Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Käytännön ongelmat kaatoivat AleksiBoksin – ideakilpailun voittanut Tapio Anttila: "On vähän petetty olo"

Lahti järjesti vuonna 2015 ideakilpailun Aleksanterinkadun tilanjakajista. Voittajaehdotus palkittiin 10 000 eurolla. Sen jälkeen hanke tyssäsi.

Vuonna 2015 pidetyn AleksiBoksien ideakilpailun voitti ehdotus "Loisto". Vitriinien toteutusta on mietetty tuloksetta yli kolmen vuoden ajan.

Ajatus oli kaunis. Lahden kaupunki pyysi päijäthämäläisilta muotoilijoilta vuonna 2015 ideoita kaupungin pääkadulle Aleksanterinkadulle sijoitettavista monikäyttöisistä somisteista, AleksiBokseista.

Kuudesta ehdotuksesta voiton vei lahtelaisen muotoilijan Tapio Anttilan ”Loisto”, läpinäkyvä, muodoltaan soikea, aurinkoenergiaa hyödyntävä lasivitriini.

Yhtään Loisto-vitriiniä ei ole pystytetty Aleksille eikä muuallekaan. Toteutus jäi alkuunsa, koska vailla riittäviä pohjaselvityksiä käynnistetty hanke törmäsi käytännön ongelmiin.

Bokseja kaavailtiin tilanjakajiksi Aleksin ajoradan ja jalankulkualueen väliin, mutta ajatus kaatui talvikunnossapidon hankaluuteen. Myös vitriinien ylläpidon järjestäminen oli miettimättä.

"Kaluston pitää pystyä kulkemaan"

AleksiBoksien toteutusta pohdittiin kaupungin silloisen elinkeinopäällikön vetämässä ryhmässä pari vuotta sitten, kertoo boksihanketta ideoinut projektipäällikkö Riitta M. Niskanen. Ajatuksena oli, että ylläpito olisi annettu ulkomainontaa hoitavalle taholle.

– En tarkkaan osaa sanoa, miksi päädyttiin siihen, että AleksiBoksit eivät kuitenkaan ole info- ja opastenäyttöjen osalta optimaalisia. Helposti kuitenkin mennään operaattoreiden ehdoilla. He tekevät teknisen järjestelmän, ja sitten sovitaan, miten kaupunki voi tulla siihen mukaan.

Lue myös: Peliala on muutakin kuin viihdepelaamista: päijäthämäläinen yritys tarjoaa pelonlievityspelejä sairaalaan joutuville lapsille
 

Kun Aleksanterinkatua uudistettiin vuonna 2016, vitriinien mahdolliset paikat sijoitettiin ajoradan reunojen sijasta puurivin kohdalle.

– Jos opastenäytöt olisivat olleet ajoradan puoleisessa reunassa, se olisi ollut kunnossapidollisesti haastavaa. Etenkin, kun päädyttiin siihen, että koko jalkakäytäväosuus ei ole sulana pidettävää, siellä pitää pystyä kunnossapitokaluston turvallisesti kulkemaan. Nähtiin, että boksit eivät ole sellaisia rakenteita, joita siellä voi olla, Niskanen kertoo.

"En olisi osallistunut"

Boksien suunnittelija on pettynyt kaupungin toimintaan.

– Jos kilpailu järjestetään, näiden asioiden pitäisi tietenkin olla selvitettynä etukäteen. Asioilla ei ole mitään tekemistä kilpailun lopputuloksen kanssa. Oli siellä mikä tahansa pömpeli, olisi pitänyt miettiä, miten talvikunnossapito ja operointi hoidetaan, Tapio Anttila huomauttaa.

Anttilan mielestä kilpailua ei kannata järjestää lainkaan, jos asioita ei ole kunnolla valmisteltu ja mietitty.

Tapio Anttila on harmissaan siitä, ettei kaupunki miettinyt AleksiBoksien konseptia loppuun asti. Kuva: Katja Luoma

– Olin alkuvaiheessa joissakin palavereissa ja katsoin, että tuosta ei tule kyllä mitään. On vähän petetty olo, koska en olisi kilpailuun osallistunut, jos olisin tiennyt, että konseptia ei oikein ole kunnolla loppuun asti ajateltukaan.

Ideakilpailun voittaja kuittasi 10 000 euron palkinnon.

– Lopputulos on plus miinus nolla suunnittelijan uran kannalta ja taloudellisestikin, Anttila sanoo.

Taidekeskuksen opasteiksi?

Kaupunki pohtii nyt, voisivatko Loisto-vitriinit toimia Malskille perustettavan taide- ja muotoilukeskuksen opasteina.

– Laittaisin bokseja keskeisimmille paikoille, kuten Aleksin ja Lanunaukion kupeeseen. Aleksilla olisi tilaa muuallakin joko lähellä toria tai Vesijärvenkadun risteyksessä. Myös Päijänteenkadun alkupäässä olisi varteenotettava paikka, jos taideaukio saadaan toteutettua, Niskanen pohtii.

Anttila ei ole boksien toteutuksen suhteen erityisen toiveikas.

– En ymmärtänyt yhteyttä taide- ja muotoilukeskukseen. Kun kilpailua järjestettiin, koko hommasta ei ollut mitään tietoa. Hyvä, jos näin olisi, mutta aika epätoivoiselta näyttää.

Kurvit liian jyrkkiä karkaisuun?

AleksiBoksit ovat herätteet myös kritiikkiä. Lahden keskustan yrittäjä ja Lahti City -yhdistyksen entinen puheenjohtaja Matti Varpila arvostelee AleksiBoksi-hankkeen valmistelua. Varpila katsoo muun muassa, ettei ideakilpailun voittajatyön valmistettavuutta selvitetty.

Varpila kertoo pyytäneensä ideakilpailun jälkeen oma-aloitteisesti asiantuntija-arvion soikean lasivitriinin toteuttamisesta.

– Yritykseltä tuli vastaus, että tällaista ei pysty valmistamaan karkaistusta lasista, koska päätyjen kurvit ovat liian jyrkkiä.

Anttila tyrmää näkemyksen.

– Boksi olisi karkaistua lasia. Siinä ei sinänsä ole mitään teknisiä ongelmia. Tuon tyyppisiä löytyy maailmalta.

Anttila on närkästynyt siitä, että teoksen toteutuksesta pyydettiin tarjouksia hänen tietämättään.

– Tarjousten pyytäminen on hyvän tavan vastaista, ja lisäksi suunnitelmat ovat minun omaisuuttani. En tiedä, miksi ruvettiin tekemään sellaista myyräntyötä. Missään tapauksessa ei saisi selän takana lähteä selvittelemään ja levittämään juttuja. Todella omituista. Tämä on tällaisen pikkukaupungin ongelma.

Yhden boksin tavoitehinnaksi asetettiin ideakilpailuvaiheessa 5 000–20 000 euroa. Varpila uskoo, että lopullinen hinta on täysi arvoitus.

Niskanen luottaa siihen, että vitriinit ovat toteutettavissa.

– En pysty ottamaan kantaa siihen, mitä materiaali on. Jos hanke etenee, teemme sopimuksen taiteilijan kanssa ja lähdemme viemään suunnittelua eteenpäin.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi