Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Sysmän yhtenäiskoulun vanhempainyhdistys suhtautuu kiusaamiskohuun kaksijakoisesti, Sexpo tuomitsee rehtorin sanavalinnat

Vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja uskoo rehtorin tulleen väärinymmärretyksi.

Sysmän yhtenäiskoulu on ollut viime päivinä julkisuudessa koulukiusaamisen vuoksi. Kuva: Sami Lettojärvi

Sysmän yhtenäiskoulun vanhempainyhdistys suhtautuu kaksijakoisesti oppilaitosta koskevaan kiusaamiskohuun. Ylen MOT kertoi tiistaina, että koulun kiusaamisluvut olivat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen vuoden 2017 kyselyn perusteella korkeat. Vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Maarit Hildén tiedostaa ongelman, mutta uskoo kiusaamisen olevan yhtenäiskoulussa vähenemään päin.

– Ymmärtääkseni koulussa on havahduttu tilanteeseen. Olemme yhdessä koulun kanssa katsoneet noin vuosi sitten kouluterveyskyselyn tuloksia, ja toimenpiteitä on lähdetty tekemään. Tulosten aikaansaaminen ja toimintakulttuurin muuttaminen on kuitenkin vuosien työtä, hän sanoo.

Hildén ei osaa tarkkaan arvioida, kuinka laajasta ongelmasta on juuri tällä hetkellä kyse.

– Seuraava kouluterveyskysely antaa tietoa.

Sexpo tuomitsi rehtorin lausunnot

Julkisuudessa on puitu etenkin Sysmän yhtenäiskoulun rehtorin Tuula Vuorisen kommentointia. Vuorinen kertoi Ylelle, että kiusaamisen taustalla saattaa olla "hutsahtava" pukeutuminen ja oppilaiden tarve hakea huomiota korostamalla erilaisuuttaan, kuten seksuaalista suuntautumista. Myöhemmin Vuorinen sanoi, ettei koulu hyväksy kiusaamista ja piti hutsahtava-termin käyttöä virheenä. Kommentit tulkittiin yleisesti uhreja syyllistäviksi.

Esimerkiksi seksuaalisuuden ja ihmissuhteiden asiantuntijasäätiö Sexpo tuomitsi keskiviikkona Vuorisen kielenkäytön. Se kehotti kannanotossaan yhtenäiskoulua kohtaamaan jatkossa lasten ja nuorten seksuaali-identiteetit kunnioittavalla tavalla.

Vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Hildén ei ota kantaa Vuorisen sanomisiin, mutta hänestä julkinen huomio on kiinnittynyt liiaksi yksittäisiin lauseisiin pääasian eli kiusaamisen vähentämisen sijaan.

– Ei hän (Vuorinen) viestiään varmaan ihan sillä tavoin tarkoittanut. Ei varmaan kukaan tällaista julkisuutta halunnut. Asia meni vähän sivuun, kun nämä kommentit nousivat esiin.

"Someaikakaudella ilmiöt ryöpsähtävät helposti"

Hildén pitää kuitenkin tärkeänä sitä, että yhteiskunnallinen keskustelu kiusaamisesta saa näkyvyyttä.

– Someaikakaudella ilmiöt saavat helposti ryöpsähtäviä piirteitä. Vaikka tämä valtava huomio on tullut vähän ikävässä valossa, se on opettavainen paikka ja vaatii miettimään asioita syvemmin kuin aiemmin. Jos me aikuiset osaamme viedä asian fiksusti oikeille urille, tässä on mahdollisuus selättää kiusaaminen, hän muotoilee.

Hildén peräänkuuluttaa jatkossa oppilaiden, opettajien ja vanhempien aiempaa tiiviimpää yhteistyötä.

– Opettajakunnallakin on varmasti halua tehdä parhaansa.

Janne Nieminen
janne.nieminen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi