, että kyllä sinä voit olla poliisi jo tässä elämässä!

Äitien opetus täten on, että kannattaa astua puuduttavasta ruuhkavuosibussista uuteen kulkuvälineeseen ja poistaa jarru. Jo tässä elämässä.

– Meillä on ollut niin hauskaa!

Kaisa Hako
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi