Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Kymijärven pohjoispuolelle jopa satoja omakotitontteja – "Maanomistajilta tuli hakemus Koiskalan maiden suunnittelusta"

Lahden kaupunki laatii kaavarungon 285 hehtaarin laajuiselle alueelle. Valtakunnallisesti arvokkaat maisemat on otettava huomioon.

Kymijärven pohjoispuoliselle alueella hahmotellaan uusia asuinalueita. Kuva on järven itäpäästä Taivaanrannan alueelta. Kuva: Vili Uuskallio

Lahdessa voi avautua uusia asuinalueita Kymijärven pohjoispuolelle Koiskalaan ja Tiiranmäkeen. Kaupunki tutkii maankäytön mahdollisuuksia laatimalla kaavarungon 285 hehtaarin laajuiselle alueelle.

Koiskalan ja Tiiranmäen alueella olisi tilaa useille sadoille omakotitonteille, arvioi kaupungin yleiskaavoittaja Sanna Suokas. Myös rivitalorakentaminen voi tulla kyseeseen.

– Olemme tehneet vasta käsin piirrettyjä luonnoksia, eikä mahdollisia asukasmääriä ole vielä laskettu. Suunnittelu on tehtävä Koiskalan valtakunnallisesti arvokkaan maisema-alueen ehdoilla. Se tottakai rajoittaa rakentamisen tiheyttä ja volyymia, Suokas ennakoi.

Aloite maanomistajilta

Kaavarunko on vasta selvitysvaihe, jolla pohjustetaan virallista kaavasuunnittelua.

– Työ palvelee ensisijaisesti yleiskaavaa, jonka luonnos on tavoitteena saada nähtäville huhtikuun alussa. Myös kaavarunkoluonnos tulee nähtäville. Alue asemakaavoitetaan myöhemmin, jos sitä päätetään lähteä kehittämään.

Maanomistajilta tuli hakemus.

Asuinalueiden sijoittelun ohella mietitään katuyhteyden linjaamista Koivukummun Ruukinkadulta Koiskalantielle.

Suunnittelualue on pääosin yksityisessä omistuksessa. Alun perin kaavarunko oli tarkoitus laatia vain vanhan Nastolan puolella sijaitsevalle Tiiranmäen alueelle.

– Maanomistajilta tuli hakemus myös Koiskalan puolen kaavasuunnittelusta. Suurimmat maanomistajat ovat Koiskala kartano ja (Polttimo-konsernin johtaja) Pär-Gustaf Relander, Suokas kertoo.

Relanderin maille nousee myös Taivaanrannan asuinalue, johon kuuluu esimerkiksi Kymijärven ja Kärkjärven välinen kannas.

Kuva: Anssi Hietamaa

Yleisötilaisuus torstaina

Koiskalan–Tiiranmäen alueen kaavoituksesta järjestetään yleisötilaisuus Koiskalan kartanon vanhassa meijerissä (Koiskalantie 157) torstaina 10. tammikuuta kello 17.30 alkaen.

– Haluamme kertoa ihmisille, että työ käynnistyy. Alue on iso, ja sitä asemakaavoitettaisiin paloissa. Rakentaminen voisi alkaa nykyiseen asemakaavaan liittyviltä Koivukummun ja Kaukkarin alueilla. Myös Tiiranmäen alueella asemakaavoitus käynnistetään nopeimmillaan ensi vuonna.

Kaavarunkoalue on harvaanasuttua.

– Olemme lähettäneet 140 kirjettä alueella asuvilla, siellä maita omistaville sekä alueeseen rajautuville maanomistajille. Toivottavasti yleisötilaisuuteen tulee paljon väkeä.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi