Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahdessa avattiin 600 metriä tiederaittia radan varteen – "Tämä tie siirtää tietoa ja taitoa kohti kaupunkia"

Mukkulan uuden väylän avajaisissa juhlittiin muutakin uutta. Lappeenrannan teekkarit tulevat tutuiksi Lahdessa.

Janne Siltanen, Milla Bruneau ja Marko Kaira leikkasivat nauhan poikki. Kuva: Pirjo Kamppila

Lahden muuntuminen teollisuuskaupungista tiedekaupungiksi sai näyttävän symbolin keskiviikkoiltana. Silloin kohotettiin malja uudelle yliopistokaupungille, uudelle ammattikorkeakoulun rakennukselle ja samalla avattiin kaksinapaista kampusta yhdistävä raitti.

Kampusraitti on runsaan 600 metrin pituinen jalankulku- ja pyöräilyväylä Mukkulankadun ja Niemenkadun välillä.

Tämä on meille tärkeä. Se tuo meille asiakkaita. Riku Routo

– Tämä tie siirtää tietoa ja taitoa kohti kaupunkia, uskoi Lahden kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Milla Bruneau avajaispuheessaan. Yleisönä oli haalarikansaa eli opiskelijoita ja kaupunkilaisia, jotka olivat tulleet ihastelemaan Niemen uutta nähtävyyttä.

Radan varteen oli syntynyt polku jo vuoden 1955 jälkeen, jolloin pistoraiteet rakennettiin kuljettamaan tavaraa Joutjärven ja Mukkula teollisuusalueilla.

Tulta ja laulua

Uusi väylä on hyvin valaistu ja siinä on tukevia istuimia, jotka tässä säässä tosin näyttivät lumiveistoksilta. Juhlatunnelmaa toi Lappeenrannasta saapunut teekkarikvartetti, joka samalla edusti vuodenvaihteessa yhdistynyttä Lappeenrannan-Lahden teknillistä yliopistoa. Heidän bravuurinsa oli surumielinen Ikuisen teekkarin laulu, jonka laulajat lupasivat tulevan tutuksi Lahdessakin.

Lappeenrannasta saapunut kvartetti toi Mukkulaan teekkaritunnelmaa. Kuva: Pirjo Kamppila
Kestas Matusevicius heitteli ilmaan tulisoihtuja. Kuva: Pirjo Kamppila

Lahtelaisopiskelijoiden keskuudessa erottui puheensorinaa myös englanniksi ja venäjäksi. Bruneau muisti heitäkin:

– Pysykää Lahdessa tulevaisuudessakin!

Kansainvälisyyttä edusti myös huikea tulishow, jonka esitti Salpauksen sirkuslinjan liettualainen opiskelija Kestas Matusevicius.

Tärkeä myös moottoripyörämuseolle

Opiskelijajärjestö Lamkon edustajat Janne Siltanen ja Marko Kaira esittivät kiitoksensa moneen suuntaan: ammattikorkeakoululle, kaupungille, yrityksille ja viimeistä kattolistaa uudessa Lamkissa ruuvaavalle työmiehelle. Vastineeksi Kaira muistutti, että opiskelijat ovat voimavara, eivät kuluerä.

– Me muovaamme Lahtea. Lahden opiskelukaupungissa on nyt valtava pöhinä päällä.

Raitin yhteyteen on tehty levennyksiä, joissa on kuntoilulaitteita ja oleskelupaikkoja. Sen loput istutukset ja muut viimeistelytyöt tehdään keväällä lumien sulettua.

Kuva: Anssi Hietamaa

Raitti on myös osa kaupungin pyörätieverkostoa ja kaikkien kaupunkilaisten käytössä. Mukkula vahvistuu edelleen, jos raitin varteen suunnitellut opiskelija-asunnot toteutuvat.

Raitti piristää myös yrityselämää. Moottoripyörämuseota Niemen satamassa pyörittävä Riku Routo oli tuonut avajaisiin näytille vanhan pyörän, jossa oli talvivarusteena pienet sukset. Hän oli uuteen väylään erittäin tyytyväinen:

– Tämä on meille tärkeä. Se tuo meille asiakkaita.

Rennosti juhlien

Ulkoilmassa pidettyjen avajaisten jälkeen yleisö sai siirtyä kampusrakennuksille ohjatuille opastuskierroksille. Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen nosti avajaismaljan M19-rakennuksessa. Siihen yhtyi aulallinen nuoria, kuten Niklas Ylen ja Seesam Tsokkinen, molemmat ammattikorkeakoulun toisen vuoden opiskelijoita. Juhlailtana heillä ei ollut edessään tenttikirjoja, vaan perinteinen Monopoli-peli. Lautapelejä on aulassa vapaasti lainattavissa, he selittivät.

Lahden ammattikorkeakoulun opiskelijat Niklas Ylen ja Seesam Tsokkinen kohottivat maljan kaikelle uudelle yhdessä kaupunginjohtajan kanssa. Kuva: Pirjo Kamppila

Uusi kampusraitti on tullut Ylenille tutuksi. Hänen alaansa eli energia- ja ympäristötekniikkaa opetetaan molemmissa rakennuksissa. Tsokkisen edustama teollinen muotoilu keskittyy Mukkulankadulle.

Lue myös: Niemen kampuksen edessä on vaarallinen risteys ja parkkialueet ruuhkautuvat
 
Pirjo Kamppila
pirjo.kamppila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi