Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Hammaslääkärien palkkioissa paljon vaihtelua – katso tästä Lahden tilanne

Yksityisten palvelujen kysyntä on laskenut, sen jälkeen kun kela-korvauksia leikattiin. Ala on ketjuuntunut voimakkaasti. Patoutunutta hoidon tarvetta on paljon.

Mehiläinen avasi hammaslääkäriaseman Lahdessa viime viikolla. Hammaslääkäri Sanna Kartano ja hammashoitaja Sari Asikainen hoitavat Soili Rusilan lohjenneen hampaan kuntoon. Kuva: Katja Luoma

Yksityisiä hammaslääkäripalveluja on Lahden seudulla tarjolla runsaasti. Kilpailu asiakkaista on viime aikoina kiristynyt, koska monet ovat siirtyneet käyttämään julkisia palveluja tai lykänneet hammaslääkärillä käyntiä.

Yksityisen hammaslääkärin palveluja käyttävistä entistä useammat kyselevät myös hintoja ennen ajan varaamista.

Etelä-Suomen Sanomat lähetti kyselyn markkinatilanteesta yhdelletoista hammaslääkäriasemalle ja keräsi hintatietoja muutamista toimenpiteistä. Kyselyyn vastanneilla asemilla työskentelee yhteensä lähes 80 hammas- ja erikoishammaslääkäriä. Heidän lisäkseen Lahden seudulla potilaita vastaanottaa myös joitakin yksin ammatinharjoittajina työskenteleviä hammaslääkäreitä. Suurin osa yksityisistä hammaslääkäreistä tekee kuitenkin työtä hammaslääkäriasemilla, jotka ovat viime vuosina ketjuuntuneet voimakkaasti.

Yleisimpien palkkioiden taso Lahdessa ei poikkea jyrkästi valtakunnallisista keskimääräisistä palkkioista.

Hintavaihtelua paikallisten palvelutarjoajien kesken esiintyy melko paljon niin palkkioissa kuin poliklinikkamaksuissakin. Kyselyyn vastanneista neljä asemaa ei peri toimisto- tai poliklinikkamaksua lainkaan, muutama laskuttaa viisi euroa ja kalleimmillaan toimistomaksu on 17,50 euroa.

Meillä oli hammastarkastuksesta tarjous joulun alla. Vihreän Omenan hammaslääkäri Olli Lehto

Hammastarkastukseen eli suun perustutkimukseen pääsee edullisimmillaan 56 eurolla Hammaslääkäripalvelu Hymysuussa. Kalleimmillaan tarkastuksen hinta on 81 euroa Plusterveys-ketjun Vihreä Omena -hammaslääkäriasemalla.

Tarkastuksista monilla hammaslääkäriasemilla on tosin välillä tarjouksia.

– Meillä oli tarkastuksesta tarjous joulun alla, ja muutoin olemme laittaneet tarkastushinnan vähän pienemmäksi kuin mitä alkuperäisessä hinnastossa on, kertoo hammaslääkäri Olli Lehto Vihreä Omena -hammaslääkäriasemalta.

Oral tarjoaa tammi-helmikuussa tarkastuksen 55,50 eurolla, joka sisältää myös palvelumaksun 15,90 euroa. Omavastuun osuudeksi jää 40 euroa.

Isot ketjut Mehiläinen ja Terveystalo tarjoavat esimerkiksi työterveysasiakkailleen joitakin hammaslääkäripalveluja pienellä alennuksella. Myös esimerkiksi Hohteella on muutaman kerran vuodessa tarjouksia keraamisista täytteistä.

Kela-korvaus tarkastuksesta: 15,5 euroa

Hammaslääkäri Mikko Nykänen siirtyi uuteen Hammas Mehiläiseen Lahden Oralista. Hän on tyytyväinen talon uusiin laitteisiin, muun muassa kardiokeilaröntgenlaitteeseen, jolla saadaan kolmiulotteista kuvaa hampaistosta ja leukanivelistä. Kuva: Katja Luoma

Oheisen taulukon hinnoista ei ole vähennetty kelan korvausta, joka on hammastarkastuksesta 15,5 euroa. Kela ei kuitenkaan myönnä sitä kuin joka toinen vuosi, ellei hammaslääkäri ole määrännyt tarkastusväliä tiheämmäksi.

Hampaan paikkauksesta kysyttiin kahden pinnan täytteen paikkauksen hintaa. Edullisin on 105 euroa Dentamedillä ja Hymysuulla. Yleisesti tällaisesta paikkauksesta saa Lahdessa kuitenkin maksaa yli 130 euroa. Kela korvaa tästä 17 euroa.

Usein hampaasta otetaan röntgenkuva. Sen hinta vaihtelee 30 eurosta 46 euroon, josta Kela korvaa kuusi euroa.

ESS kysyi myös koko hampaiston panoraamaröntgenkuvien hintoja. Niistä joutuu yleisesti maksamaan lähes sata euroa tai yli satasen.

Erikoishammaslääkäreistä pulaa

Kuva: Anssi Hietamaa

Kyselyyn vastanneista hammaslääkäriasemista toiset arvioivat kysynnän pysyneen ennallaan ja toiset kysynnän laskeneen viime aikoina.

– Kysynnän vähenemiseen voi vaikuttaa se, että palvelua on saanut julkisella puolella, ja varmasti myös ihmisten taloudellinen tilanne. Lahdessahan on yhä korkea työttömyysprosentti, Olli Lehto sanoo.

Toisaalta erikoishammaslääkäripalveluista on pulaakin Lahden seudulla.

– Useampi kollega on jäänyt tai jäämässä eläkkeelle Lahden alueella, kommentoi erikoishammaslääkäri Antti Niskanen Hammas Hohteesta.

Korjausvelkaa kertyy

Koko maassa yksityisten hammaslääkäripalvelujen kysyntä on laskenut noin viisi prosenttia parin viime vuoden aikana. Yksi syy tähän on se, että kela-korvauksia leikattiin pari vuotta sitten kovalla kädellä. Ennen kela-korvaukset kattoivat 30–40 prosenttia yksityisen hammashoidon kuluista, nyt enää keskimäärin 15 prosenttia. Julkisen hammashoidon jonot kasvoivat monilla paikkakunnalla, ja Lahdessa tilanne on ollut erityisen hankala. Vasta aluehallintoviraston ukaasin jälkeen Lahti palkkasi lisää hammaslääkäreitä ja alkoi purkaa jonoja.

Suun terveyden kannalta tilanne ei ole vieläkään hyvä.

Suun ja hampaiston ongelmat eivät korjaannu itsekseen odottamalla. Toiminnanjohtaja Matti Pöyry

– Patoutunutta hoidon tarvetta on paljon. Kun ihmiset eivät käy säännöllisesti hammaslääkärissä, on syntynyt korjausvelkaa, Hammaslääkäriliiton toiminnanjohtaja Matti Pöyry sanoo.

Jos hammaslääkärissä käydään vasta kun on vaivoja, joudutaan usein tekemään enemmän suuria remontteja tai hoitamaan vakavia tulehduksia.

– Suun ja hampaiston ongelmat eivät korjaannu itsekseen odottamalla. Tilanne on siis toinen kuin vaikkapa flunssassa, Pöyry muistuttaa.

Joillekin kuuluu työterveyteen

Soili Rusila on tyytyväinen, että sai nopeasti ajan, kun hampaaseen tuli lohkeama. Kuva: Katja Luoma

Jos patoutunutta korjausvelkaa haluttaisiin purkaa, se olisi ainakin teoriassa mahdollista. Hammaslääkäriliiton tuoreen kyselyn mukaan 47 prosenttia noin 2 000 yksityisestä hammaslääkäristä pystyisi hoitamaan nykyistä enemmän potilaita.

Ainakaan Lahdessa palveluita ei ole haluttu ostaa. Julkisen hammashoidon tilanteen ollessa pahimmillaan pari vuotta sitten Terveystalo kyseli kaupungilta halukkuutta yhteistyöhön.

– Sitä ei silloin ollut. Kaupunki päätti palkata lisää omia hammaslääkäreitä, kertoo Terveystalon Lahden yksikönjohtaja Tuija Rantanen.

Terveystalo tuli Lahden hammaslääkärimarkkinoille pari vuotta sitten ostamalla ensin Torin Hammaslääkärit ja sitten Kymppihampaan.

Rantanen sanoo, että Terveystalolla ei ole kovaa tarvetta laajenemiselle Lahden hammaspalveluissa, mutta ”toki aina käymme keskusteluja”.

– Lahdessa on terve kilpailutilanne, kun toimijoita on useita.

Isojen lääkärikeskus-sairaaloiden hammaslääkäripalveluiden kysyntää lisää se, että entistä useammat yritykset tarjoavat työntekijöilleen myös hammaslääkäripalveluja.

Toisilla valtakunnalliset hinnat, toisilla ei

Yksityisiä hammaslääkäripalveluja on Lahdessa tarjolla paljon. Uusin asema on Hammas Mehiläinen. Kuva: Katja Luoma

Hammaslääkäriasemat ovat viime vuosina ketjuuntuneet paljon. Terveystalon lisäksi viiden suurimman joukkoon kuuluu Mehiläinen, Plusterveys, Pihlajalinna ja Colosseum Dental, joka omistaa Oralin. Eniten toimipisteistä eli yli 120 on Plusterveydellä. Useimmat hammaslääkärit työskentelevät asemilla itsenäisinä ammatinharjoittajina.

Suhde hammaslääkäriin on yksi lojaaleimmista suhteista. Aluejohtaja Kari Mäkipää

Ketjuuntuminen on saanut jotkut asiakkaat jopa etsimään paikallista, ketjuihin kuulumatonta hammaslääkäriasemaa, ilmenee ESS:n kyselyn vastauksista.

Joillakin valtakunnallisilla ketjuilla on koko maassa samat hinnat, mutta kaikilla ei. Esimerkiksi Terveystalolla on alueelliset hinnat.

– Meillä Lahden hinnat eivät ole valtakunnallisesti vertailtuna korkeita. Pääkaupunkiseudulla on suurempi hintahaitari, Terveystalon Rantanen sanoo.

Asiakkaat uskollisia

Hintavertailu on asiakkaalle usein hankalaa, koska itse ei voi tietää, mitä kaikkea hoidettavaa suussa on. Yksityisen hammaslääkärin valintaan vaikuttavat usein läheisten suositukset, "puskaradio" sekä nopea hoitoon pääsy. Kun suhde on syntynyt, hammaslääkäriä ei hevin vaihdeta.

– Suhde hammaslääkäriin on yksi lojaaleimmista suhteista, sanoo Hammas Mehiläisen aluejohtaja Kari Mäkipää.

Hammas Mehiläinen on Lahden markkinoilla uusin tulokas. Se aloitti toimintansa viime viikolla Sibeliuksenkadulla.

Väestötutkimuksen karu tulos

Näin suut sairastavat

Suomalaisten tavallisimpia hammas- ja suusairauksia ovat karies eli hampaiden reikiintyminen ja parodontiitti eli hampaan kiinnityskudossairaus.

FinTerveys 2017 -väestötutkimuksen mukaan suunterveytensä hyväksi kokevien osuus on pienentynyt.

Entistä useampi vastaaja myös koki jäävänsä vaille tarpeellisina pitämiään suun terveydenhuoltopalveluita asiakasmaksujen tai hintojen vuoksi.

Erityisen haavoittuvassa asemassa ovat syrjäytyneet nuoret sekä monisairaat vanhukset.

Lähes kolmasosa nuorista miehistä ei käytä suun terveydenhuollon palveluja. Huonon suun terveyden tiedetään olevan syrjäytymistä edistävä seikka.

Terhi Säynäjärvi
terhi.saynajarvi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi