Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Sää piti palomiehet kiireisinä Päijät-Hämeessä 2018 – eläinten pelastustehtävissäkin roima kasvu

Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen pintapelastaja haki siimaan takertuneen kyhmyjoutsenenpoikasen haavilla viime elokuussa. Kuva: Päijät-Hämeen pelastuslaitos

Sään aiheuttamat tehtävät lisääntyivät selvästi Päijät-Hämeessä 2018. Näitä olivat etenkin maastopalot ja tuulen aiheuttamat vahingot.

– Kuivuus oli haasteellinen viime kesänä. Maastopaloja oli poikkeuksellisen paljon, sanoo pelastuspäällikkö Veli-Pekka Niemikallio Päijät-Hämeen pelastuslaitokselta.

Erityisen vaikeita sammutettavia olivat ne metsäpalot, jotka roihusivat vaikeakulkuisessa maastossa kaukana teistä. Muutaman kerran myös oli useita maastopaloja samaan aikaan.

Esimerkiksi Heinolassa Marjoniementien suunnalla paloi viime kesäkuussa 15 hehtaaria metsämaastoa. Sen sammuttaminen kesti lähes vuorokauden.

Maastopalo Heinolassa. Kuva: Sami Kuusivirta

Päijät-Hämeessä oli viime vuonna 146 maastopaloa, kasvua oli edellisvuoteen kolmannes.

Kova tuuli kaatoi puita ja katkoi sähköjä muun muassa Padasjoella, Sysmässä ja Orimattilassa, vaikka varsinaisilta myrskyiltä vältyttiinkin.

Vahingontorjuntatehtäviä oli 426, mikä on edellisvuosien tasoa. Rankkasateiden aiheuttama Lahden tulva elokuussa ei tehnyt piikkiä, sillä pelastuslaitokselle se aiheutti alle kymmenen tehtävää, kun kellareihin päässeitä vesiä pumpattiin pois.

Huomattavin muutos oli eläinten pelastustehtävissä, joiden määrä on noussut kahden vuoden takaisesta yli 60 prosenttia. Eläintä lähdettiin pelastamaan viime vuonna 74 kertaa, liki saman verran kuin 2017.

– Yksi iso tekijä tässä ovat joutsenet. Ihmiset soittavat herkemmin apua. Useimmiten epäillään, että lintu on jäätynyt kiinni, vaikka se on vain lepäämässä jäisessä vedessä, Niemikallio sanoo.

Tehtävämäärissä jatkuva kasvu

Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen tehtävämäärät ovat kasvaneet vuodesta toiseen. Viime vuonna pelastustoimen tehtäviä oli yhteensä 4 709. Kasvua edellisvuodesta on lähes 300 tehtävää eli 6,6 prosenttia.

Useimmiten pelastuslaitokselta lähdettiin ensivastetehtävään, joita oli neljännes kaikista tehtävistä. Ensivastehoitoa annetaan paikan päällä, ja siihen hälytetään lähin yksikkö.

Toiseksi eniten, 16 prosenttia, oli automaattisten paloilmoittimien hälytyksiä. Liikenneonnettomuuksiin hälytettiin 599 kertaa, mikä on 13 prosenttia tehtävistä. Niiden määrä laski hieman.

Nina Räty
nina.raty@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi