Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Kohta tarjolla "taivaallisia neliöitä" – entistä kirkkokiinteistöä Lahden Vuorikadulla saneerataan omistusasunnoiksi

Lahden vapaaseurakunnan viime vuonna myymän rakennuksen kirkkosali jätetään ennalleen. Kohteen ennakkomarkkinointi alkaa parin viikon kuluessa.

Lahden Vuorikatu 7:n saneeraushankkeessa mukana oleva Raimo Luukka ja työnjohtaja Tero Koivisto entisessä kirkkosalissa. Sali jää ennalleen, vain näyttämöosa on purettu. Komeaan saliin suunniteltiin parvellisia loft-asuntoja, mutta suunnitelmasta luovuttiin. Kuva: Juha Peurala

Vaikka kohteen markkinointi ei ole vielä edes alkanut, on jyväskyläläisen kiinteistöyhtiön osakas Matti Löppönen jo saanut vastailla lukuisiin kiinnostuneisiin uteluihin.

Lahden vapaaseurakunnan entiseen kirkkokiinteistöön osoitteeseen Vuorikatu 7 saneerataan 11 asuinhuoneistoa ja liikehuoneistoja, joiden pitäisi olla valmiita keväällä. Löppösen mukaan rakennusluvat ovat parhaillaan vetämässä. Niitä odotellessa on tehty ja tehdään sellaisia töitä, joita saa tehdä ilman lupia, kuten purkutöitä ja piha-alueen uudistusta.

Lahden vapaaseurakunta teki kaupat Vuorikadun kiinteistöstä viime vuoden huhtikuussa, ja luovutus tapahtui lokakuussa. Löppösen edustama yhtiö on nimeltään Asunto oy Lahden Vuorikilpi, ja mukana on nyt kolme osakasta.

– Kiinteistöön tulee kolme yksiötä ja 45–70 neliön asuntoja. Ylin kerros ja rakennuksen toinen pääty ovat kokonaan asuinkäytössä, ja noin puolet neliöistä jää liikehuoneistokäyttöön. Liiketiloihin tulee todennäköisesti palvelutoimintaa, mutta sopimuksia kenenkään kanssa ei ole vielä allekirjoitettu, Löppönen kertoo.

Kohteen ennakkomarkkinointi alkaa Löppösen mukaan parin viikon kuluessa. Asuinhuoneistojen neliöhinnat liikkuvat 3 900–4 200 eurossa.

– Asunnot ovat hivenen parempitasoisia kuin perusasunnot ja kaikin puolin moderneja. Saunoja asuntoihin ei tule, mutta taloyhtiön sauna tehdään.

Raimo Luukka jäi 2017 eläkkeelle Lahden kaupungin rakennus- ja ympäristövalvonnan johtajan tehtävistä. Sittemmin hän on valvonut useampiakin rakennuskohteita, ja Lahden Vuorikadun projektissa ovat mukana myös hänen kaksi poikaansa. Kuva: Juha Peurala

Loft-asuntosuunnitelmat haudattiin

Rakennuksen vanhaan kirkkosaliin suunniteltiin alun perin parvellisia loft-asuntoja, mutta sali haluttiin kuitenkin jättää sellaiseksi kuin se nyt on. Kirkkosaliin tulee palvelutoimintaa, jonka luonteesta tiedotetaan myöhemmin. Myös ullakoille piti tehdä asuntoja, mutta tämä suunnitelma kaatui rakennuslupiin.

– Museo halusi suojella varsinkin rakennuksen kadunpuoleista julkisivua, ja kaupunki päätyi siihen, ettei sitä saa korottaa. Jotta olisimme saaneet sinne tarpeeksi myytäviä neliöitä, olisi meidän pitänyt saada lupa tehdä ullakolle lisää neliöitä kattoa korottamalla. Kun se ei onnistu, ei ullakon rakentaminen yksinkertaisesti kannata, kertoo hankkeessa mukana oleva Raimo Luukka.

Osa lahtelaisista saattaa muistaa Luukan, joka jäi 2017 eläkkeelle Lahden rakennus- ja ympäristövalvonnan johtajan työstä. Eläkkeellä hän ei ole täysin malttanut olla, vaan valvoo edelleen rakennusprojekteja eri puolilla Suomea. Vuorikatu 7:n projektissa ovat mukana myös hänen poikansa – kohteen pääsuunnittelija on arkkitehti Eemil Luukka, ja lvi-puolta on suunnitellut lahtelaisen Taloälyn lvi-insinööri Julius Luukka.

– Aikataulu on tiukka, ja vanhoissa taloissa on aina omat haasteensa, mutta ei tämä kovin hankala kohde ole, Raimo Luukka sanoo.

Lahden vapaaseurakunnan kirkkosalin parvella näytti tältä. Nyt koko kiinteistön omistaa Asunto oy Lahden Vuorikilpi. Raimo Luukka ja Tero Koivisto suunnittelevat seuraavia siirtoja remontissa. Kirkkosalia saneerauksessa ei muuteta, mutta kauniiden valaisinten kohtalo on vielä avoin. Kuva: Juha Peurala

Rakennus terve, saneeraus vanhaa kunnioittaen

Kiinteistön pihamaalla on komea portti, jota rakennuttajakaan halunnut purkaa. Pelastuslaitoksen nostolava-auto ei mahdu portista, joten yhteen asuntoon pitää rakentaa oma poistumistie. Rakennukseen tehdään myös hissi, ja pihan vanhat ahtaanlaiset autotallit muutetaan autokatoksiksi.

Matti Löppönen kehuu 1960-luvulla tehdyn kiinteistön olevan ”aikoinaan todella hyvin tehty” ja rakennuksena terve. Saneeraustyöt on tehty vanhan pohjalta ja vanhaa kunnioittaen. Löppösen mukaan suunnittelutyössä ei haluttu miettiä vain kustannuksia vaan sitä, mikä on kokonaisuuden kannalta toimivinta ja järkevää.

– Talohan on loistavalla paikalla Lahden keskustassa, lähellä toria, puistoalueita ja Urheilukeskusta. Kohteesta kiinnostuneita on riittänyt, ja hankkeessa mukana olevatkin ovat kertoneet ostohalukkuudestaan, mutta emme ole vielä tehneet kauppoja.

Saneeraustyöt on toteutettu suomalaisella ja paikallisella työvoimalla. Työnjohtaja Tero Koivisto sanoo, että jos hän saisi päättää, hän ostaisi talosta päätyasunnon, joka on muita suurempi ja jonka ikkunat antavat ylös Vuorikadulle kaupungintalon suuntaan.

– Tästä on melkeinpä talon parhaat näköalat, varsinkin tähän aikaan vuodesta, Koivisto sanoo ja katsoo ikkunoista näkyvää lumista maisemaa.

Vuorikatu 7 Lahdessa kadulta päin katsottuna. Rakennuksessa on toiminut muun muassa kristillinen päiväkoti, joka nykyään palvelee Humpulankadulla. Kuva: Juha Peurala

Katso tästä, millaisessa kodissa asuu Vuorikatu 7:n saneerauksen suunnitellut arkkitehti Eemil Luukka perheineen.

Vuorikatu 7

Monenlaista toimintaa

Rakennusvuosi 1959, vihittiin käyttöön 1960. Oli Lahden vapaaseurakunnan omistuksessa 58 vuotta.

Neljä kerrosta ja kellarikerros, kokonaiskerrosala 1 419 neliötä.

Rakennuksessa toimi vapaaseurakunnan ylläpitämä päiväkoti Pääskynpesä, joka siirtyi kiinteistön myynnin jälkeen Humpulankatu 15:een.

Kiinteistössä on toiminut aikoinaan myös autokauppa ja yläkerrassa on ollut partiolaisten kerhotila.

Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi