Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Aina on hyvä päivä mennä avantoon, sanoo 30 vuotta lajia harrastanut lahtelainen Sivi Kähkönen

Yli 20 vuotta Lahdessa Mytäjäisten rantavastaavana toiminut Kähkönen pitää pukukopit ja jäsenrekisterin kunnossa.

Sivi Kähkönen ehtii avantoon joka päivä. Yleensä hän käy uimassa iltapäivällä. Kuva: Juha Peurala

Mytäjärven rannalla sijaitsevan pukukopin tiukka ovi käy lempeänä pakkaspäivänä tiuhaan. Sisään ja ulos puikahtaa väkeä ensin talvitakeissa ja sitten uima-asuissa. Sisällä pukuhuoneessa vedetään pitkällä listalla viiva oman nimen kohdalle, ulkona piipahdetaan nopeasti avannossa. Yksi päivittäin avannossa käyvistä on avantouintipaikan rantavastaava Sivi Kähkönen, joka kertoo harrastaneensa lajia jo yli 30 vuotta.

– Viime vuonna oli juhlavuosi. Avannossa käymisestä on tullut tapa eikä esimerkiksi säällä ole mitään merkitystä. Joka päivä on hyvä päivä mennä avantoon, konkari sanoo.

Sivi Kähkönen innostui avantouinnista yli 30 vuotta sitten. Kuva: Juha Peurala

Kylmässä vedessä pulahtamisen lisäksi rantavastaavalla on paljon tekemistä, jotka Kähkönen hoitaa seuran puheenjohtajan ja jäsenien mukaan esimerkillisesti. Kahdesti viikossa, tiistaisin ja perjantaisin, pukukopit ovat aamupäivällä kaksi tuntia kiinni Kähkösen tekemän perussiivouksen takia. Paikan ylläpitoon kuuluu myös muuta siivousta, lumen luonnit ja reittien hiekoitukset. Joskus rantavastaava yllättää muut avantouimarit leipomalla piirakoita. Vuodenvaihteessa juodaan usein kiitoskahvit ja herkutellaan leivonnaisilla.

Rantavastaavana toimiva Sivi Kähkönen pitää pukukopit kunnossa ja antaa uusille jäsenille avaimet. Kuva: Juha Peurala

– Jäsenrekisterin pitäminen vie myös oman aikansa. Tällä hetkellä uusia jäseniä tulee 1–5 joka päivä. Myös nuoret ovat löytäneet lajin. Vanhimmat harrastajat ovat yli 80-vuotiaita, Kähkönen kertoo.

Lahden avantouimareilla on noin 1 200 jäsentä. Sopenkorvessa olevan Mytäjäisten lisäksi avantouintipaikkoja on Möysässä ja Mukkulassa.

Aloittelijoille malttia

- Aloittelijoiden kannattaa olla varovainen rappusissa, Sivi Kähkönen neuvoo. Kuva: Juha Peurala

Haastattelun lomassa Kähkönen kipaisee itsekin avantoon, jossa hän ui rauhallisesti muutaman minuutin. Hengitys salpautuu alussa hetkeksi, mutta muuten päivittäinen uinti ei värisytä.

– Tutkimusten mukaan tällä on hyviä vaikutuksia virkeys- ja stressitasoihin. Minä käyn täällä, koska se on kivaa ja porukka on mukavaa, hän mainostaa.

Aloittelijoille Kähkönen toivoo malttia. Alussa on tärkeää olla varovainen rappusissa, ja avannossa kannattaa vain kastautua oman kehon tuntemusten mukaan.

Lahden avantouimareilla on tällä hetkellä 1 200 jäsentä. Uusia jäseniä on tullut tammikuussa päivittäin. Kuva: Juha Peurala
Chiméne Bavard
chimene.bavard@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi