Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Viikonlopun vieras

Yhdessä silmänräpäyksessä kaikki voi olla toisin - lapsen kuolema muutti Kati Liikosen ajatusmaailman

Politiikka on vihreälle padasjokiselle tärkeysjärjestyksessä vasta kolmas asia lasten ja työn jälkeen, ja siksi eduskuntavaaliehdokkuuskin sai jäädä.

Kati Liikonen sanoo, että hänellä on luontainen taipumus astua muiden varpaille, vaikkei tarkoita sitä. Kuva: Katja Luoma

– Prioriteettini ovat lapset, työ ja politiikka, Kati Liikonen sanoo.

Hän istahtaa alas puisen ruokapöydän ääreen kotitalossaan Padasjoen Nyystölässä. Lista alkaa hänelle tärkeimmästä, mutta Päijät-Hämeessä Liikonen tunnetaan parhaiten politiikan kautta: hän on muun muassa Hämeen Vihreiden puheenjohtaja ja Padasjoen kunnanvaltuutettu.

Lisäksi hän on viiden lapsen äiti ja enimmäkseen Kanta-Hämeen puolella toimivan Hämeen Setlementin tuore toiminnanjohtaja.

Lasten, työn ja politiikan lisäksi paljon muulle aikaa ei kuulemma jääkään. Liikonen on varoittanut jo etukäteen, ettei ole ehtinyt siivota.

"Vapaaehtoistoiminnassa vaikuttaminen on kevyttä"

Keittiön ikkunasta avautuu näkymä kylätielle ja metsien reunustamille, lumipeitteisille pelloille. Sellaisen näkymän takia Liikonen haluaa maalla asuakin.

Sitä paitsi pellolle tehdään talvisin hiihtolatu.

Liikonen on lähtöisin Sodankylän Petkulan kylästä, jossa hän käy edelleen useamman kerran vuodessa. Vuosien varrella hän on asunut useissa eri paikoissa, pisimpään Pyhä-Luostolla.

Liikonen tuntuukin ehtineen vähän kaikkeen. Hän on ollut opas, myyntisihteeri, konsultti, asiantuntija ja luennoitsija, projektijohtaja ja talouspäällikkö. Aiemmin hän oli mukana myös järjestö- ja vapaaehtoistyössä.

– Politiikka oli sille luontainen jatkumo. Olin ollut mukana kymmenissä järjestöissä, mutta niissä ja vapaaehtoistoiminnassa vaikuttaminen on kevyttä, eikä se oikein ole vapaaehtoistoiminnan tehtäväkään, hän pohdiskelee.

Luontainen taipumus astua toisten varpaille

Politiikasta kiinnostuessaan Liikonen mietti tarkkaan, minkä puolueen valitsee.

– Keskusta olisi ollut Lapissa luonnollinen vaihtoehto; puoluekirja annetaan melkein synnytysosastolta lähtiessä. Mutta Paavo Väyrysen ja minun egot eivät mahtuneet samaan puolueeseen, hän nauraa.

Toinen vaihtoehto olisi ollut kokoomus Liikosen yrittäjätaustan vuoksi. Puolueen muut arvot tuntuivat kuitenkin liian kovilta, ja niin Liikonen päätyi valitsemaan vihreät, jonka sanoma puri häneen parhaiten.

– En ole katunut päätöstäni. En ole kaikkien vihreiden kanssa samaa mieltä, mutta se on poliittinen kotini.

Liikoselle luonto ja liikunta ovat tärkeitä. Lähistöllä on talvella hiihtoreitti, jonne pääsee sivakoimaan. Kuva: Katja Luoma

Liikosen mielestä etelässä on helpompaa olla vihreä kuin pohjoisessa, missä vihreitä kohtaan on hänen mielestään lähes asennevamma.

Tosin vääntöjä on ollut Padasjoellakin.

– Mutta ne johtuvat enemmän siitä, että olen hankala. Olen eläväinen, avoin, sosiaalinen ja suorasukainen. Minulla ei ole juurikaan sidostekijöitä, joten pystyn ottamaan asioihin kantaa rouhealla kädellä. Minulla on luontainen taipumus astua toisten varpaille, vaikken tarkoittaisi sitä.

Liikonen sanookin, että on ollut välillä kuin norsu posliinikaupassa, mutta siitä huolimatta yhteinen sävel myös "vanhempien herrojen" kanssa on löytynyt.

Ikuinen opiskelija

Kun Kati Liikonen kiinnostuu jostakin, hän haluaa myös perehtyä aiheeseen kunnolla. Se näkyy myös opintohistoriassa. Opintoja hän on tehnyt vaikka kuinka paljon, mutta omaan yritystoimintaan liittyvä gradu jäi kesken, kun hän tajusi ettei matkailuyrittäjyys ollutkaan se oma juttu.

Padasjoelle pari vuotta sitten suunniteltu hävikkikauppa oli Liikosen idea, jota hän järjesteli työskennellessään paikallisessa 4H-yhdistyksessä. Liikonen ehti kuitenkin siirtyä pois tehtävistään ennen kaupan toteutusta, ja samaan aikaan yhdistyksen rahoituskuviot muuttuivat.

– Hävikkikauppa vihellettiin poikki, mikä oli ainoa oikea ratkaisu. Ja se oli ehkä aavistuksen henkilöitynyt minuun, Liikonen sanoo.

Paikallispolitiikan puolella Liikosen ansioksi voi lukea Padasjoen ilmaisen lukion idean esittämisen valtuustossa. Liikonen kehuukin, ettei Padasjoella torpata ideoita sen perusteella, kuka tai mikä puolue niitä esittää.

Lapsen kuolema muutti ajatusmaailmaa

Vielä marraskuun alussa Liikosen oli tarkoitus lähteä ehdolle eduskuntavaaleihin, mutta kuun puolivälissä hän päätti toisin.

Syitä oli kaksi: toisaalta uusi työ Hämeenlinnassa, toisaalta vastikään muuttuneet huoltajuuskuviot. Liikonen on eronnut viiden lapsen äiti. Hänen mukaansa järjestelyt lasten isän kanssa toimivat erinomaisesti, mutta asioita on pakko priorisoida.

– Aikaresurssit eivät olisi riittäneet. Minulla olisi koko ajan huono omatunto, että olen väärässä paikassa, Liikonen pohtii ratkaisuaan.

Perheeseen kuuluvat päiväkoti-ikäinen tytär, ala- ja yläkouluikäiset lapset ja yksi jo aikuistunut lapsi.

Vuonna 2006 perhettä kohtasi suuri suru, kun Liikosen kolmas lapsi kuoli synnytyksessä.

– Hoitovirhe, Liikonen sanoo.

– Olin itse myös kuolla. Silloiselle miehelleni ilmoitettiin, että lapsi on kuollut ja vaimosi on teholla koomassa, älä lähde ajamaan 130 kilometrin päähän kotiin.

Lapsen kuolema muutti myös ajatusmaailmaa: on aika sitä ennen ja sen jälkeen. Omaan elämään on vaikuttanut tieto siitä, että yhdessä silmänräpäyksessä kaikki voi olla toisin.

Liikonen toimikin pitkään Käpy Lapsikuolemaperheet -yhdistyksessä vertaistukihenkilönä ja ryhmänohjaajana, mutta luopui siitä politiikkaan siirtyessään.

– Jos joku tulee puhumaan lapsen kuolemasta, vastassa ei voi olla poliitikko.

70 kilometrin työmatka ei tunnu missään

Vaikka ajatus eduskuntavaaliehdokkuudesta on tällä erää menneen talven lumia, tulevat vaalit työllistävät Liikosta joka tapauksessa. Harrastuksille ei juuri jää aikaa, mutta luonto ja liikunta ovat hänelle silti tärkeitä. Liikonen esimerkiksi keräilee villiyrttejä ja keittää itse saippuaa.

Ja se hiihtoreittihän on lähellä, vaikka sinne ei kovin usein ehtisikään.

Padasjoen kunnassa toiveissa olisi nyt uusi dynaaminen kunnanjohtaja, joka saisi 3 000 asukkaan kunnan väkimäärän nousuun. Ainakaan Liikonen ei aio muualle muuttaa, vaikka työmatkaa Hämeenlinnaan on päivittäin tunti suuntaansa.

– Urbanisoituminen on megatrendi, mutta kun on tottunut käymään kaupassa 65 kilometrin päässä, 70 kilometrin työmatka ei tunnu missään, entinen lappilainen vertaa.

Ja ehkäpä jossain vaiheessa ikuisella opiskelijalla olisi aikaa tehdä myös se gradu valmiiksi ja valmistua.

Poliitikko

Kati Liikonen

Syntynyt Sodankylässä 10. syyskuuta 1974. Asunut kuusi vuotta Padasjoella. Viiden lapsen äiti.

Valmistunut Hämeen amk:sta tradenomiksi, gradua vaille valmis maisteri Lapin yliopistosta. Opiskellut myös yrittäjän ammattitutkinnon.

Hämeen Setlementin toiminnanjohtaja.

Hämeen Vihreiden puheenjohtaja, maakuntahallituksen jäsen, Padasjoen kunnanvaltuutettu ja sivistyslautakunnan puheenjohtaja.

Täydennä virkkeet

Poliitikko jatkaa viittä ajatusta

Minulle tärkeintä on, että lapsillani on kaikki hyvin.

Olen tyytyväinen itseeni, koska uskallan elää itseni näköistä elämää, omilla ehdoillani.

Ärsyttävintä ovat oman edun tavoittelijat.

Parasta Padasjoella on luonto ja ihmiset.

Tänä vuonna aion tavata enemmän ystäviäni ja läheisiäni.

Marjaana Lahola
marjaana.lahola@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi